Κάποτε μου είχαν πει πως όταν θα έκοβα το κάπνισμα, θα γινόμουν χειρότερη αντικαπνίστρια από ανθρώπους που δεν έχουν καπνίσει ποτέ, και είχαν δίκιο! Είναι που αν το κόψεις μαχαίρι καταλαβαίνεις πόσο μάταιο είναι, πόσο ανούσιο και πόσο μεγάλο ψέμα είναι πως τάχα το κάπνισμα είναι «ευχαρίστηση». Τρίχες και μάλιστα σγουρές, αγαπητοί μου φίλοι! Ήρθε η ώρα λοιπόν να βάλουμε στη θέση τους και τους καπνιστές!


H μπόχα και τα αμετανόητα γερόντια!


Λίγους μήνες πριν η πεθερά μου έμεινε για κάποιες μέρες στο σπίτι μου, κάνοντας το να μυρίζει τσιγάρο από άκρη σ' άκρη... Τι και αν την πίεσα να βγαίνει έξω, τι και αν την παρακάλεσα τουλάχιστον να χρησιμοποιεί αρωματικά που μπαίνουν στο τασάκι για να μη μυρίζει τόσο έντονα ο καπνός, εκείνη δε με άκουσε σε τίποτα από τα δύο. Και εντάξει, την οσμή να την ανεχτώ! Θα περάσει ο καιρός, θα φύγει και μετά από κάποιες βδομάδες θα εξαφανιστεί και η οσμή. Αλλά γιατί μια μεγάλη γυναίκα με τόσα πολλά τρωτά σημεία στην υγεία της να επιμένει να καπνίζει; Και όχι μόνο αυτή αλλά και πολλοί άλλοι άνθρωποι κάποιας ηλικίας και ακόμη χειρότερα οι ηλικιωμένοι... Γιατί; Ειλικρινά το τσιγάρο μπορώ να το καταλάβω μόνο στα πιτσιρίκια! Ναι στα πιτσιρίκια στην εφηβική και μετεφηβική ηλικία που νομίζουν πως φουμάρωντας «μεγαλώνουν» τάχα, «ωριμάζουν» υποτίθεται, και που δυστυχώς έχουν μεγαλώσει με το μπαμπά και τη μαμά να καπνίζουν, το δάσκαλο να καπνίζει, το γυμναστή να καπνίζει,
τη γειτόνισσα να καπνίζει, τον καθηγητή στο φροντιστήριο να καπνίζει, το είδωλο που τους πλασάρουν να καπνίζει... Δεν επικροτώ αυτή την πράξη, ωστόσο μπορώ ως ένα βαθμό να αντιληφθώ την «ανάγκη» ενός χαρακτήρα που ακόμη πλάθεται να ανήκει κάπου, και ας είναι αυτό σε μια κοινωνία θεριακλήδων! Τον θείο όμως που έχει πατήσει τα 50, έχει προβλήματα καρδιάς όμως εξακολουθεί να καπνίζει μανιωδώς, δε μπορώ να τον καταλάβω! Δε μπορώ να αντιληφθώ ποια είναι η ανάγκη πίσω από αυτό και ποια η ευχαρίστηση, γιατί δεν υπάρχει ούτε το ένα ούτε και το άλλο! Δεν υπάρχει ευχαρίστηση και σας το λέω εγώ που μέχρι πριν κάποια χρόνια έκανα κάποια πακέτα τη μέρα. Δεν υπήρχε κάτι να ευχαρίστηθω ούτε και κάτι το οποίο μου ήταν αναγκαίο. Ευχαρίστηση βρίσκει ένας παχύσαρκος σε ένα τεράστιο γεύμα πολλών θερμίδων σε ένα καλό εστιατόριο, ευχαρίστηση στον ουρανίσκο! Ευχαρίστηση μπορεί να βρει κάποιος και στο σεξ. Αλλά ευχαρίστηση στο να ρουφάς και να φυσάς αέρα, δεν την αντιλαμβάνομαι! Μπορώ να το δω περισσότερο σαν δικαιολογία για μια συνήθεια που δίνει στου καπνιστές περισσότερα «δικαιώματα».


 Οι καπνιστές υπεράνω όλων!


