Σε λίγες μέρες συμπληρώνονται δύο χρόνια από την ημέρα που ξεκίνησα να χρησιμοποιώ Linux στον υπολογιστή μου. Από τα χέρια μου πέρασαν πολλές διανομές, μια και είχα τη διάθεση να πειραματίζομαι. Χαίρομαι όμως γιατί ούτε στιγμή δεν μετάνιωσα για αυτή μου την επιλογή, και χάρη στο Linux έμαθα τον υπολογιστή μου καλύτερα. Δε θα σας το κρύψω πως το επέλεξα τυχαία, μα το αγάπησα! Πως γίνεται θα πείτε να αγαπήσεις ένα λειτουργικό σύστημα; Και όμως γίνεται! Και πρέπει να τονίσω καταρχάς το εξής: Δεν έχω καμία σχέση με τον προγραμματισμό, είμαι ένας κοινός χρήστης Η/Υ και τον χρησιμοποιώ όπως ο μέσος Έλληνας. Ωστόσο, δεν δυσκολεύτηκα καθόλου κατά τη μετάβαση μου από Windows σε Linux.
Η κοινότητα είναι πάντα δίπλα σου!
Μιλώντας συνήθως κανείς για το Linux τονίζει κυρίως το γεγονός πως είναι ελεύθερο και δωρεάν. Εγώ δεν θα ξεκινήσω από αυτό, αλλά αρχικά θα εστιάσω σε εκείνο που θεωρώ σημαντικότερο. Το πιο σημαντικό για μένα είναι η ύπαρξη της κοινότητας, και η στήριξη που έχουν όλοι οι χρήστες εντελώς δωρεάν από αυτήν 24 ώρες το 24ώρο!
Ας υποθέσουμε πως έχετε έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή και ξαφνικά μέσα στη νύχτα εκεί που τον χρησιμοποιείτε προκύπτει κάποιο πολύ σημαντικό πρόβλημα, και για κάποιον ανεξήγητο λόγο δεν μπορείτε να έχετε καν πρόσβαση στο σύστημα σας. Τι θα σκεφτεί ένας χρήστης Windows; Θα σκεφτεί την επόμενη μέρα να το πάει σε έναν τεχνικό, να δώσει ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό και να του το επισκευάσει κάποιος τρίτος. Τι κάνει ένας χρήστης Linux; Ζητάει αμέσως υποστήριξη από την κοινότητα. Τι σημαίνει αυτό; Με ένα απλό email στο mailing list κάποιας διανομής (πχ Ubuntu) ή ανοίγοντας κάποιο θέμα στο forum της εκάστοτε ελληνικής ή διεθνούς κοινότητας (πχ https://forum.ubuntu-gr.org ή http://ubuntuforums.org/) μπορούμε να βρούμε πραγματικές λύσεις σε όποιο πρόβλημα αντιμετωπίζουμε, μικρό ή μεγάλο.
