Περισσότερα από 4 εκατομμύρια iphone 4s πουλήθηκαν στις τρεις  πρώτες μέρες της κυκλοφορίας του. Ουρές σχημάτισαν έξω από τα πολυκαταστήματα στην Αμερική εκείνοι που το ήθελαν στα χέρια τους πρώτοι. Και όλα αυτά την ώρα που ο πλανήτης βιώνει μια πρωτοφανή οικονομική κρίση και η ανεργία και η πείνα είναι πλέον κομμάτια της καθημερινότητας του δυτικού κόσμου.


Οι μισθοί


Χρυσοπληρώνοντας ένα iphone φαίνεται πως δεν λαμβάνουμε υπόψη μας όχι μόνο την κρίση, αλλά και τις συνθήκες υπό τις οποίες κατασκευάστηκε αυτό το προϊόν. Όχι, οι εργαζόμενοι που το συναρμολόγησαν δεν αμείβονται με χρυσάφι, αντίθετα μάλιστα πολλοί από αυτούς οδηγήθηκαν στην αυτοκτονία εξαιτίας των απάνθρωπων συνθηκών εργασίας στην περιβόητη Κινεζική Εταιρεία Foxconn. Τι νομίζατε πως τα σπουδαία αυτά τεχνολογικά προιόντα κατασκευάζονται στη Δύση; Λάθος! Όλα τους κατασκευάζονται στην Κίνα. Και με ποιο ποσό αμοίβεται ο Κινέζος που συναρμολογεί iphone  12 ώρες ημερησίως στη Foxconn; Με 145 ευρώ το μήνα μόνο! Αντίθετα πόσο κοστίζει ένα μόλις iphone; Ένα iphone 4 με μνήμη 16GB κοστίζει ακριβώς 659 ευρώ... Οι εργαζόμενοι στη Foxconn θα μπορούσαν φυσικά να πληρωθούν αξιοπρεπώς, αφού και η Apple και η Foxconn κερδίζουν υπέρογκα ποσά από τις πωλήσεις ενός και μόνο προϊόντος!


Οι αυτοκτονίες


Τον Ιούλιο σημειώθηκε ακόμη μια αυτοκτονία στο εργοστάσιο της Foxconn. Αυτόχειρας ήταν ένας εργαζόμενος μόλις 21 ετών που δεν άντεχε άλλο την αφόρητη πίεση στο χώρο εργασίας και έπεσε το κενό. Το 2010 αυτοκτόνησαν  άλλοι 13 εργαζόμενοι και άλλοι 3 αποπειράθηκαν ανεπιτυχώς να αυτοκτονήσουν. Όλα αυτά συμβαίνουν στην περιοχή Σένζεν της Κίνας όπου μέσα σε ένα τεράστιο συγκρότημα ζουν, εργάζονται και πεθαίνουν 420.000 περίπου εργαζόμενοι.


Και κάποιοι θρήνησαν για το θάνατο του Steve Jobs...


Κανείς δεν θρήνησε για τους αδικοχαμένους εργάτες στη Foxconn, ωστόσο με την ανακοίνωση του θανάτου του Steve Jobs στις 5 Οκτωβρίου πολλοί δάκρυσαν.  Τα ξημερώματα της 5ης Οκτωβρίου δεκάδες σελίδες σηκώθηκαν στο facebook με τίτλο "R.I.P Steve Jobs" και εκατοντάδες χιλιάδες ήταν τα μηνύματα στο Facebook και το Twitter. Ήταν βλέπετε μεγιστάνας και όχι απλώς ένας νεαρός Κινέζος που συναρμολογούσε iphone...


Τα συμπεράσματα δικά σας...


Διαβάστε ακόμη:Δεν αγοράζουμε τεχνολογία που βάφτηκε με αίμα! Αυτοκτονούν στο εργοστάσιο όπου κατασκευάζονται ipod και ipad. Μποϋκοτάζ στη Foxconn ΤΩΡΑ!