Ο καπνιστής λοιπόν με πρόσχημα την «ανάγκη» του για φουμάρισμα και την εξάρτηση του, συχνά πυκνά τη σκαπουλάρει από τους χώρους εργασίας, επειδή είναι «απαραίτητο» να καπνίσει. Και είναι ιδιαιτέρως αποδεκτό κάτι τέτοιο, περισσότερο αποδεκτό από το να σπαταλήσει κάποιος περισσότερο χρόνο από τον προβλεπόμενο στην τουαλέτα ή για τροφή και νερό. Ο καπνιστής τους τρώει όλους και έχει εξασφαλίσει να έχει στη διάθεση του πολύ περισσότερο «χαλάρωσης» σε σχέση με οποιονδήποτε μη καπνιστή, με πρόσχημα αυτή την δήθεν ανάγκη. Παρατηρείστε γύρω σας τις υστερίες που κάνουν οι καπνιστές εάν αργήσουν να φουμάρουν λίγα παραπάνω λεπτά από το προβλεπόμενο! Δείτε την απόλυτη μιζέρια στα πρόσωπα τους... Τη γκρίνια... Λες και πάσχουν από  ανίατη ασθένεια και κάποιος αρνήθηκε να τους παρέχει εγκαίρως τη θεραπεία που θα τους απάλλασσε από τον πόνο! Γελοιότητες αγαπητοί φίλοι, φίλες και αξιαγάπητα μου παιδιά! Γελοιότητες και μόνο! Είναι απολύτως ικανοί να περιμένουν και σίγουρα το να αναγκαστούν να περιμένουν ενώ θα πρέπει επειγόντως να πάνε στην τουαλέτα είναι κάτι πολύ πιο επικίνδυνο (για όλους μας) από το να πρέπει να κάνουν υπομονή για να ανάψουν ένα ακόμη δήθεν αναγκαίο τσιγάρο!

Αυτού του είδους οι δήθεν ισχυρισμοί πως το κάπνισμα είναι ανάγκη είναι που έχουν καταστήσει ανέφικτο κάθε αντικαπνιστικό μέτρο να δουλέψει στη χώρα. Σε μια χώρα που-σχεδόν- όλοι είναι θεριακλήδες ποιος θα βάλει σε τάξη ποιον; Ποιος θα αστυνομεύσει ποιον; Έχουν το «δικαίωμα» να κάνουν τα ρούχα και τα μαλλιά σου να βρωμοκοπάνε, επειδή είσαι αναγκασμένος να περνάς ώρες στον ίδιο χώρο μαζί τους. Έχουν το «δικαίωμα» και την απαίτηση να αναπνέεις τον καπνό τους και να θέτεις σε κίνδυνο και τη δική σου υγεία, και ας μην το θέλεις! Στα περισσότερα εστιατόρια δε μπορείς να φας χωρίς να αναμειγνύεται η οσμή του φαγητού με εκείνη του τσιγάρου τους. Σε κλαμπ και σε μπαράκια δεν τολμάς να πας, αν δεν είσαι αποφασισμένος πως θα τους φας στη μάπα! Εκεί να δεις ποιος έχει παραπάνω δικαιώματα! Το απόλυτο δικαίωμα του καπνιστή στη διασκέδαση; Τι; Θες και εσύ; Μη ξεχνάς πως εσύ δεν χρηματοδοτείς τις καπνοβιομηχανίες, οι οποίες συχνά πυκνά βάζουν καλλίγραμμες νεαρές κοπελίτσες να προωθούν προϊόντα καπνού σε αυτούς τους χώρους. Μάντεψε λοιπόν με ποιους θαμώνες είναι όλοι ευχαριστημένοι, με τους καπνιστές ή μαζί με σένα και τους ομοίους σου;