Τη σημασία της κοινότητας την αντιλήφθηκα πρόσφατα. Πριν λίγες εβδομάδες κατά τη διάρκεια μιας αναβάθμισης του συστήματος από Ubuntu 11.10 σε 12.04 Lts έκανα ένα σοβαρό λάθος και δεν μπορούσα να έχω καν πρόσβαση στο σύστημα μου! Δε θα μπω σε λεπτομέρειες για το τι και πως, μια και δεν είναι εκεί η ουσία της υπόθεσης. Είχα κατατρομοκρατηθεί! Εκείνο που φοβόμουν ήταν το ότι θα έχανα πολύ σημαντικά αρχεία (βίντεο, εκπομπές που είχα γυρίσει στο παρελθόν, έγγραφα και άλλα). Έστειλα αμέσως email από το κινητό μου στην ελληνική κοινότητα. Και ναι! Βρέθηκαν άνθρωποι που μου έδωσαν σαφείς οδηγίες για το πως να επαναφέρω το σύστημα μου! Δεν ήξερα τίποτα απολύτως και δεν είχα καμία παραπάνω γνώση σε σχέση με εσάς, το μόνο που έκανα ήταν να ακολουθήσω τις οδηγίες τους. Δεν θέλω να σας τρομάξω με τεχνικές λεπτομέρειες και να σας πω πράγματα που δεν καταλαβαίνετε, μια και τα όσα σας λέω αυτή τη στιγμή ίσως σας είναι ήδη ξένα. Πρέπει να τονίσω όμως, πως όταν και πάλι από δικό μου λάθος έπρεπε να λάβω οδηγίες για το πως να ξεχωρίσω τα αρχεία του συστήματος από τα προσωπικά μου αρχεία (να έχω σε ξεχωριστό partition το /home και το /), ώστε να αποφευχθεί κάθε πιθανή απώλεια δεδομένων σε οποιαδήποτε αναβάθμιση ή αλλαγή διανομής, αυτό ήταν εφικτό χωρίς να εγκαταστήσω το
λειτουργικό μου από την αρχή και χωρίς να χρειαστώ καν το backup των αρχείων που είχα κάνει. Η διαδικασία ήταν χρονοβόρα, αλλά στο τέλος η αποστολή εξετελεσθή χωρίς να χάσω ούτε ένα αρχείο!
Αν ωστόσο η κατάσταση είναι τόσο σοβαρή που υπερβαίνει την προσφερόμενη βοήθεια και απαιτείται τεχνικός (σε κάποιο πρόβλημα στο hardware κυρίως), τότε μέσω της κοινότητας θα βρείτε τον κατάλληλο τεχνικό, θα μάθετε να αναγνωρίζετε ποιος είναι γνώστης του αντικειμένου και ποιος όχι, ή μπορεί ακόμη και να βρείτε και κάποιον τεχνικό μέσα στην ίδια την κοινότητα. Έτσι παρέχεται ασφάλεια, και όσο πιο "άσχετος" είναι κανείς τόσο πιο πολύ χρειάζεται κάτι που να είναι ασφαλές.
Κατέβασμα λογισμικού
Τις πρώτες μέρες χρήσης Linux το πρώτο πράγμα που με γοήτευσε ήταν η πληθώρα των εφαρμογών. Αυτή τη στιγμή για το Ubuntu μόνο υπάρχουν 62.158 εφαρμογές για να καλύψουν κάθε πιθανή ανάγκη ενός χρήστη! Το δεύτερο πράγμα που μου άρεσε ήταν πως η αναζήτηση λογισμικού είναι τόσο απλή, που είναι σαν να έχετε ήδη εγκατεστημένο κάθε πρόγραμμα που χρειάζεστε στον υπολογιστή σας. Οι ατελείωτες ώρες αναζήτησης λογισμικού στο Google τελείωσαν. Τώρα απλά με ένα κλικ μπαίνετε στο Κέντρο Λογισμικού Ubuntu και σε χρόνο μηδέν βρίσκετε το πρόγραμμα που σας ενδιαφέρει και το αποκτάται δωρεάν και με νόμιμο τρόπο. Τέλος, στα keygens και στα crack. Έχετε τα πάντα στα χέρια σας και το μόνο που χρειάζεται είναι να κάνετε απλώς κλικ!
Υπάρχουν πολλοί μύθοι όσον αφορά το ελεύθερο λογισμικό και το Linux. Ο μεγαλύτερος μύθος είναι πως χρησιμοποιώντας Linux δεν μπορείτε να κάνετε ό,τι κάνατε με Windows στον υπολογιστή σας. Πρόκειται για ένα τεράστιο ψέμα. Για κάθε πρόγραμμα που μέχρι τώρα χρησιμοποιούσατε υπάρχει τουλάχιστον ένα αντίστοιχο ελεύθερο και δωρεάν για Linux. Αντί για το MS Office, που κοστίζει 253,90 € αυτή τη στιγμή μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για παράδειγμα το Libre Office με "κόστος" απλώς μερικά κλικ και μηδέν χρήματα, που είναι εξίσου καλό (αν όχι καλύτερο) από το ακριβό προϊόν της Microsoft! Αντί για το Adobe Photoshop CS5 που κοστίζει σήμερα 938 € μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το ελεύθερο Gimp! Και όσοι επιμένετε πως θέλετε οπωσδήποτε αυτές τις εφαρμογές μπορείτε να εγκαταστήσετε το Wine και να τρέχετε και τις εφαρμογές των Windows. Όσο για τους φανατικούς των games, ο φίλος μου έχει καταφέρει να παίξει με τεράστια επιτυχία το World of Warcraft στον υπολογιστή μου, χρησιμοποιώντας το Wine!
