Περισσότερα από 300 ζώα φιλοξενούνται στριμωγμένα στις εγκαταστάσεις του Δημοτικού Κυνοκομείου Ρόδου αυτή τη στιγμή. Οι προμηθευτές τροφών, οι κτηνίατροι καθώς και το προσωπικό του Κυνοκομείου παραμένει απλήρωτο και ο αριθμός των ζώων αυξάνεται μέρα με τη μέρα, διογκώνοντας τα ήδη υπάρχοντα προβλήματα.

Οι υποσχέσεις δεν τηρήθηκαν


Από το 2008 έως και το Φεβρουάριο του 2011 ο Σύλλογος Φιλοζωικής Ρόδου απείχε από τη διαχείριση του Δημοτικού Κυνοκομείου. Η τότε δημοτική αρχή δεν ήθελε τη συμμετοχή της Φιλοζωικής στο χώρο και το αποτέλεσμα ήταν από καταφύγιο να μετατραπεί σε κολαστήριο: “ Εκεί όπου βρίσκονταν οι ακαθαρσίες, εκεί έτρωγαν και εκεί διαβιούσαν τα ζώα. Τότε δεν άφηναν τους εθελοντές να μπουν μέσα για να μην δουν την κατάσταση”, ανέφερε η Αναστασία Σταματίου, πρόεδρος του Συλλόγου Φιλοζωικής Ρόδου. Από το Φεβρουάριο του 2011 η Φιλοζωική επανήλθε στο Κυνοκομείο, έπειτα από αίτημα 200 περίπου φιλόζωων και του τέως αντιδημάρχου κ. Κανελλάκη. Τότε έπρεπε να αντιμετωπίσουν το χάος που είχε δημιουργηθεί εκεί. Τα ζώα ήταν υποσιτισμένα και άρρωστα. Η κ. Σταματίου δέχθηκε να επιστρέψει η Φιλοζωική και να επαναφέρει σε τάξη το Κυνοκομείο, υπό την προϋπόθεση πως θα βρίσκεται στο χώρο επικουρικά, όπως ακριβώς ορίζει η νομοθεσία. Προϋπόθεση ήταν επίσης να διατεθούν χρήματα για την πληρωμή του προσωπικού, των προμηθευτών ζωοτροφών, καθώς και των κτηνιάτρων. Σήμερα η Φιλοζωική έχει συμπληρώσει ένα χρόνο παραμονής στο Κυνοκομέιο, οι υποσχέσεις του Δήμου Ρόδου δεν τηρήθηκαν και η κατάσταση έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο. “Τα άτομα που απασχολούνται εδώ είναι απλήρωτα εδώ και δύο μήνες. Στους προμηθευτές χρωστάμε 20.000 ευρώ και άλλες 5.000 ευρώ σε κτηνιάτρους”, επισήμανε η κ. Σταματίου. Σημαντικό επίσης είναι το γεγονός, πως ενώ τόσο ο παλαιότερος νόμος για τα ζώα συντροφιάς (3170/2003), όσο και ο νέος νόμος που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή (4039/2012) ορίζουν πως η ευθύνη για την διαχείριση των αδέσποτων ανήκει στους Δήμους, το μεγαλύτερο βάρος το επωμίστηκε ο Σύλλογος Φιλοζωικής Ρόδου. “Ο δήμος έδωσε 40.000 ευρώ από τα 70.000 που είχε υποσχεθεί και ο Σύλλογος 53.000”, είπε η κ. Σταματίου, κάνοντας γνωστό επίσης πως συχνά πυκνά το προσωπικό του Δημοτικού Κυνοκομείου πληρωνόταν με χρήματα του Συλλόγου! “Είμαστε εδώ και δύο μήνες απλήρωτοι, ωστόσο δε μπορούμε να αφήσουμε τα ζώα στο έλεος. Ερχόμαστε εδώ και στηρίζουμε. Και όσο αντέξουμε!”, είπε η Άννα Καμπούρη, που εργάζεται στο Δημοτικό Κυνοκομείο εδώ και τρία χρόνια.

