METANASTESLATHROLΓράφει ο Brutus-x


Προχθές το πρωί πήγα να πάρω, για άλλη μια φορά, το λεωφορείο για να πάω στη δουλειά μου, καθώς δεν μπορώ πια να χρησιμοποιώ το αυτοκίνητό μου (ευχαριστώ γι' αυτό Ελληνική κυβέρνηση!). Περιμένοντας λοιπόν στη στάση ακούω από πίσω μου μια ακατανόητη, για μένα, γλώσσα. Γυρνάω και βλέπω μια ηλικιωμένη κυρία μαζί με μια σχετικά νεότερή της να κρατάνε ψώνια από τη λαϊκή και να συζητάνε στα Ρώσικα. Μπαίνοντας στο λεωφορείο, αφού περίμενα περίπου 35 λεπτά, αλλά αυτό είναι θέμα για άλλη συζήτηση, βλέπω δύο μελαψούς νεαρούς να μιλάνε και αυτοί στη γλώσσα τους καθώς και λίγο πιο κάτω δύο νεαρές κοπέλες να μιλάνε κινέζικα. Για μια στιγμή κόλλησα και άρχισα να αναρωτιέμαι που βρίσκομαι. Μήπως πήρα κάποιο τουριστικό λεωφορείο; Μέχρι και τον οδηγό σκέφτηκα να ρωτήσω, αλλά φοβήθηκα μην μου απαντήσει σε κάποια άλλη γλώσσα και δεν καταλάβω.
Φυσικά αυτό είναι κάτι που μου συμβαίνει χρόνια τώρα, λόγω της περιοχής που μένω, αλλά ακόμα δεν μπορώ να το χωνέψω.
Δεν έχω κάποιο πρόβλημα με τους μετανάστες που ήρθαν εδώ για να δουλέψουν και ούτε θα αναλύσω το μεταναστευτικό ζήτημα σε αυτό το άρθρο.
Με ενοχλεί πως δεν υπάρχει κανένα μέτρο!
Μου τη δίνει που πρέπει να ακούω παντού γύρω μου αλαμπουρνέζικα όλη την ώρα! Επειδή έχω μεγαλώσει σε γειτονιά που είχε πολλούς, μα πάρα πολλούς μετανάστες, τα ακούω μια ζωή γύρω μου.
Και πριν αρχίσετε να μου πετάτε πέτρες και να με φωνάζετε φασίστα, ας σας εξηγήσω τι με ενοχλεί σε αυτή την κατάσταση.
Πρώτον, δεν είναι ευγενικό. Όταν βρίσκεσαι σε ένα πλήθος κόσμου και μιλάς σε μια γλώσσα που οι άλλοι δεν μπορούν να σε καταλάβουν θα μπορούσες κάλλιστα να τους βρίζεις και αυτοί να μην πάρουν χαμπάρι. Είναι παρόμοιο με το να ψιθυρίζεις κάτι στο αυτί κάποιου άλλου ενώ βρίσκεστε σε μια παρέα. Εξαιρούνται οι κωφοί, οι οποίοι δεν μπορούν να κάνουν αλλιώς...
Δεύτερον, όταν έρχεσαι σε μια χώρα για να μείνεις μόνιμα και να δουλέψεις, για να ζήσεις πρέπει να μάθεις να συνεννοείσαι με τους κατοίκους της, να μιλάς τη γλώσσα που μιλάνε αυτοί και να την χρησιμοποιείς σε κάθε χώρο που βρίσκονται και αυτοί.
Στο σπίτι σου μπορείς να μιλάς μέχρι και τη γλώσσα των Ίνκας, δεν με ενδιαφέρει.
Φυσικά, σε όλο αυτό δεν φταίει κανένας άλλος εκτός από εμάς.
πινακιδα2Αυτό μπορεί να το παρατηρήσει κανείς σε μέγιστο βαθμό το καλοκαίρι. Αρκεί να πας σε κάποιο νησί- τουριστικό μέρος και θα πάρεις μια καλή γεύση αυτού που θα περιγράψω.
Φέτος το καλοκαίρι που βρέθηκα στη Ρόδο για παράδειγμα, κόντεψα να ξεχάσω και τα Ελληνικά που ήξερα. Όπου και αν γυρνούσα έβλεπα πινακίδες και ταμπέλες σε διάφορες γλώσσες εκτός από Ελληνικά. Είδα Αγγλικά, Ρωσικά, Σουηδικά, Νορβηγικά και η λίστα συνεχίζεται.
Και άντε τα Αγγλικά εντάξει, είναι η διεθνείς γλώσσα εμπορίου και είναι καλό να υπάρχουν πινακίδες. Οι υπόλοιπες γλώσσες όμως;
Και άντε θέλεις να κάνεις το μαγαζί σου πιο φιλόξενο και αποφασίζεις να βάλεις στον κατάλογο και την πινακίδα σου και μια δυο ακόμα γλώσσες. Κανένα πρόβλημα! Ελληνικά γιατί δεν βάζεις; Οι Έλληνες πρέπει να ξέρουν μια από τις γλώσσες που εσύ επέλεξες για να έρθουν στο μαγαζί σου;
Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, αν κάποιος θέλει να πιάσει δουλειά σε ένα από αυτά τα καταστήματα θα πρέπει να γνωρίζει έκτος από Αγγλικά, για να συνεννοείται με τους τουρίστες, και όποια άλλη γλώσσα έχει επιλέξει το αφεντικό.
Και η ερώτηση μου είναι η εξής όταν οι Έλληνες πηγαίνουν στο εξωτερικό συναντούν πινακίδες γραμμένες στα Ελληνικά; Καταλόγους στα Ελληνικά; Όχι!
πινακιδα ρωσικαΚαι φυσικά κάποιος θα πει “Σιγά ρε φίλε και τι είναι ο Έλληνας για να βρει τέτοια πράγματα;”. Πράγματι, ο Έλληνας δεν είναι και ο καλύτερος τουρίστας του εξωτερικού. Παρόλα αυτά ο Γερμανός ο Σουηδός και οι λοιποί “καλοί” τουρίστες της Ευρώπης συναντούν παντού πινακίδες με Γερμανικά, Σουηδικά ή λοιπές γλώσσες; Δε νομίζω.
Φυσικά όλο αυτό πληγώνει και τον τουρισμό στη χώρα μας. Οι κακές γλώσσες λένε πως θα σταματήσουν να έρχονται τόσοι πολλοί ξένοι τουρίστες, εξαιτίας της δυσφήμισης που δέχεται καθημερινά η Ελλάδα. Οι Έλληνες τουρίστες, ταυτόχρονα, δεν έχαιραν ποτέ ιδιαίτερης εκτίμησης και προσοχής από τους επαγγελματίες του τουρισμού, και δεν ελπίζω πως σε αυτούς τους καιρούς αυτή η αντιμετώπιση που δέχονται θα μεταβληθεί. Έτσι, όλοι αυτοί που επέμεναν επί δεκαετίες στο εύκολο κέρδος πωλώντας στους ξένους κοπανιστό αέρα, ήλιο και θάλασσα, θα δουν τα έσοδα τους να πέφτουν κατακόρυφα, και τους ντόπιους τουρίστες να τους γυρνάνε την πλάτη!
Καλή τύχη τους εύχομαι, μια και η εκτύπωση καταλόγων στα Αλαμπουρνέζικα δεν προβλέπεται να τους φέρει έσοδα στα επόμενα χρόνια!