Ανάσταση στους παλιούς υπολογιστές!
Έστω ότι έχετε έναν παλιό υπολογιστή που δεν πληρεί τις προϋποθέσεις για να "τρέξει" τα Windows 7. Οι ελάχιστες απαιτήσεις των νέων λειτουργικών συστημάτων της Microsoft γίνονται όλο και μεγαλύτερες, αναγκάζοντας πολλούς χρήστες να αγοράζουν συχνά καινούργια μηχανήματα. Την ίδια στιγμή υπάρχουν πολλές "ελαφριές" διανομές Linux (Lubuntu, PClinuxos με γραφικό περιβάλλον Openbox, Puppylinux και άλλες) που κυριολεκτικά θα δώσουν πνοή στο παλιό και αργό σας μηχάνημα. Ενδεικτικά το Puppy linux μπορεί να τρέξει και σε μηχάνημα που έχει μόλις 128MB RAM!
Φτιάξτο μόνος σου!
Σας άρεσε η ιδέα, αλλά δεν ξέρετε πως να το εγκαταστήσετε; Μην ανησυχείτε. Το μόνο που χρειάζεται είναι να κάνετε backup τα αρχεία σας. Οδηγίες για την εγκατάσταση θα βρείτε στο site κάθε διανομής, σε κάθε κοινότητα, ακόμη και στο youtube! Και μη φοβάστε, κολυμπήστε! Μη ξεχνάτε πως για να μάθετε κολύμπι πέσατε πρώτα μέσα στο νερό!
Δοκίμαστε το!
Μπορείτε να το δοκιμάσετε έχοντας το παράλληλα με τα Windows και έπειτα να αποφασίσετε εάν θα το κρατήσετε ή όχι. Μπορείτε ακόμη και να το δοκιμάσετε μέσα από live cd, τρέχοντας δηλαδή το λειτουργικό από το cd, χωρίς να κάνετε κάποια αλλαγή στον υπολογιστή σας! Οδηγίες θα βρείτε εδώ
Όσο για μένα, πρέπει να πω πως πριν από δυο χρόνια που ξεκίνησα να χρησιμοποιώ Linux, το έκανα απευθείας χωρίς δοκιμές και χωρίς πολύ σκέψη, και δεν υπήρξε ούτε μια στιγμή που να το μετάνιωσα!
Υ.Γ: Κάθε καινούργιο μηχάνημα που παίρνω στα χέρια μου, αν και μου το δίνουν με το στανιό με προεγκατεστημένα Windows, εγώ του εγκαθιστώ αμέσως Linux...
Δείτε μια από τις παλαιότερες εκπομπές του Πτηνού για το θέμα
Όχι! Δε χρειαζόμαστε τα Windows! από trupokarudos
5 σχόλια:
Με όλο το σεβασμό στην ελευθερία της επιλογής, δε νομίζω οτι υπάρχει θέμα σύγκρισης στα δύο λειτουργικά.