Η έλλειψη πόρων δεν είναι τα μόνο προβλήμα που αντιμετωπίζει το Κυνοκομείο. Κτηνίατρος στο χώρο δεν υπάρχει. Ταυτόχρονα, το αυτοκίνητο με το οποίο γινόταν η περισυλλογή των αδέσποτων ο Δήμος το παραχώρησε στους ηλεκτρολόγους του, με αποτέλεσμα οι όποιες κινήσεις να γίνονται με το προσωπικό όχημα της κ. Σταματίου. Ακόμη και για τις στοιχειώδεις ανάγκες του χώρου δεν υπάρχει καμία απολύτως πρόβλεψη : “Για να αδειάσει ο στεγανός βόθρος του Κυνοκομείου πριν ξεχειλίσει πρέπει να γίνει μάχη. Αυτό πρέπει να γίνεται δυο φορές την εβδομάδα, ώστε να μη μολύνουμε τον υδροφόρο ορίζοντα.”, ήταν τα λόγια της προέδρου του Συλλόγου. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως ενώ το Δημοτικό Κυνοκομείο λειτουργεί εδώ και δύο περίπου δεκαετίες, κανείς από τους άρχοντες του τόπου δεν μερίμνησε ώστε να αποκτήσει νόμιμη άδεια. Η μη αδειοδότηση του Κυνοκομείου έχει ως επίπτωση, αυτό να μην μπορεί να λάβει καμία απολύτως επιδότηση.

Δεν υπάρχει άλλος χώρος


Αυτή τη στιγμή φιλοξενούνται στο χώρο περισσότερα από 300 ζώα. Το Κυνοκομείο είχε αρχικά δημιουργηθεί για 50 μόνο ζώα και οι επεκτάσεις που έγιναν, έγιναν με πόρους και εργασία από το Σύλλογο Φιλοζωικής Ρόδου. Ακόμη, αρχικά στόχος ήταν η φιλοξενία των αδεσπότων του τότε Δήμου Ροδίων και όχι ολόκληρου του σημερινού Καλλικρατικού Δήμου.

Ο αριθμός των ζώων συνεχώς αυξάνεται, αφού οι κάτοικοι συνεχώς εγκαταλείπουν τα ζώα τους έξω από το Κυνοκομείο. “Επικρατεί χάος! Δεν το βλέπετε; Κάθε μέρα έρχονται και μας αφήνουν καινούργια ζώα.”, ανέφερε η Μαριάννα Γιουσουφάκη, που είναι υπάλληλος στο χώρο. Το ίδιο ανέφερε και η συνάδελφός της κ. Καμπούρη, που μέσα στην τριετία που εργάζεται στο Δημοτικό Κυνοκομείο έχει δει τα ζώα να αυξάνονται συνεχώς: “Τα ζώα είναι περισσότερα σε σχέση με την πρώτη μέρα που ήρθα. Καθημερινά μας πετάνε ζώα. Βέβαια ο αριθμός τους διαφέρει ανάλογα με τη μέρα. Άλλες φορές είναι πολλά και άλλες λίγα”, είπε η κ. Καμπούρη. Όλα δείχνουν πως είναι πλέον επιτακτική η ανάγκη της μιας νέας επέκτασης του, ωστόσο δεν υπάρχει πρόθεση για κάτι τέτοιο από την πλευρά του Δήμου, μια και αυτό θα δημιουργήσει επιπλέον ανάγκες σε χρήματα και προσωπικό. Αξίζει να αναφερθεί πως στο παρελθόν είχε εγκριθεί από τη Βουλή η κατασκευή ενός νέου Κυνοκομείου. Η απόφαση αυτή όμως έμεινε στα χαρτιά μια και κανείς δεν ήθελε την ύπαρξη ενός χώρου φιλοξενίας αδέσποτων ζώων στην περιοχή του, αλλά και επειδή δεν βρέθηκαν οι απαραίτητοι πόροι για τη δημιουργία του.

