Σε λίγες μέρες συμπληρώνονται δύο χρόνια από την ημέρα που ξεκίνησα να χρησιμοποιώ Linux στον υπολογιστή μου. Από τα χέρια μου πέρασαν πολλές διανομές, μια και είχα τη διάθεση να πειραματίζομαι. Χαίρομαι όμως γιατί ούτε στιγμή δεν μετάνιωσα για αυτή μου την επιλογή, και χάρη στο Linux έμαθα τον υπολογιστή μου καλύτερα. Δε θα σας το κρύψω πως το επέλεξα τυχαία, μα το αγάπησα! Πως γίνεται θα πείτε να αγαπήσεις ένα λειτουργικό σύστημα; Και όμως γίνεται! Και πρέπει να τονίσω καταρχάς το εξής: Δεν έχω καμία σχέση με τον προγραμματισμό, είμαι ένας κοινός χρήστης Η/Υ και τον χρησιμοποιώ όπως ο μέσος Έλληνας. Ωστόσο, δεν δυσκολεύτηκα καθόλου κατά τη μετάβαση μου από Windows σε Linux.


Η κοινότητα είναι πάντα δίπλα σου!


Μιλώντας συνήθως κανείς για το Linux τονίζει κυρίως το γεγονός πως είναι ελεύθερο και δωρεάν. Εγώ δεν θα ξεκινήσω από αυτό, αλλά αρχικά θα εστιάσω σε εκείνο που θεωρώ σημαντικότερο. Το πιο σημαντικό για μένα είναι η ύπαρξη της κοινότητας, και η στήριξη που έχουν όλοι οι χρήστες εντελώς δωρεάν από αυτήν 24 ώρες το 24ώρο!


Ας υποθέσουμε πως έχετε έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή και ξαφνικά μέσα στη νύχτα εκεί που τον χρησιμοποιείτε προκύπτει κάποιο πολύ σημαντικό πρόβλημα, και για κάποιον ανεξήγητο λόγο δεν μπορείτε να έχετε καν πρόσβαση στο σύστημα σας. Τι θα σκεφτεί ένας χρήστης Windows; Θα σκεφτεί την επόμενη μέρα να το πάει σε έναν τεχνικό, να δώσει ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό και να του το επισκευάσει κάποιος τρίτος. Τι κάνει ένας χρήστης Linux; Ζητάει αμέσως υποστήριξη από την κοινότητα. Τι σημαίνει αυτό; Με ένα απλό email στο mailing list κάποιας διανομής (πχ Ubuntu) ή ανοίγοντας κάποιο θέμα στο forum της εκάστοτε ελληνικής ή διεθνούς κοινότητας (πχ https://forum.ubuntu-gr.org ή http://ubuntuforums.org/) μπορούμε να βρούμε πραγματικές λύσεις σε όποιο πρόβλημα αντιμετωπίζουμε, μικρό ή μεγάλο.


Τη σημασία της κοινότητας την αντιλήφθηκα πρόσφατα. Πριν λίγες εβδομάδες κατά τη διάρκεια μιας αναβάθμισης του συστήματος από Ubuntu 11.10 σε 12.04 Lts έκανα ένα σοβαρό λάθος και δεν μπορούσα να έχω καν πρόσβαση στο σύστημα μου! Δε θα μπω σε λεπτομέρειες για το τι και πως, μια και δεν είναι εκεί η ουσία της υπόθεσης. Είχα κατατρομοκρατηθεί! Εκείνο που φοβόμουν ήταν το ότι θα έχανα πολύ σημαντικά αρχεία (βίντεο, εκπομπές που είχα γυρίσει στο παρελθόν, έγγραφα και άλλα). Έστειλα αμέσως email από το κινητό μου στην ελληνική κοινότητα. Και ναι! Βρέθηκαν άνθρωποι που μου έδωσαν σαφείς οδηγίες για το πως να επαναφέρω το σύστημα μου! Δεν ήξερα τίποτα απολύτως και δεν είχα καμία παραπάνω γνώση σε σχέση με εσάς, το μόνο που έκανα ήταν να ακολουθήσω τις οδηγίες τους. Δεν θέλω να σας τρομάξω με τεχνικές λεπτομέρειες και να σας πω πράγματα που δεν καταλαβαίνετε, μια και τα όσα σας λέω αυτή τη στιγμή ίσως σας είναι ήδη ξένα. Πρέπει να τονίσω όμως, πως όταν και πάλι από δικό μου λάθος έπρεπε να λάβω οδηγίες για το πως να ξεχωρίσω τα αρχεία του συστήματος από τα προσωπικά μου αρχεία (να έχω σε ξεχωριστό partition το /home και το /), ώστε να αποφευχθεί κάθε πιθανή απώλεια δεδομένων σε οποιαδήποτε αναβάθμιση ή αλλαγή διανομής, αυτό ήταν εφικτό χωρίς να εγκαταστήσω το λειτουργικό μου από την αρχή και χωρίς να χρειαστώ καν το backup των αρχείων που είχα κάνει. Η διαδικασία ήταν χρονοβόρα, αλλά στο τέλος η αποστολή εξετελεσθή χωρίς να χάσω ούτε ένα αρχείο!


Αν ωστόσο η κατάσταση είναι τόσο σοβαρή που υπερβαίνει την προσφερόμενη βοήθεια και απαιτείται τεχνικός (σε κάποιο πρόβλημα στο hardware κυρίως), τότε μέσω της κοινότητας θα βρείτε τον κατάλληλο τεχνικό, θα μάθετε να αναγνωρίζετε ποιος είναι γνώστης του αντικειμένου και ποιος όχι, ή μπορεί ακόμη και να βρείτε και κάποιον τεχνικό μέσα στην ίδια την κοινότητα. Έτσι παρέχεται ασφάλεια, και όσο πιο "άσχετος" είναι κανείς τόσο πιο πολύ χρειάζεται κάτι που να είναι ασφαλές.