Ξεχνάμε οτι η Microsoft μας χάρισε όχι μόνο τα windows αλλα και τον υπολογιστή όπως τον ξέρουμε σήμερα. Και συγγνώμη κι όλας, αλλα όλοι εσείς που τα έχετε βάλει με τη Microsoft και τυρρανιέστε, έχετε σκεφτεί οτι αξίζει τα 30 ή τα 40 ευρώ που πληρώνετε για να έχετε για μια ζωή ένα λειτουργικό στο οποίο έχουν δουλέψει χιλιάδες άτομα;;;; 40 ευρώ δεν παίρνεις ΟΥΤΕ το 1/10 του photoshop (699$)!!!! Ε-Λ-Ε-Ο-Σ!!!
Πλεονεκτήματα:
-Καθολικότητα
-Μηδαμινό κόστος (ειδικά όταν τα αγοράζεις μαζί με υπολογιστή).
-Απίστευτες λειτουργίες.
-Microsoft Office
-Προσαρμοστικότητα και γενικότερα ανοιχτό να το κάνεις ό,τι θες (γι αυτό και αναπτύχθηκε και τόσο σε σχέση με το φασιστικό λειτουργικό της Apple, ΜacOs.
Τώρα αν πρέπει να ξαναμπλέξω με τα linux (εχοντας εμπειρία χρήσης) για να μη δώσω 40 ευρώ (με δυνατότητα συχεχών αναβαθμίσεων), μάλλον έχω κάποιο κόμπλεξ με τη Microsoft!
Απάντηση προς Βασίλη...
Περί των επιχειρημάτων σου...
1. Καθολικότητα! Καλό αστείο! Το 90% των υπηρεσιών που σου φέρνουν το internet αυτή την στιγμή και σου επιτρέπουν να βλέπεις εγκυκλοπαίδιες(wikipedia) και να χρησιμοποιείς άπειρες υπηρεσίες είναι ανοιχτό λογισμικό. Χμμ! Σαν να μην είναι τόσο καθολικό όσο το πιο μεγάλο open source αγαθό της ανθρωπότητας το διαδίκτυο.
2. Μηδενικό κόστος από την στιγμή που το αγοράζεις...αυτό που λες δεν ισχύει γιατί εφόσον πλήρωσες, υπάρχει κόστος άρα δεν είσαι στο μηδέν. Επίσης το κόστος συντίρισης όταν πας κάθε τρεις και λίγο για format μετράει και αυτό. Αλλά δεν έχει καταλάβει ότι δεν είναι τα open source πράγματα δωρεάν. Δωρεάν είναι για σένα τον απλό χρήστη αν επιθυμεί κανείς επαγγελματικές υπηρεσίες πληρώνει αλλά πάλι όχι συνήθως το λειτουργικό αλλά την ίδια την υπηρεσία. Και μην ξεχνάμε η νοοτροπία είναι Free as in Freedom όχι το βασίλειο του τζαμπατζή.
3.Απίστευτες λειτουργίες...ασχολίαστο. Δεν έχεις γευτεί την παντοδυναμία του terminal και την δυνατότητα του κάθε κομμάτι κώδικα που μπορείς να σκαρώσεις να τρέχει σε κάθε επίπεδο του λογισμικού. Την τρομερή ελευθερία κάθε ιδέα να μετατρέπεται σε εργαλείο. Πάνε στα αγαπημένα σου Window$ να σε ρωτάνε όπως στα Vista..."Θα κλείσει το παράθυρο.", "Θέλετε να κλείσετε το παράθυρο?", "Τώρα θα κλείσει το παράθυρο", και άλλα 1000 σπάστικα και άχρηστα notifications. + Προσωπική ιστορία. Μια φίλη είχε πρόβλημα με τους drivers του wireless με Windows 7 μετά το format ότι και αν περάστηκε από drivers δεν δούλευε. Έβαλε Linux Mint αναγνωρίστηκε η κάρτα και όλα τρέχουν ρολόι και έμεινε εκεί. Εντάξει θα παραδεχτώ ένα μειονέκτημα το Linux δεν παίζει όλα τα παιχνίδια.
