Αληθινό περιστατικό που συνέβη την περασμένη Πέμπτη 9 Αυγούστου.
Δυο τσιγγανάκια, γυφτάκια, παιδιά Ρομά ή όπως αλλιώς θέλετε πείτε τα με πλησιάζουν για πολλοστή φορά.


"Τι κάνετε εδώ; Πουλάτε σκυλιά;"
"Όχι! Τίποτα δεν πουλάμε"
Το ένα δείχνει στο άλλο τον κουμπαρά με τις δωρεές για τα ζώα που φροντίζει η Φιλοζωική.
"Τι είναι αυτό;"
"Θα πάτε να παίξετε;", λέω και αρπάζω τον κουμπαρά για να τον προστατεύσω.
"Λεφτά έχει μέσα! Κλέβετε σκυλιά και τα πουλάτε!"
"Φύγετε γιατί θα φωνάξω την αστυνομία"
"Εσείς μας κλέβετε τα σκυλιά μας! Και τα πουλάτε και βγάζετε λεφτά"
"Φύγετε γιατί καλώ τώρα την αστυνομία"


Τότε άρχισαν να φωνάζουνε δυνατά και τα δύο και ειλικρινά δεν θυμάμαι λέξη από όσα έλεγαν. Εκείνο που θυμάμαι είναι πως με το ένα χέρι κρατούσα τον κουμπαρά και με το άλλο το κινητό μου (που το γλυκοκοίταζαν και αυτό) και με τον αντίχειρα σχημάτιζα τον αριθμό 100... Μίλησα με έναν αστυνομικό ο οποίος με ρώτησε σε ποιο σημείο βρίσκομαι και αφού του εξήγησα μου είπε πως κάποιον θα στείλει. Μέχρι την στιγμή που έφυγα από το σημείο, μια ώρα περίπου αργότερα, δεν είδα κανέναν άνθρωπο με καπέλο και μπλε στολή να κυκλοφορεί στην περιοχή...
Ευτυχώς, τα γυφτάκια απομακρύνθηκαν μετά από λίγο και ο κουμπαράς δεν εκλάπη.


Η ιστορία όμως δεν τελειώνει εδώ. Καθημερινά περνούν από μπροστά μου με το βλέμμα καρφωμένο στον κουμπαρά και εγώ φροντίζω να έχω πάντοτε τα μάτια μου 14 για να μην συμβεί το παραμικρό.


 

 

Το γυφτάκι και το σκυλί.


 

Για όσους δεν το γνωρίζετε, τα τσιγγανάκια, γυφτάκια, ή αλλιώς τα παιδιά Ρομά που έχουν μετατρέψει την επαιτεία σε επάγγελμα χρησιμοποιούν ζώα, κυρίως κουτάβια, ώστε να συγκινήσουν τους ανυποψίαστους τουρίστες και να αποσπάσουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερα χρηματικά ποσά από αυτούς. Τα ζώα αυτά παραμένουν πεινασμένα και διψασμένα επίτηδες, και μάλιστα λέγεται πως τους δίνουν διάφορες ουσίες, ώστε να παραμένουν ακίνητα και να μην ενοχλούν κατά τη διαδικασία της επαιτείας. Το βέβαιο είναι πως είτε πεθαίνουν από την πείνα και τη δίψα, είτε κακοποιούνται, είτε εγκαταλείπονται όταν πια έχουν μεγαλώσει (όσα καταφέρνουν να μεγαλώσουν πριν τους βρει ο θάνατος) και δεν τους είναι πλέον "χρήσιμα".
Ένα συγκεκριμένο τσιγγανάκι, γυφτάκι, ή αλλιώς παιδί Ρομά περνάει καθημερινά από την απέναντι πλευρά του δρόμου με διαφορετικό κουτάβι κάθε φορά. Καθημερινά λοιπόν τηλεφωνώ στη Δημοτική Αστυνομία για το ζήτημα, και καθημερινά η απάντηση που λαμβάνω είναι "θα το μεταφέρουμε" ή "θα το μεταβιβάσουμε", και την επόμενη μέρα το παιδί με το σκυλί περνάει από το ίδιο σημείο ανενόχλητο. Εκείνο που ισχύει είναι πως υπάρχει εντολή εισαγγελέα να αφαιρούνται τα ζώα από τους αθίγγανους και να μεταφέρονται στο Δημοτικό Κυνοκομείο του νησιού.
Βέβαια, σε μία από τις κλήσεις μου προς τη Δημοτική Αστυνομία κατά την οποία τους ανέφερα πως υπάρχει εντολή εισαγγελέα για αυτό, η αστυνομικός που μου μιλούσε ανέφερε πως δεν γνωρίζει τίποτα αλλά θα το μεταβιβάσει...


Όπως και να έχει φίλοι μου, εάν βρεθείτε στη Ρόδο και έρθετε αντιμέτωποι με ανάλογο θέαμα, καλέστε στο 2241032722 τη Δημοτική Αστυνομία, και εκείνοι πρέπει να δράσουν.


Σημείωση: Γεγονός αποτελεί πως περίπου 12 ζώα έχουν κατασχεθεί και παραδοθεί στο Φιλοζωικό Σύλλογο του νησιού, όμως τα ζώα που χρησιμοποιούνται για το σκοπό αυτό από τους αθίγγανούς δεν ήταν μόνο αυτά αλλά ίσως είναι εκατοντάδες... Ως πολίτης και ως φιλόζωος θα έλεγα πως θα πρέπει να γίνει εντονότερη η παρουσία της αστυνομίας στην περιοχή και φυσικά να γίνει πιο αποτελεσματική όσον αφορά το συγκεκριμένο θέμα...


Σημείωση: Το παρόν κείμενο αποτελεί την προσωπική άποψη του Τρυποκάρυδου για τα γεγονότα και όχι την επίσημη θέση του οργανισμού που βοηθά εθελοντικά.