Αφιερωμένο σε όσους εξακολουθουν να πιστεύουν με μανία στον "ρατσισμό" των λευκών και κλείνουν τα μάτια στα εγκλήματα των υπανάπτυκτων κοινωνιών, όπως οι δολοφονίες των Αλμπίνων στην Αφρική, η κλειτοριδεκτομή που υποχρεωτικά υφίστανται οι Μουσουλμάνες από ηλικία τεσσάρων ή πέντε ετών και άλλα πολλά...

«Φέρε μου μέλη από το σώμα Αλμπίνο και θα γίνεις πλούσιος».
«Μάγος-γιατρός» της Τανζανίας

«Οι συμμαθητές μου όταν ήμουν στην τάξη νόμιζαν ότι εάν πίεζαν το δέρμα μου με το δάχτυλό τους θα έβγαινε αίμα. Αλλά επειδή ήξερα ότι με δοκίμαζαν, τους άφηνα. Όταν με πίεζαν, είδαν ότι δεν βγαίνει αίμα και τότε καταλάβαιναν ότι είμαι σαν και αυτούς».
Έρνεστ Κιμάγια, πρόεδρος του Συλλόγου Αλμπίνων της Τανζανίας

«Η Βομιλία ρώτησε “Ποιοι είστε;”. “Θα μας γνωρίσεις σύντομα”, απάντησαν. Όταν προσπάθησα να κλείσω την πόρτα, ένας από αυτούς με συνέθλιψε πάνω στον τοίχο με την πόρτα. Ο άλλος έκοψε τον λαιμό της Βομιλίας με μια μασέτα. Μετά άρχισε να της κόβει το δεξί πόδι…».
Τζέμε, μητέρα που είδε την 17χρονη κόρη της να κατακρεουργείται μπροστά στα μάτια της

«Το να είσαι Αλμπίνος, είναι σαν να είσαι ξαπλωμένος σε ένα κρεβάτι νοσοκομείου, περιτριγυρισμένος από ετοιμοθάνατους, ξέροντας πως θα είσαι ο επόμενος…».
Αλφρέντ Καπόλε, πρόεδρος του Τανζανικού Συλλόγου Αλμπίνων της Μουάνζα

«Συνέβη ξαφνικά λόγω της πίστης στη μαγεία, οι μάγοι είναι η πηγή του κακού. Οι άνθρωποι πάνε στους γιατρούς για τη μαγεία και τους λένε τα προβλήματά τους και οι μάγοι λένε “Εάν θέλετε να λύσετε τα προβλήματά σας, πρέπει να έχετε το χέρι ενός Αλμπίνο… Θα είναι πηγή ευημερίας, άρα βρείτε το χέρι ενός Αλμπίνο”. Και το άτομο λέει: “Είναι δύσκολο, πώς να το βρω;”. Και ο μάγος απαντά “Είναι απλό, δώσε μου 2 εκατομμύρια σίλινγκς και θα σου φέρω εγώ το χέρι ενός Αλμπίνο”. Οι μάγοι είναι η πηγή του κακού».
Αλ Σάιμα Κεγκίρ, η πρώτη Αλμπίνο βουλευτής

Ο αλφισμός ή αλμπινισμός ή λευκοπάθεια είναι πάθηση που εμφανίζεται εκ γενετής σ’ ένα άτομο και σαν κύρια συνέπεια έχει το λευκό χρώμα στο δέρμα και στις τρίχες των μαλλιών και ολόκληρου του σώματος, ενώ η ίριδα των ματιών είναι ρόδινη. Το τελευταίο δεν θα πρέπει να συγχέεται με το φαινόμενο των κόκκινων ματιών. Οι πάσχοντες από αλφισμό έχουν λεπτό δέρμα που παρουσιάζει μεγάλη ευπάθεια στις λοιμώξεις, καθώς και σοβαρά προβλήματα όρασης η οποία είναι ελαττωματική και μπορούν να προκαλέσουν αχρωματοψία ή καταρράκτη, ενώ εμφανίζουν και φωτοφοβία. Στις βαρύτερες μορφές του, οι δύο κυριότερες επιπλοκές του αλφισμού είναι η τύφλωση και η εμφάνιση καρκινωμάτων του δέρματος. Για τα άτομα που πάσχουν από αλφισμό ισχύει διεθνώς ο χαρακτηρισμός «Albino» (από τη λατινική λέξη «albus» που σημαίνει «λευκό»), ενώ στην ελληνική γλώσσα τα άτομα αυτά ονομάζονται «λευκοπαθικά».