4. Σίγα ρε μεγάλε το εργαλείο το MS Office! Δούλεψες ποτέ κάνα libre office να μου πεις τις τρελές διαφορές? Γιατί να μην κατεβάσω και ίσως να κάνω καμιά δωρεά, όσο θέλω κιόλας, εγώ σε αυτούς που σκίζονται για να μην είναι τα προσωπικά μας έγγραφα ιδιοκτησία κανενός?
5. Ανοιχτό..χμχμ! Αν η Microsoft πετάξει ένα patch στα υπουργεία και τις δημόσιες υπηρεσίες σίγουρα κάποιος θα το κατεβάσει χωρίς να δει τι είναι. Γιατί φυσικά ο κώδικας είναι κλειστός.Αν η εταιρία αυτή ρουφίξει όλα τα φορολογικά στοιχεία που είναι καταχωρημένα μετά άνετα μπορεί να εκβιάζει κράτη. Σου φαίνεται απίθανο? Ξανασκέψου το! Το ότι μπορείς να αλλάξεις ένα wallpaper και εικονίδια στην επιφάνεια εργασίας σου δεν λέει και τίποτα. Παντού υπάρχει τέτοια "ανοιχτότητα". Οπότε για ποια προσαρμοστικότητα μιλάς και σε τι επίπεδο. Όταν αν έχεις βασικές γνώσεις προγραμματισμού σε linux/unix περιβάλλοντα μπορείς να κάνεις απείρως περισσότερα πράγματα?
Φίλε δυστυχώς με τέτοιες νοοτροπίες μετά απορείς γιατί δεν προχωράει ο τόπος. Ούτε καν δεν μπήκες στον κόπο να αναγνωρίσεις γιατί φυσικά δεν έχεις καταλάβει ακόμα τι πράγματα σου προσφέρει το linux. Και δεν σε είπα πάνε κάνε compile τον πυρήνα του Gentoo. Βάλε ένα Ubuntaki από εύκολο και αυτοματοποιημένο να κάνεις την δουλειά σου. Εδώ ξέρω άτομο 60 χρονών που μαθαίνει να χρησιμοποιεί linux. Αναθεώρησε τα επιχειρήματα σου έχουν πολλά bugs... και το κυριότερο ξανασκέψου την φιλοσοφία σου αν έχεις γιατί το κείμενο σου δεν έχει και πολύ βάθος...
Φιλικά πάντα,
NB
Φίλε Βασίλη,
Δεν νωμίζω οτι τα έχει βάλει κανείς με τη Microsoft και κανείς δεν αμφισβητει αυτά που έχει δώσει (επι πληρωμής). Παρόλα αυτά :
Τα Windows δεν κοστίζουν 30 και 40 ευρώ. Ψάξε και δές οτι έχει 3 πακέτα (Home 120$, Professional 200$ και Ultimate 220$.
Συμφωνω οτι σε καπια επαγγελματικα Applications όπως AUTOCAD τα LINUX Distros ακόμη υστερούν και είναι απαραίτητη η χρήση των Windows.
Σε όλα τα άλλα τα Linux Distros (και ειδικότερα τα UBUNTU-based) σου δείνουν σχέδόν όσα σου δείνουν και τα Windows χωρίς να πληρώσεις τίποτα.
Επίσεις το MS Office το πληρώνεις απο 120$ μέχρι 500$ το φουλ πακέτο!
Τώρα προφανός εσυ χρησιμοποιείς σπασμένα προγραμματα (όπως όλοι μας) και μάλλον δεν το γνώριζες.
Πάντος γενικά δοκήμασε τα καινουρια Ubuntu 12.04LTS η τα Linux Mint 13, και πρωτείνω αυτα τα 2 Distros γιατι μπορεις να τα τρεξείς παράλληλα με τα Windows πολύ εύκολα, και θα καταλαβεις πόσο γρήγορα αναπτήσονται τα Linux...
Ωπα ωπα... μισο λεπτο! Ώρα για λίγη ιστορια...
1. Τα 'παραθυρα' τα 'εκλεψε' ο Gates απο το συνεργατη του τον Jobbs, ο οποίος με τη σειρά του τα είχε κλέψει απο ένα πρόγραμμα της Xerox!
