Από που να αρχίσω δεν ξέρω... Τα περιστατικά των ημερών είναι πάρα πολλά και στα σίγουρα θα μου ξεφύγει κάποιο. Η απορία μου πάντοτε είναι η εξής : " γιατί τόσο μένος ενάντια στα ζώα;". Η ατιμωρησία είναι σίγουρα διευκολύνει τους δράστες που διαφορετικά θα αποθαρρύνονταν, όμως πως γίνεται να έχει κάποιος τόσο άγρια ένστικτα; Έχω την αίσθηση πως ποτέ δεν θα καταλάβω το λόγο, ακόμη και την τελευταία μέρα της δικής μου ζωής σε μερικές δεκαετίες από σήμερα είμαι σίγουρη πως θα έχω και πάλι αυτήν την απορία.


Τουλάχιστον 10 ζώα, δεσποζόμενα και αδέσποτα βρήκαν το θάνατο από φόλες στην περιοχή Ελιάς της Βέροιας στις 4 Ιανουαρίου. Η επιστολή του Συλλόγου Ζωοφίλων Ημαθίας είναι άκρως αποκαλυπτική.
Ακόμα δεν πρόλαβε να μπει ο Νέος Χρόνος, πρόλαβαν όμως οι γνωστοί υπάνθρωποι, που χωρίς κανένα έλεος σκόρπισαν τον θάνατο σε φιλήσυχα σκυλιά, αδέσποτα ή απλά περαστικά κατά τον τακτικό πρωινό τους περίπατο με τα αφεντικά τους, στην περιοχή Ελιάς, το κεντρικότερο και τουριστικότερο σημείο της Βέροιας.


Χάσαμε τους πιστούς μας φίλους, χάσαμε τον πολιτισμό μας, χάσαμε την ανθρωπιά μας. Πάνω από 10 τα θύματα της θηριωδίας. Πότε επιτέλους θα χορτάσουν αίμα ; Πότε επιτέλους αυτή η κοινωνία θα αντιδράσει στη βία ; Όταν θα χτυπήσει την πόρτα του καθενός ; Όταν κάποιο παιδί πιάσει στα χέρια του - πράγμα που απευχόμαστε - αυτά τα ισχυρά δηλητήρια που είχαν διασκορπιστεί στο πλακόστρωτο της πιο πολυσύχναστης πλατείας της πόλης ; Μήπως η παρουσία των αδέσποτων δεν ταίριαζε στα χλιδάτα μαγαζιά της περιοχής ; Μήπως δεν έπρεπε να τα βλέπουν οι τουρίστες ;


Όπως και να έχει, το μόνο σίγουρο είναι ότι επρόκειτο περί προσχεδιασμένου και οργανωμένου σχεδίου εξόντωσης των αδέσποτων της περιοχής. Την πλήρωσαν βέβαια και κάποια άτυχα δεσποζόμενα, παράπλευρες απώλειες. Ως σύλλογος και ως λίγοι εθελοντές προσπαθήσαμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό, προσπαθήσαμε να σώσουμε κάποια από αυτά μεταφέροντάς τα άμεσα σε κτηνίατρους, καταθέσαμε μηνύσεις στην αστυνομία, ζητήσαμε τοξικολογικές εξετάσεις, αλλά η δύναμή μας είναι πολύ μικρή, μπροστά στην δύναμη που θα μπορούσε να επιδείξει μια οργανωμένη Πολιτεία, η οποία όμως αδιαφορεί για το θέμα του βασανισμού και της κακοποίησης των ζώων, με συνέπεια να συνεχίζονται τα εγκλήματα σε βάρος τους. Η σιωπή των αρμοδίων εκκωφαντική.


Σε μια εποχή που έχουμε χάσει ως λαός την αξιοπρέπειά μας, ας κρατήσουμε τουλάχιστον κάποια ψήγματα πολιτισμού και ας εναντιωθούμε σε τέτοιες αποτρόπαιες πράξεις σε βάρος αδύναμων πλασμάτων. Καλούμε όποιον γνωρίζει οτιδήποτε σχετικά με την ταυτότητα των δραστών να ενημερώσει τις διωκτικές Αρχές ή τον σύλλογο.
Την 5η Ιανουαρίου, πίσω από την εκκλησία του Ελαιώνα στο Αίγιο άγνωστος σκότωσε με τσάπα τον αδέσποτο Τίτο, ένα φιλικό σκυλί που ζούσε στους δρόμους της περιοχής. Η τοπική κοινωνία φροντίζει και σε αυτήν την περίπτωση ο δράστης να παραμένει άφαντος, αφού όπως συμβαίνει συνήθως όσοι γνωρίζουν δεν μιλάνε...


Και στο Παλαιοχώρι Καβάλας κανείς δεν είδε και δεν άκουσε τον μέχρι στιγμής άγνωστο που πυροβόλησε αδέσποτο σκύλο πριν από περίπου 15 μέρες. Το ζώο περιφερόταν στο χωρίο με μια πληγή στον ώμο που μολύνθηκε επί ένα δεκαπενθήμερο, μέχρι που εντοπίστηκε από εθελοντές του  φιλοζωικού συλλόγου Καβάλας «Αίσωπος» Από τα τραύματα που φέρει το ζώο στην μουσούδα και στον ώμο, είναι φανερό πως ο δράστης στόχευε στο κεφάλι του ζώου αλλά ευτυχώς δεν το πέτυχε...


Στη Σύμη καταγγέλθηκε πως στην παραλία της Μαραθούντας ζώο έχει εγκαταληφθεί δεμένο δίπλα σε βαρέλι και δεν έχει ούτε νερό, ούτε τροφή. Η συγκεκριμένη πληροφορία δεν έχει επιβεβαιωθεί προς το παρόν. Επίσης στον Πύργο οι αρχές διερευνούν καταγγελία σχετικά με έναν άντρα που φέρεται να πυροβολεί τα αδέσποτα.


Μέρος των πληροφοριών του κειμένου έχουν ληφθεί από το http://www.zoosos.gr