Δεν είχα ακούσει ραδιόφωνο σήμερα. Δε θα μπορούσα να το μάθω από την τηλεόραση, αφού ποτέ δεν βλέπω. Δεν είχα προλάβει να περιπλανηθώ στο διαδίκτυο. Μου το είπε η ιδιοκτήτης του καταστήματος, από όπου το πρωί αγόρασα έναν ασημένιο σταυρό και ένα "ματάκι"- τέτοιες ώρες πολλοί αρχίζουμε να γινόμαστε προληπτικοί. Την ώρα που εγώ έβγαζα τα χρήματα από το πορτοφόλι μου και η μάνα μου προσπαθούσε να την πείσει να μου κάνει έκπτωση (μια και μόλις χθες με απέλυσαν από τη δουλειά που βρήκα ύστερα από πολύ κόπο), εκείνη μας ρώτησε εάν ακούσαμε τι έγινε. Έτσι, λοιπόν, το έμαθα.


Σήμερα το πρωί ένας 77χρόνος συνταξιούχος φαρμακοποιός αυτοπυροβολήθηκε στο Σύνταγμα. Ήταν πνιγμένος στα χρέη και δεν ήθελε να επιβαρύνει τα παιδιά του. Όντας σε απελπιστική κατάσταση, κρύφτηκε πίσω από ένα δέντρο και πάτησε τη σκανδάλη. Στη τσέπη του βρέθηκε από τους αστυνομικούς ένα σημείωμα που έγραφε: "Η κατοχική κυβέρνηση Τσολάκογλου εκμηδένισε κάθε ίχνος επιβίωσής μου και επειδή δεν μπορώ να βρω το δίκιο μου, δεν μπορώ να βρω άλλο αγώνα αντίδρασης εκτός από ένα αξιοπρεπές τέλος. Πριν αρχίσω να ψάχνω τα σκουπίδια για τη διατροφή μου".


Αυτή τη στιγμή εκατοντάδες άνθρωποι έχουν συγκεντρωθεί στο Σύνταγμα για να θρηνήσουν τον άδικο θάνατο του αυτόχειρα. Ξαφνικά και διάφορα πολιτικά πρόσωπα άρχισαν να κάνουν δηλώσεις και  να εκφράζουν τον "προβληματισμό" τους για το συμβάν. Δεν αξίζει να αναφερθούμε ούτε στα πρόσωπα αυτά ούτε και στις δηλώσει τους. Αξίζει να αναφέρουμε όμως πως το κάλεσμα σε διαμαρτυρία που ξεκίνησε από facebook και twitter μιλούσε για δολοφονία και όχι για μία ακόμη αυτοκτονία.


Δεν είναι το μόνο περιστατικό, ούτε κάτι πρωτοφανές. Απλώς συνέβη στο Σύνταγμα. Εάν ο άνθρωπος αυτός αυτοκτονούσε σε κάποιο χωριό ξεγραμμένο από το χάρτη, είμαι σίγουρη πως κανείς δεν θα μάθαινε για το γεγονός. Σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Προστασίας του πολίτη έχουν σημειωθεί 1.727  αυτοκτονίες και απόπειρες από το 2009. Για τα άτομα αυτά δεν θρήνησε κανείς πέρα από τους στενούς συγγενείς τους. Το ερώτημα είναι ποιος θα είναι ο επόμενος ή η επόμενη, και φυσικά αναρωτιόμαστε εάν συνέβη κάποιο ανάλογο συμβάν κάπου στη χώρα σήμερα που απλώς δεν το μάθαμε.


Στις 17 Μαρτίου μια 81χρόνη αυτοπυρπολήθηκε στη Ζάκυνθο, προκειμένου να "μη γίνει βάρος στα παιδιά της", όπως έγραφε στο τελευταίο σημείωμα της. Δυο μέρες αργότερα  ο γνωστός σκηνοθέτης Χρήστος Χαρμπάτσης έπεσε με το αυτοκίνητό του στο λιμάνι του Πειραιά. Όπως λένε οι πληροφορίες, τα οικονομικά προβλήματα τον κατέστησαν αυτόχειρα.


Επαναλαμβάνω το ερώτημα λοιπόν.... Ποιος θα είναι ο επόμενος; Μπορεί η απόσταση του επόμενου αυτόχειρα από εσάς να είναι πιο μικρή από όση φαντάζεστε... Αλλά ποιος νοιάζεται! Ξέρω πως προηγουμένως είχατε αράξει στην τιβί και βλέπατε "χαλαρά" τη σαπουνόπερα του Mega.Συμβάλλετε στην προσπάθεια του Τρυποκάρυδου με μερικά μόνο κλικ