Ακόμη, η λειτουργία του Κυνοκομείου γίνεται ακόμη πιο δύσκολη χωρίς τη βοήθεια εθελοντών. Είναι ελάχιστα τα άτομα που να προσφέρουν εθελοντική εργασία στο χώρο και εμφανίζονται εκεί σπανιότατα. Ελάχιστοι είναι και εκείνοι που ευαισθητοποιούνται και προσφέρουν φάρμακα και τροφές. “Έχουμε ανάγκη από χρήματα για τροφές, στειρώσεις και φάρμακα. Αλλά έχουμε ανάγκη και από εθελοντική βοήθεια. Σπάνια έρχονται εθελοντές και ακόμη πιο σπάνια το καλοκαίρι που δουλεύουν. Φέτος το χειμώνα περιμέναμε περισσότερους, αλλά δεν ήρθαν”, είπε η κ. Γιουσουφάκη. Εύλογο είναι το ερώτημα που δημιουργείται για το τι απέγιναν εκείνα τα 200 άτομα που ζήτησαν την επιστροφή του Συλλόγου Φιλοζωικής Ρόδου στη διαχείριση του Κυνοκομείου το 2011, και γιατί δεν συμβάλλουν στην προσπάθεια της προέδρου, αλλά και των απλήρωτων υπαλλήλων που έχουν μετατραπεί πλέον σε εθελοντές.

Τα ζώα πεθαίνουν


Τα αδέσποτα ζώα του νησιού συχνά δηλητηριάζονται, σκοτώνονται από ασυνείδητους οδηγούς, υφίστανται βία ή δολοφονούνται. “Η κατάσταση στη Ρόδο είναι χειρότερη σε σχέση με άλλες περιοχές. Γίνονται γενοκτονίες ζώων και αυτό το λέω με πλήρη συνείδηση. Εάν πάρετε το δρόμο Ρόδου-Αεροδρομίου ή Ρόδου-Λίνδου σε πρωινές ώρες, θα δείτε σε καθημερινή βάση σκυλιά και γατιά σκοτωμένα στο δρόμο”, κατήγγειλε η κ. Σταματίου. Σημαντικό πρόβλημα αναφέρεται από την πρόεδρο του Συλλόγου πως προκαλούν και οι κυνηγοί του νησιού, μάλιστα ο μεγαλύτερος αριθμός των ζώων που έχουν εγκαταλειφθεί στο Δημοτικό Κυνοκομείο είναι κυνηγόσκυλα, γεγονός που δεν θεωρεί τυχαίο. “H μεγαλύτερη πληγή είναι οι κυνηγοί. Το 90 % των σκυλιών εδώ είναι κυνηγόσκυλα. Αυτοί αφήνουν τα ζώα τους να γεννάνε ανεξέλεγκτα, και τα κουτάβια τα παρατάνε στα βουνά , τα κρεμάνε, τα πυροβολούν ή τα φέρνουν εδώ. Οι πιο ευσυνείδητοι τα φέρνουν σε εμάς”, τόνισε η κ Σταματίου.

Εκείνο που πρέπει να γίνει φανερό είναι πως για την ύπαρξη των αδεσπότων δεν ευθύνεται μονάχα η πολιτεία. Είναι πολλοί εκείνοι που δεν έχουν μεριμνήσει να στειρώσουν τα ζώα τους, καθώς και αυτοί που αγόρασαν ζώα από πετ σοπ και στη συνέχεια τα εγκατέλειψαν. Τα ζώα δεν γεννιούνται αδέσποτα, αλλά ο ανθρώπινος παράγοντας τα καθιστά αδέσποτα. Ας έχουμε όλοι μας κατά του τα παραπάνω και ας παίρνουμε πιο συνετές αποφάσεις, τόσο για το καλό αυτών των ψυχών που δεν ευθύνονται για την υπάρχουσα κατάσταση, όσο και για το καλό του τόπου.

 

* Το παραπάνω κείμενο γράφτηκε από τον Τρυποκάρυδο και δημοσιεύθηκε αρχικά στην τοπική εφημερίδα "Πρόοδος"

Συμβάλλετε στην προσπάθεια του Τρυποκάρυδου με μερικά μόνο κλικ