Ρόδος- Μεσαιωνική Πόλη. Σε κάθε μια από τις εισόδους που οδηγούν στην "Παλιά Πόλη" θα δεις μικρά παιδιά Ρομά με ένα ακορντεόν να προσπαθούν να παίξουν τα "Παιδιά του Πειραιά" και να έχουν δίπλα τους κάποιο κουτάβι που από το λαιμό του κρέμεται ένα κομμάτι σκοινί.  Λίγο πιο πέρα, στην οδό Ιπποτών έξω από το Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου θα τα δεις να κυκλοφορούν με κρεμασμένο το ακορντεόν και σέρνοντας από το σκοινί τα κουτάβια. Αν σε δουν να στέκεσαι θα έρθουν αυτά σε σένα να σου ζητήσουν χρήματα. Αν είσαι ανυποψίαστος θα αναρωτηθείς για ποιο λόγο σε κάθε παιδί Ρομά αντιστοιχεί και ένα κουτάβι. Αν είσαι ντόπιος απλώς ξέρεις πως η ύπαρξη του ζώου συγκινεί τους τουρίστες. Με ένα κουτάβι στα χέρια ζητούν πιο εύκολα χρήματα. Αγγίζουν τις ευαίσθητες χορδές των περαστικών. "Ένα φτωχό παιδί και ένα καημένο σκυλάκι" σκέφτονται συνήθως και τους δίνουν κάποιο χαρτονόμισμα χωρίς δεύτερη σκέψη.


Αργότερα, τα παιδιά συνήθως σε συνεργασία με κάποιον μεγαλύτερο προσπαθούν να πουλήσουν το κουτάβι. Το σκυλί μεγάλωσε και δε συγκινεί τόσο πια. Το φαγητό που το ταΐζουν είναι πια σκέτη σπατάλη! Η λύση είναι να το πουλήσουν όσο πιο γρήγορα γίνεται σε κάποιον τουρίστα, ή να το ξεφορτωθούν με κάποιο τρόπο, αφού το έχουν πρώτα κακοποιήσει.


Τι μπορούμε να κάνουμε; Κάθε φορά που βλέπουμε κάποιο παιδί Ρομά να κυκλοφορεί με ένα ή περισσότερα ζώα δεν του δίνουμε χρήματα αλλά ειδοποιούμε άμεσα τη δημοτική αστυνομία. Επίσης, εάν δούμε κάποιον τουρίστα να πλησιάζει τα παιδιά Ρομά για να τους δώσει χρήματα, τον σταματάμε και τον ενημερώνουμε για όλα τα παραπάνω.


Το τηλέφωνο της Δημοτικής Αστυνομίας είναι το 22410-32722