Πολύς λόγος λέγεται αυτό τον καιρό για τους συλλέκτες ζώων με αφορμή την περίπτωση της Φανής Κυζουλή που διατηρεί περίπου 75 ζώα στην Οινόη της Αττικής κάτω από άσχημες συνθήκες.


Φιλόζωη ή συλλέκτης; Προστάτης των ζώων ή ψυχικά διαταραγμένο άτομο; Βασικό χαρακτηριστικό του συλλέκτη δεν είναι τόσο πως έχει στην κατοχή του μεγάλο αριθμό ζώων, αλλά το γεγονός πως έχει περισσότερα από όσα μπορεί να φροντίσει.


Παρακάτω σας παρέχουμε κάποιες απλές πληροφορίες , ώστε να μπορέσετε να ξεχωρίσετε τον φιλόζωο από τον συλλέκτη.


Οι πληροφορίες έχουν ληφθεί από τη σελίδα : https://www.facebook.com/ANIMAL.HOARDERS.SYLLEKTES.ZOON  Τι είναι ένας Συλλέκτης Ζώων;


Είναι ένας άνθρωπος που έχει περισσότερα ζώα από όσα μπορεί να θρέψει και να φροντίσει σωστά.


* Πώς τον αναγνωρίζετε;


- Είναι σε μια συνεχή αγωνία για διάφορα ζώα, για τα οποία θεωρεί ότι κινδυνεύουν και αισθάνεται ότι μόνον αυτός μπορεί να σώσει, κανένας άλλος!


- Έχει στο σπίτι του πάρα πολλά ζώα η, όσα και να έχει, δεν είναι ποτέ φροντισμένα.


- Αν είναι φροντισμένα είναι τόσο πολλά που κακοποιούνται μέσα από τη στέρηση του ζωτικού χώρου.


- Βρίσκεται πάντα σε μια συνεχή αγωνία, αλλά μόνο σε σχέση με το επόμενο ζώο.


- Θεωρεί τον εαυτό του άγιο η πολύ καλό άνθρωπο. Θεωρεί ότι αγαπάει πάρα πολύ τα ζώα, και θα τον ακούσετε να λέει ότι τα έχει "σαν παιδιά του".


- Δεν στειρώνει συνήθως.


- Αδυνατεί να κατανοήσει πότε ένα ζώο είναι άρρωστο.


- Δεν θέλει να δώσει ζώα για υιοθεσία.


- Οι γύρω του πιστεύουν ότι απλά τα αγαπάει πολύ και τον λυπούνται γιατί δεν έχει βοήθεια από πουθενά...


- Δεν θέλει ούτε καν να φανταστεί τι θα γίνουν τα ζώα του εάν πάθει κάτι ή και πεθάνει.


Μπορεί ο κάθε φιλόζωος να κρύβει μέσα του έναν μικρό συλλέκτη, έχει όμως επίγνωση. Η διαφορά είναι ότι αυτοί οι άνθρωποι έχουν χάσει την επαφή με την πραγματικότητα και ζουν στον κόσμο της φαντασίας τους, σύμφωνα με την οποία όλοι οι άλλοι θέλουν το κακό των ζώων εκτός από τους ίδιους. Οι άνθρωποι αυτοί δεν θέτουν ερωτηματικά στον εαυτό τους, δέχονται μόνο τροφές ή βοήθεια για καταφύγιο, αμφισβητούν τις υιοθεσίες, και δεν αναγνωρίζουν πραγματικά σημάδια ασθένειας ούτε στα ζώα τους ούτε στον εαυτό τους. Πολύ συχνά ενδέχεται να συλλέγουν εξ ίσου και άλλα πράγματα, τα οποία έχουν μεγάλη δυσκολία να αποχωριστούν.


Η αγάπη προς τα ζώα δεν είναι ο μόνος γνώμονας εδώ - ο καθένας θα ήθελε να τα σώσει όλα, αυτό είναι δεδομένο για έναν φιλόζωο. Εδώ μετράει η σχέση με την πραγματικότητα, που είναι διαταραγμένη.


* Ερωτήματα που πρέπει να θέσετε στον εαυτό σας, αν υποψιάζεστε ή φοβάστε ότι μπορεί να γίνετε (ή και να είστε ήδη) συλλέκτες:


- Τα βγάζω πέρα με τόσα ζώα;


- Μπορώ να τα πηγαίνω όλα στον κτηνίατρο για πρόληψη και για θεραπεία;


- Αν αρρωστήσουν, έχω χρήματα για τις ειδικές τροφές, φάρμακα και επεμβάσεις;


- Είμαι σίγουρη/ος ότι σκέφτομαι σωστά και δε εχω αμελήσει να δω πως εκείνα - τα ίδια μου τα ζώα - νιώθουν;


- Εάν πάθω κάτι η πεθάνω, τι θα γίνουν τα ζώα μου; Έχω εξασφαλίσει κάποια λύση από τώρα;


- Αντέχω οικονομικά να τα στειρώσω όλα;


- Εάν δεν μπορώ να τα έχω, πως θα καταφέρω να υιοθετηθούν από άλλους καλά και σωστά; (Αυτή είναι ερώτηση κλειδί γιατί οι συλλέκτες είναι εξαιρετικά δύσπιστοι και πιστεύουν ότι είναι μεγαλόκαρδοι και ότι μόνον αυτοί τα αγαπάνε σωστά). Πάντα μιλούν για αγάπη και τροφές, ποτέ για δυσκολία αποχωρισμού. Θεωρούν αδύνατο να δώσουν τα ζώα τους διότι είναι παθολογικά δύσπιστοι.


Εάν οι απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα είναι ικανοποιητικές και έχετε μερικά χρήματα στην άκρη, τότε το καταφύγιό σας μπορεί να λειτουργήσει - με την προϋπόθεση ότι είστε ειλικρινείς και δεν απαντήσατε ψέμματα).


Εάν οι απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα αφήνουν "κενά, τότε κατά πάσα πιθανότητα είστε συλλέκτης και δεν το έχετε καταλάβει...


* Βιβλία:


- http://www.bu.edu/ssw/research/hoarding/books/


- http://www.bu.edu/ssw/2011/05/25/dean-post-doctoral-fellow-publish-the-hoarding-handbook/


* Ομάδα: http://www.bu.edu/ssw/research/hoarding/team/