Εξοργιστικό είναι επίσης πως υπάρχουν και καπνιστές που προσπαθούν να σου κάνουν και μαθήματα οικονομίας... Να σε «επιπλήξουν» που πήγες και αγόρασες 60 ευρώ το επώνυμο το τζιν (που θα σου βγάλει 2 χρόνια), που πήγες το περασμένο Σάββατο και έφαγες σε καλό εστιατόριο (ενώ εκείνοι οι κακομοίρηδες λένε πως δεν μπορούν να το κάνουν), που πας λέει συχνά πυκνά και φτιάχνεις τα νύχια και τα μαλλιά σου (ενώ εκείνες κλαίγονται πως δεν τους περισσεύουν) και άλλα τέτοια ανόητα! Κοριτσάκια και αγοράκια, ακούστε με! Πηγαίνετε και αγοράζετε τουλάχιστον ένα πακέτο τη μέρα αξίας τεσσάρων ευρώ, οπότε χρειάζεστε τουλάχιστον 28 ευρώ την εβδομάδα για κάτι εντελώς άχρηστο. Με αυτά τα 28 ευρώ θα μπορούσατε είτε να πάτε να φάτε την Κυριακή σε ένα καλό εστιατόριο, ή να πάτε στο κομμωτήριο, ή να τα αποταμιεύσετε, ώστε στο τέλος της δεύτερης εβδομάδας να πάτε να αγοράσετε και εσείς ένα επώνυμο τζιν (που ξαναλέω θα σας βγάλει 2 χρόνια!). Οπότε αντί να κοιτάζετε τι κάνω εγώ, αναλογιστείτε καλύτερα πόσα σπαταλάτε εσείς για το κάπνισμα, εν μέσω οικονομικής κρίσης!

Και όλα τα παραπάνω να τα ανεχτείς, δε λέω! Να σφίξεις τα δόντια και να τα ανεχτείς! Και τη μπόχα τους, και τη γκρίνια τους και το ότι δε μπορείς να σταθείς πουθενά χωρίς να χρειάζεται να αναπνέεις τον καπνό τους...  Την εγκληματική αμέλεια όμως γυναικών που καπνίζουν έγκυες θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή των αγέννητων παιδιών τους, δε μπορώ να τη δεχθώ, όπως και εκείνων που καπνίζουν πάνω από εκεί που κοιμούνται τα νεογέννητα τους βρέφη... Ξέρω, ξέρω... Έχετε το δικαίωμα! Καιρός όμως είναι να ξεκινήσουμε να συζητάμε και για υποχρεώσεις πέρα από δικαιώματα, έτσι δεν είναι;

Οπότε ας τα πάρουμε από την αρχή... Το γεγονός οτί καπνίζεις δεν σου δίνει αυτόματα τη δυνατότητα να έχεις όσο ελεύθερο χρόνο τραβά η ψυχή σου, με την δικαιολογία πως το έχεις ανάγκη! Επίσης, δεν έχεις το δικαίωμα να κάνεις το χώρο μου τεκέ. Ο μόνος χώρος που επιτρέπεται το κάπνισμα στο σπίτι μου είναι στο μπαλκόνι. Δικαιολογίες που αφορούν τις καιρικές συνθήκες σε εκείνο το χώρο δε θα γίνονται δεκτές! Αφού θεωρείς πως σου είναι τόσο αναγκαίο, μπορείς να σταθείς στη βροχή φαντάζομαι, ή μήπως όχι; Ακόμη, όπως εγώ δε σε υποχρεώνω να μυρίζουν τα ρούχα σου και τα μαλλιά σου την οσμή του φαγητού που μαγειρεύω, έτσι και εσύ δεν έχεις το δικαίωμα να φυσάς τον καπνό σου επάνω μου και να μυρίζουν τα ρούχα και τα μαλλιά μου έπειτα την αηδία που φουμάρεις! Να σου θυμίζω επίσης πως νόμος που απαγορεύει το κάπνισμα σε όλους τους δημόσιους χώρους έχει ψηφιστεί ήδη από το 2009, αλλά έχει παραμείνει ανεφάρμοστος, γιατί και οι αρχές και τα όργανα της τάξης ανήκουν στην ίδια κατηγορία με σένα και κόρακας κοράκου μάτι δε βγάζει... Εύχομαι στο μέλλον, ακόμη και αν χρειαστεί να φτάσω σε βαθιά γεράματα για να το δω, να έρθει η ώρα που οι καπνίζοντες θα αντιμετωπίζονται όπως ακριβώς τους πρέπει, ως μιάσματα δηλαδή! Και επειδή διαφωνείς και θέλεις να μου βγάλεις και γλώσσα, πάρε μάτι πως μπορεί να μοιάζουν τα πνευμόνια σου από αυτά που κατεβάζεις επειδή είσαι τόσο ηλίθιος/α που θέλεις απλά να κρατάς κάτι όταν βαριέσαι και έχεις πείσει μέχρι και τον εαυτό σου πως τάχα το έχεις ανάγκη!