Κατέβασμα λογισμικού


Τις πρώτες μέρες χρήσης Linux το πρώτο πράγμα που με γοήτευσε ήταν η πληθώρα των εφαρμογών. Αυτή τη στιγμή για το Ubuntu μόνο υπάρχουν 62.158 εφαρμογές για να καλύψουν κάθε πιθανή ανάγκη ενός χρήστη! Το δεύτερο πράγμα που μου άρεσε ήταν πως η αναζήτηση λογισμικού είναι τόσο απλή, που είναι σαν να έχετε ήδη εγκατεστημένο κάθε πρόγραμμα που χρειάζεστε στον υπολογιστή σας. Οι ατελείωτες ώρες αναζήτησης λογισμικού στο Google τελείωσαν. Τώρα απλά με ένα κλικ μπαίνετε στο Κέντρο Λογισμικού Ubuntu και σε χρόνο μηδέν βρίσκετε το πρόγραμμα που σας ενδιαφέρει και το αποκτάται δωρεάν και με νόμιμο τρόπο. Τέλος, στα keygens και στα crack. Έχετε τα πάντα στα χέρια σας και το μόνο που χρειάζεται είναι να κάνετε απλώς κλικ!


Υπάρχουν πολλοί μύθοι όσον αφορά το ελεύθερο λογισμικό και το Linux. Ο μεγαλύτερος μύθος είναι πως χρησιμοποιώντας Linux δεν μπορείτε να κάνετε ό,τι κάνατε με Windows στον υπολογιστή σας. Πρόκειται για ένα τεράστιο ψέμα. Για κάθε πρόγραμμα που μέχρι τώρα χρησιμοποιούσατε υπάρχει τουλάχιστον ένα αντίστοιχο ελεύθερο και δωρεάν για Linux. Αντί για το MS Office, που κοστίζει 253,90 €  αυτή τη στιγμή μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για παράδειγμα το Libre Office με "κόστος" απλώς μερικά κλικ και μηδέν χρήματα, που είναι εξίσου καλό (αν όχι καλύτερο) από το ακριβό προϊόν της Microsoft! Αντί για το Adobe Photoshop CS5 που κοστίζει σήμερα 938 € μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το ελεύθερο Gimp! Και όσοι επιμένετε πως θέλετε οπωσδήποτε αυτές τις εφαρμογές μπορείτε να εγκαταστήσετε το Wine και να τρέχετε και τις εφαρμογές των Windows.  Όσο για τους φανατικούς των games, ο φίλος μου έχει καταφέρει να παίξει με τεράστια επιτυχία το World of Warcraft στον υπολογιστή μου, χρησιμοποιώντας το Wine!


Ανάσταση στους παλιούς υπολογιστές!


Έστω ότι έχετε έναν παλιό υπολογιστή που δεν πληρεί τις προϋποθέσεις για να "τρέξει" τα Windows 7. Οι ελάχιστες απαιτήσεις των νέων λειτουργικών συστημάτων της Microsoft γίνονται όλο και μεγαλύτερες, αναγκάζοντας πολλούς χρήστες να αγοράζουν συχνά καινούργια μηχανήματα. Την ίδια στιγμή υπάρχουν πολλές "ελαφριές" διανομές Linux (Lubuntu, PClinuxos με γραφικό περιβάλλον Openbox, Puppylinux και άλλες) που κυριολεκτικά θα δώσουν πνοή στο παλιό και αργό σας μηχάνημα. Ενδεικτικά το Puppy linux μπορεί να τρέξει και σε μηχάνημα που έχει μόλις 128MB RAM!


Φτιάξτο μόνος σου!


Σας άρεσε η ιδέα, αλλά δεν ξέρετε πως να το εγκαταστήσετε; Μην ανησυχείτε. Το μόνο που χρειάζεται είναι να κάνετε backup τα αρχεία σας. Οδηγίες για την εγκατάσταση  θα βρείτε στο site κάθε διανομής, σε κάθε κοινότητα, ακόμη και στο youtube! Και μη φοβάστε, κολυμπήστε! Μη ξεχνάτε πως για να μάθετε κολύμπι πέσατε πρώτα μέσα στο νερό!


Δοκίμαστε το!


Μπορείτε να το δοκιμάσετε έχοντας το παράλληλα με τα Windows και έπειτα να αποφασίσετε εάν θα το κρατήσετε ή όχι. Μπορείτε ακόμη και να το δοκιμάσετε μέσα από live cd, τρέχοντας δηλαδή το λειτουργικό από το cd,  χωρίς να κάνετε κάποια αλλαγή στον υπολογιστή σας! Οδηγίες θα βρείτε εδώ


Όσο για μένα, πρέπει να πω πως πριν από δυο χρόνια που ξεκίνησα να χρησιμοποιώ Linux, το έκανα απευθείας χωρίς δοκιμές και χωρίς πολύ σκέψη, και δεν υπήρξε ούτε μια στιγμή που να το μετάνιωσα!


Υ.Γ: Κάθε καινούργιο μηχάνημα που παίρνω στα χέρια μου, αν και μου το δίνουν με το στανιό με προεγκατεστημένα Windows, εγώ του εγκαθιστώ αμέσως Linux...


Δείτε μια από τις παλαιότερες εκπομπές του Πτηνού για το θέμα

Όχι! Δε χρειαζόμαστε τα Windows! από trupokarudos