2. Το περιβάλλον των 'παραθυρων' προυπήρχε στα Unix, στο Tripos (βλεπε μετεξέλιξη AmigaOS) και στα Mac. Επισης, τα Windows μέχρι τα Win98 δεν ήταν λειτουργικο, αλλά πρόγραμμα (απο πίσω έτρεχε DOS)!
3. Koστος υπάρχει καθώς πληρώνεις με την αγορά υπολογιστή. Εαν σου πούν οτι δεν τα πλήρωσες, μάλλον σου έχουν βάλει πειρατικό κωδικο!
4. Απο τα χιλιάδες άτομα που λές οτι έχουν δουλέψει για τα Winz, το 90% είναι για το marketing της επικράτησης των Windows στην αγορά, για προπαγάνδα δηλαδη!
5. Απιστευτες λειτουργίες? Δε νομίζω... Οταν μια Amiga και ενας Mac καναν multitasking, τα windows ήταν ακομη προγραμμα...
6. Προσαρμοστικότητα? Να το κάνεις ό,τι θες? Μαλλον αυτό σε κάνει ό,τι θέλει και σε κάνει να θέλεις να προσαρμοστεις εσυ στα καπριτσια του!
Γι'αυτό λοιπον τοσες κυβερνήσεις και υπηρεσίες αλλα και οσο παει και περισσοτερος κοσμος χρησιμοποιει Λινουξ. Εαν λοιπον νομίζεις οτι τα έχεις όλα, φανταζομαι την εκληξη σου οταν αρχισεις στο κοντινο μέλλον να χρησιμοποιείς Ubuntu... Θα εκπλαγεις!
"Linux IS user friendly. It is just selective with its friends!"
@Βασίλης
Καθολικότητα; Ειδικά τα Ubuntu ξεπερνάνε σε καθολικότητα τους πάντες πιστεύω. Βλέπε Ubuntu for phones, Ubuntu for Android, Ubuntu TV!
Μηδαμινό κόστος; ΟΚ Μηδαμινό κόστος vs ΜΗΔΕΝΙΚΟ κόστος ΜΗΔΕΝΙΚΟ is the winner. Από πότε τα 40 ευρώ είναι μηδαμινό κόστος; Για εμένα 40 εευρώ είναι περισσότερη RAM ή ακόμα και κάρτα γραφικών.
Απίστευτες λειτουργίες; Όντως κάποιες φορές αυτά που συμβαίνουν στα windows είναι απίστευτα. Θυμάμαι μία μέρα μου πέταξε error reporting για το error reporting!
Microsoft Office; Μιλάμε για λειτουργικά και όχι για προγράμματα. Όμως ακόμα και αν κάποιος δεν μπορεί να κάνει την δουλειά του με το Libre Office(που δεν νομίζω να μην μπορεί), μπορεί να εγκαταστήσει το Microsoft Office στα Linux.( Ορίστε και οδηγός: http://www.makeuseof.com/tag/easily-install-microsoft-office-2007-linux/ )
Προσαρμοστικότητα; Μάλλον δεν έχεις προηγούμενη εμπειρία με linux.
Όσο για τις αναβαθμίσεις θα πω μόνο ένα πράγμα. Στην Microsoft πήρε 5 χρόνια για να αναβαθμίσει τα Windows από τα XP στα ...Vista.
Αν για τα Windows έχουν δουλέψει χιλιάδες άτομα τότε για τα Linux έχουν δουλέψει δεκάδες χιλιάδες άτομα και χωρίς πληρωμή, απλά κάνοντας το χόμπι τους!!
Αν τελικά αρχίσουν (που θα) να βγαίνουν εφαργμογές και παιχνίδια (μεγάλα ονόματα) για τα linux τότε δεν θα υπάρξει μέλλον για τα windows και ο κόσμος θα γίνει κατά 40 ευρώ φτηνότερος!:P
Post a Comment