Περίπου 400.000 υπολογίζεται ότι είναι οι Αλμπίνοι της Τανζανίας που ο συνολικός της πληθυσμός φτάνει τα 40 εκατομμύρια. Επίσημη καταγραφή δεν υπάρχει για τους Αλμπίνους της χώρας, έτσι κι αλλιώς στην τοπική διάλεκτο αποκαλούνται «Ζερού Ζερού», δηλαδή «άνθρωποι φαντάσματα». Με λευκό δέρμα, λευκά μαλλιά και κόκκινα μάτια, οι Αλμπίνοι ξεχωρίζουν έντονα ανάμεσα στον μαύρο πληθυσμό της Αφρικής. Στον δυτικό κόσμο θεωρούνται απλά διαφορετικοί. Στην Τανζανία όμως, αλλά και στην υπόλοιπη Αφρική μέχρι ενός βαθμού, θεωρούνται «καταραμένοι». Παλαιότερα πίστευαν ότι ήταν φαντάσματα που κυκλοφορούσαν ανάμεσα στους θνητούς. Θεωρούνταν αθάνατοι, και οι οικογένειές τους, όταν πέθαιναν τους έθαβαν μέσα στο ίδιο τους το σπίτι ώστε να μην δει κανείς τον νεκρό.

Στα χωριά, όταν μια οικογένεια αποκτούσε ένα παιδί Αλμπίνο, το έπνιγε αμέσως μετά τη γέννα. Με τα χρόνια όμως, οι Τανζανοί διαπίστωσαν ότι παρ’ όλες τις δολοφονίες των νεογέννητων, συχνά και το δεύτερο παιδί τους θα ήταν Αλμπίνο. Έτσι, πίστεψαν ότι ο Θεός τους καταράστηκε για την πράξη τους να δολοφονούν τα νεογέννητα, και γι’ αυτό οι δολοφονίες αυτούς του είδους έπαψαν. Οι γηραιότεροι Τανζανοί βέβαια, ακόμη πιστεύουν ότι οι Αλμπίνοι είναι κακός οιωνός…

Ωστόσο μια νέα παραλλαγή της «παράδοσης» είναι αυτή που τείνει να απειλήσει ξανά την ύπαρξή τους. Όλα δείχνουν να ξεκίνησαν την άνοιξη του 2007 στη γη της Σουκούμα, στην περιοχή της λίμνης Βικτωρία. Εκεί μια ομάδα από τους 15.000 «μάγους-γιατρούς» που δραστηριοποιούνται στην περιοχή -161.000 είναι οι γιατροί του είδους σε όλη τη χώρα- εφηύραν έναν δαιμόνιο τρόπο για να βγάλουν περισσότερα χρήματα: Διέδωσαν ότι τα μέλη του σώματος των Αλμπίνων φέρνουν καλή τύχη και πλούτο όταν χρησιμοποιούνται ως υλικό της μαύρης μαγείας.

Υπολογίζεται πως από το 2007, πάνω από 100 Αλμπίνοι έχουν σφαγιαστεί σαν ζώα μπροστά στα μάτια των συγγενών τους. Ενώ το πραγματικό μέγεθος του προβλήματος δεν είναι εύκολο να προσδιοριστεί. Πολλοί κάνουν λόγο για την πιθανότητα τα φονικά να είναι πολύ περισσότερα, αφού είναι πολλοί οι χωρικοί που δεν δηλώνουν τα περιστατικά.

Οι δολοφονίες έχουν απλωθεί από την περιοχή της Μουάνζα, τη Σινιάνγκα, τη Καγκέρα, ακόμη και στη πρωτεύουσα. Και από εκεί στο Κονγκό, στο Μπουρούντι, στη Ρουάντα, στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, στο Μαλάουι, τη Νότιο Αφρική.

Στο χωριό Νιαμικόμε, οι ψαράδες που είδαν την πέρκα να εξαφανίζεται, πλέκουν μαλλιά Αλμπίνου στα δίχτυα για να έχουν καλή ψαριά. Στο ορυχείο Μγκούσου, στην περιοχή της Γκέιτα, οι χρυσωρύχοι, που ζουν με ένα δολάριο τη ημέρα, ραντίζουν το χώμα με αίμα Αλμπίνου για να βρουν χρυσό. Οι χωρικοί πλένονται με ένα μείγμα από κόκαλα Αλμπίνου για να πορευθούν καλά οι δουλειές τους… Οι χωρικοί εξακολουθούν να υπακούν τους μάγους και να βγαίνουν για «κυνήγι Αλμπίνων». Μπαίνουν στα σπίτια τους νύχτα, και κόβουν τα χέρια, τα πόδια, την γλώσσα, το κεφάλι τους. Κάθε κομμάτι τους έχει και διαφορετική χρήση. Συμμορίες αναλαμβάνουν να σφάξουν τους Αλμπίνους για λογαριασμό άλλων. Ο Τζόσεφατ, δημοσιογράφος του Ράδιο Κουιζέρα, στην περιοχή της Νγκάρα όπου έχουν γίνει δολοφονίες Αλμπίνων, λέει: «Oι Τανζανοί, δεν πάνε απευθείας να σκοτώσουν τον Αλμπίνο. Αυτό που χρειάζονται είναι τα μέλη του σώματος, για παράδειγμα χέρια ή μαλλιά. Έτσι, μερικές φορές διαπραγματεύονται με τον Αλμπίνο, του λένε “σε παρακαλώ μην κλαις, απλά θέλουμε αυτό το χέρι» και τους αφήνουν ζωντανούς….”».


