Γράφει ο Brutus-x


Σε λίγες ημέρες καταφθάνει και στη χώρα μας το καινούργιο προϊόν της Apple, το iPhone 5.
Μεγάλος ντόρος έχει δημιουργηθεί με την άφιξη του καινούριου τηλεφώνου, καθώς οι φανατικοί και μη πελάτες της εταιρίας κάνουν τεράστιες ουρές με σκοπό να αποκτήσουν το πολύτιμο αυτό gadget. Μάλιστα η κατασκευάστρια εταιρεία έχει σημειώσει νέο ρεκόρ πωλήσεων, αφού κατάφερε να πουλήσει 5 εκατομμύρια iPhone 5 σε μόλις 5 ημέρες.
Η μάχη με την Samsung επίσης καλά κρατεί μιας και είναι ο μεγάλος αντίπαλος της Apple και οι μηνύσεις, οι δηλώσεις και οι συγκρίσεις δίνουν και παίρνουν. Οι οπαδοί και των δυο αυτών τηλεφώνων και εταιριών συγκρίνουν συνέχεια τις συσκευές προσπαθώντας να βγάλουν την μια καλύτερη από την άλλη.
Ας μιλήσουμε όμως λίγο για τον τόπο κατασκευής του αμερικανικού προϊόντος που λέγεται iPhone 5 το οποίο σχεδιάζεται στα γραφεία της Apple στην Καλιφόρνια και κατασκευάζεται και συναρμολογείται στην Κίνα στα εργοστάσια της Foxconn.
Όλοι θυμόμαστε τον σάλο που είχε προκληθεί με τις αυτοκτονίες των εργαζομένων εξαιτίας των άθλιων συνθηκών στη Foxconn. Πρόσφατα, συμπλοκές σημειώθηκαν ανάμεσα σε εργαζομένους που απασχολούνται εκεί. 2000 εργαζόμενοι και 5000 αστυνομικοί ενεπλάκησαν στα επεισόδια. 40 άτομα λέγεται πως τραυματίστηκαν και 10 έχασαν τη ζωή τους. Η Foxconn, ωστόσο διαψεύδει τις πληροφορίες που έφεραν στο φως της δημοσιότητας κινέζικες ιστοσελίδες.
Ένας Κινέζος δημοσιογράφος έμεινε επί δέκα ημέρες μέσα στο εργοστάσιο που κατασκευάζεται το περίφημο προϊόν της Αpple προσποιούμενος τον εργαζόμενο, για να δει ποιες είναι οι συνθήκες εργασίας. Δείτε τι έγραψε στην Shanghai Evening Post.Για τις συνθήκες διαβίωσης:Η πρώτη νύχτα ύπνου στους κοιτώνες της Foxconn ήταν ένας εφιάλτης. Όλο το δωμάτιο μύριζε σαν σκουπίδια όταν μπήκα μέσα. Υπήρχε μια ένα μείγμα από μυρωδιές όπως σκουπίδια, ιδρώτα και κλεισούρα. Έξω από κάθε δωμάτιο υπήρχε ένας σωρός από βρομιές και πεταμένα πράγματα. Όταν άνοιξα την ντουλάπα μου μερικές κατσαρίδες βγήκαν από μέσα
και τα σεντόνια που η εταιρία δίνει σε κάθε νέο εργαζόμενο ήταν γεμάτα βρομιές και στάχτες.Για τη σύμβαση εργαζομένων:Η σύμβαση έδινε ιδιαίτερη σημασία σε 4 σημεία τα οποία έπρεπε να παραμείνουν άκρως εμπιστευτικά. 1. Όλες οι τεχνικές πληροφορίες, 2. Στοιχεία για τις πωλήσεις, 3. Ανθρώπινο δυναμικό, 4. Στατιστικές παραγωγής. Στη σύμβαση δεν υπήρχε ιδιαίτερη αναφορά για τις υπερωρίες. Κάτω από το τμήμα “Πιθανές βλαβερές συνέπειες που μπορεί να προκληθούν στον εργαζόμενο κατά τη διάρκεια της παραγωγής” η διοίκηση μας ζήτησε να τσεκάρουμε “Όχι” σε όλα. Μέσα σε αυτά, “ηχορύπανση” και “τοξική ρύπανση”, αναρωτιόμουν αν θα προκληθούν αρνητικές επιπτώσεις στον όροφο της παραγωγής.Γνωριμία με το iPhone 5:Όταν μπήκα στο χώρο παραγωγής, αφού πέρασα από τον ανιχνευτή μετάλλων, άκουσα δυνατούςήχους από μηχανήματα και υπήρχε μια έντονη μυρωδιά πλαστικού στον αέρα. Οι υπεύθυνοι μας προειδοποίησαν, “αφού καθίσετε θα κάνετε μόνο ό,τι σας λένε”. Στη συνέχεια μας παρουσίασαν το πίσω μέρος του iPhone 5, μόλις το έδειξαν σε όλους ο υπεύθυνος είπε, “αυτή είναι η πίσω πλευρά του νέου ακυκλοφόρητου iPhone 5, πρέπει να αισθάνεστε μεγάλη τιμή που θα το παράγετε”.Οι απαιτήσεις της δουλειάς:Κατά τους υπολογισμούς μου, θα πρέπει να μαρκάρω πέντε πλάτες από iPhone το λεπτό, το λιγότερο. Κάθε δέκα ώρες πρέπει να έχω τελειώσει τρεις χιλιάδες πλάτες από iPhone 5. Συνολικά υπάρχουν 4 γραμμές παραγωγής με δώδεκα εργάτες η κάθε μια. Κάθε γραμμή πρέπει να παράγει τριάντα έξι χιλιάδες πλάτες μέσα σε μισή μέρα, είναι τρομακτικό... Επιτέλους σταμάτησα να δουλεύω στις 7 π.μ.


Την ίδια στιγμή στη χώρα μας συρρέουν ανυποψίαστοι (;) πελάτες σε καταστήματα ειδών κινητής τηλεφωνίας και ρωτούν πληροφορίες για την ακυκλοφόρητη αυτή συσκευή. Ταυτόχρονα οι πρώτες κριτικές για το νέο iPhone δεν κολακεύουν την Apple. Πολλοί χρήστες κάνουν λόγο για ένα κινητό που το χρώμα του ξεφλουδίζει, ή αδυνατεί να συνδεθεί στο διαδίκτυο μέσω wifi.
Τα συμπεράσματα δικά σας...