Η περίοδος των εκπτώσεων μπορεί να τελείωσε, ωστόσο για το πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου θα υπάρχουν ακόμη προσφορές στην αγορά. Με ποιο τρόπο επηρεάστηκε το καταναλωτικό κοινό του νησιού από τις μειώσεις των τιμών; Από ό,τι φαίνεται οι εκπτώσεις και οι προσφορές δεν στάθηκαν ικανές να προσελκύσουν κόσμο στα καταστήματα.

 

Προτεραιότητα οι βασικές ανάγκες


 

“Βγήκα να χαζέψω απλώς. Τα πάντα είναι σε πολύ χαμηλές τιμές, σχεδόν τσάμπα, αλλά δε μπορώ να αγοράσω τίποτα, δε μου περισσεύουν”, ανέφερε η κ. Κατερίνα που εργάζεται ως ξενοδοχοϋπάλληλος. Η κ. Κατερίνα ήταν το μόνο άτομο μέσα στο κατάστημα υποδημάτων

από το οποίο ξεκίνησε αυτή η μικρή έρευνα, και ήταν ξεκάθαρο πως δεν ήταν σε θέση να αγοράσει τίποτα από αυτά που κοιτούσε. “Ο κόσμος δίνει προτεραιότητα στις βασικές του ανάγκες και η αγορά ρούχων έρχεται σε δεύτερη μοίρα”, τόνισε η Κατερίνα Θεολόγου, έμπορος ενδυμάτων. Το μαγαζί της κυρίας Θεολόγου παρέμενε άδειο σε όλη τη διάρκεια της συνομιλίας μας, κανένας πιθανός αγοραστής δε μας διέκοψε. Η βιωσιμότητα του μαγαζιού της βασίζετε στους επί χρόνια σταθερούς της πελάτες, που χωρίς την ύπαρξη τους θα είχε οδηγηθεί σε κλείσιμο.

 

Είδη στο κόστος


 

Πόσο χαμηλές είναι όμως οι τιμές; Η κρίση έχει χτυπήσει τόσο ανελέητα τον πληθυσμό του νησιού, καθιστώντας την πλειονότητα του ανίκανη να προμηθευθεί ακόμη και προϊόντα που πωλούνται σε τιμές κόστους. “Προσπαθούμε να ξεπουλήσουμε το χειμερινό εμπόρευμα κατεβάζοντας τις τιμές στο κόστος, ώστε να καταφέρουμε να αντεπεξέλθουμε στις υποχρεώσεις μας απέναντι στους προμηθευτές μας”, είπε σχετικά ο Μιχάλης Φτακλάκης που εμπορεύεται είδη ρουχισμού. Από 5 έως και 25 ευρώ κοστίζουν τα ρούχα στο κατάστημα της κ. Θεολόγου. Την ίδια στιγμή με δέκα μόλις ευρώ μπορεί να προμηθευθεί κάποιος επώνυμα παπούτσια από το κατάστημα της κ. Φωτεινής και όμως το εμπόρευμα εξακολουθεί να παραμένει απούλητο.

 

Οι πηγές του προβλήματος


 

Είναι φανερό πως δεν παίζουν κάποιο ιδιαίτερο ρόλο οι χαμηλές τιμές τη στιγμή που το καταναλωτικό κοινό δεν διαθέτει τα απαραίτητα έσοδα ώστε να προχωρήσει σε αγορές. Το κλίμα των εκπτώσεων είχε διάρκεια μερικών μόλις ημερών σε ένα μέρος της αγοράς, ενώ υπήρξαν και καταστήματα όπου οι εκπτώσεις δεν έφεραν αύξηση της αγοραστικής κίνησης. “Κατά την διάρκεια των εκπτώσεων δεν εντόπισα καμία διαφορά. Ήταν σαν να μην είχαμε εκπτώσεις”, ανέφερε ο Παναγιώτης Κονισσής, ιδιοκτήτης καταστήματος ειδών ταξιδίου. Εκτός από την κρίση ενδέχεται και άλλοι παράγοντες να συμβάλλουν στο να μην κινείται η αγορά σε περιόδους προσφορών και εκπτώσεων, “Οι εκπτώσεις δεν είναι κάτι που το περιμένουν πολλοί. Δεν υπάρχει προώθηση του θεσμού των εκπτώσεων. Στο εξωτερικό οι εκπτώσεις είναι ένα μεγάλο γεγονός” διευκρίνισε ο Γιάννης Πεταλάς, υπεύθυνος καταστήματος αθλητικών ειδών. Είναι φανερό επίσης πως η ύπαρξη πολυκαταστημάτων στο νησί επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τις τοπικές επιχειρήσεις, “Το τοπικό εμπόριο έχει διαλυθεί εξαιτίας των μεγάλων αλυσίδων. Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση θα καταλήξουμε όλοι να είμαστε υπάλληλοι των Αθηναίων και των ξένων”, ανέφερε ο κ. Κονισσής. Οι μικροί επιχειρηματίες του νησιού δείχνουν επίσης να αισθάνονται πως απειλούνται περισσότερο από τις μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων, παρά από τα διάσπαρτα κινέζικα καταστήματα. “Καλώς ή κακώς κάποιοι καταστηματάρχες έριξαν μέσα στο εμπόρευμα τους και κινέζικα. Κινέζικα πλέον μπορεί να βρει κανείς πλέον και στο κατάστημα ενός εμπόρου της περιοχής. Οι πολυεθνικές όμως μας έχουν χτυπήσει” είπε η κ. Θεολόγου.

 

Εφόσον ο θεσμός των εκπτώσεων δεν βοηθά, οι έμποροι στο σύνολο τους δείχνουν να ελπίζουν στην επερχόμενη τουριστική περίοδο, ώστε να τονωθούν οικονομικά οι επιχειρήσεις τους. Οι απόψεις όλων συγκλίνουν πως χωρίς τη σεζόν οι τοπικές επιχειρήσεις δε θα είχαν δυνατότητα ύπαρξης.

 

Της Ευαγγελίας Πακάκη.

 

Πηγή: Εφημερίδα Πρόοδος Ρόδου.

 

Ο Τρυποκάρυδος αντιμετωπίζει ενα πρόβλημα με την συνδεσή του στο ιντερνετ, όμως σε λίγες μέρες θα είναι και πάλι κοντά σας....