Νεότερες πληροφορίες έχουν φέρει στο φως περισσότερες ανατριχιαστικές λεπτομέρειες...


Σοκ προκαλεί στην παγκόσμια κοινή γνώμη η πληροφορία ότι δεκάδες άνθρωποι σκοτώνονται στην Τανζανία για να συμμετάσχουν σε τελετές μαύρης μαγείας, ενώ αρκετά κορίτσια βιάζονται για να... «γιατρέψουν» τους βιαστές τους. Θύματα είναι μερικοί από τους περίπου 400.000 Αλμπίνους της Τανζανίας, που αποτελούν το 1% του πληθυσμού της χώρας.

Ως Αλμπίνοι χαρακτηρίζονται όσοι έχουν την πάθηση του αλφισμού ή λευκοπάθειας, που εμφανίζεται εκ γενετής σ’ ένα άτομο και σαν κύρια συνέπεια έχει το λευκό χρώμα στο δέρμα και στις τρίχες των μαλλιών και ολόκληρου του σώματος, ενώ η ίριδα των ματιών είναι ρόδινη. Οι πάσχοντες από αλφισμό έχουν λεπτό δέρμα που παρουσιάζει μεγάλη ευπάθεια στις λοιμώξεις, καθώς και σοβαρά προβλήματα όρασης η οποία είναι ελαττωματική και μπορούν να προκαλέσουν αχρωματοψία ή καταρράκτη, ενώ εμφανίζουν και φωτοφοβία. Στις βαρύτερες μορφές του, οι δύο κυριότερες επιπλοκές του αλφισμού είναι η τύφλωση και η εμφάνιση καρκινωμάτων του δέρματος.

Ωστόσο οι Αλμπίνοι της Τανζανίας στην τοπική διάλεκτο αποκαλούνται «Ζερού Ζερού», δηλαδή «άνθρωποι φαντάσματα». Σύμφωνα με διεθνείς έρευνες, εκατοντάδες Αλμπίνοι πιστεύεται ότι έχουν δολοφονηθεί για να χρησιμοποιηθεί το αίμα τους ή μέρος των σορών τους για τελετές μαύρης μαγείας, ενώ κορίτσια που εμφανίζουν την ίδια πάθηση βιάζονται λόγω της πεποίθησης ότι μπορούν να θεραπεύσουν το AIDS. Την σχετική ανακοίνωση έκανε η καναδική οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Under The Same Sun, που απευθύνει διεθνή έκκληση για την προστασία τους.

Οι κυνηγοί Αλμπίνων σκοτώνουν τα θύματά τους και συλλέγουν το αίμα τους, τα μαλλιά τους, τα γεννητικά τους όργανα κ.λπ. για την παρασκευή μαγικών φίλτρων που μάγοι-γιατροί υποστηρίζουν ότι φέρνουν τύχη στην αγάπη, στη ζωή και στην επιχειρηματική δραστηριότητα. Τουλάχιστον 63 Αλμπίνοι, περιλαμβανομένων παιδιών, έγινε γνωστό ότι δολοφονήθηκαν μόνο τις τελευταίες εβδομάδες, κυρίως στο απομακρυσμένο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας. Μάλιστα, τρία μέλη της ίδιας οικογένειας που έπασχαν από αλμπινισμό, δηλητηριάστηκαν και αργότερα τα οστά τους εκλάπησαν από τους τάφους τους.

Η κυβέρνηση της Τανζανίας δηλώνει ότι είναι αποφασισμένη να θέσει ένα τέλος στις μακάβριες δολοφονίες, αλλά επικρίνεται για την αδράνειά της, αφού είναι όλο (και μόνο) λόγια...

Πηγή: star.gr

 

Τα συμπεράσματα δικά σας!