Πείτε μου πως μπορεί να νιώθει ένας άνεργος όταν διαβάζει αυτές τις αράδες:
Τον τελευταίο καιρό πληθαίνουν τα δημοσιεύματα που χτυπούν τον κώδωνα του κινδύνου για την κατάσταση του αθηναϊκού κέντρου. Η παρουσία των μεταναστών/στριών στις συνοικίες του κέντρου αρχίζει όλο και περισσότερο να παίρνει την υπόσταση απειλής και κινδύνου, ενώ από την άλλη μεριά, οι ενδείξεις της φτώχειας γίνονται όλο και πιο ορατές. Με την οικονομική κρίση να μας χτυπάει την πόρτα η ανάγκη για ανάπτυξη είναι περισσότερο πιεστική από ποτέ. Ένας τρόπος ανάπτυξης είναι με την αξιοποίηση του υπάρχοντος ανθρωπίνου δυναμικού. Για να αξιοποιηθεί το ανθρώπινο δυναμικό πρέπει πρώτα από όλα να υπάρχει αποτελεσματικός μηχανισμός που συνδέει την προσφορά και τη ζήτηση εργασίας.

Η καθήλωση σε ανειδίκευτες και επισφαλείς θέσεις ενός τμήματος του εργατικού δυναμικού συνιστά εμπόδιο στην ανάπτυξη της χώρας, δεδομένου ότι υπάρχει η ανάγκη να επιταχυνθεί ο ρυθμός δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας και η βελτίωση των αναπτυξιακών προοπτικών της χώρας σχετίζεται σήμερα με το ανθρώπινο κεφάλαιο, δηλαδή την επένδυση στη γνώση. Προκύπτει λοιπόν η ανάγκη ταχύτερης κατά το δυνατόν ενσωμάτωσης των μεταναστών ώστε να συμβάλουν στην οικονομική μεγέθυνση αλλά και γενικότερα στην ανάπτυξη. Η ανάγκη αυτή αναγνωρίζεται και λόγω της γήρανσης του πληθυσμού.

Πως μπορεί να αισθάνεται ένας νέος άνθρωπος που είναι καταδικασμένος να υφίσταται την ανεργία όταν μπει τυχαία στο site της "Συνανάπτυξης" και ανακάλυψει πως το κράτος του έχει αποφασίσει να μεριμνήσει για τους μετανάστες στην Ελλάδα, τη στιγμή που αυτόν τον θεωρεί απλώς ένα νούμερο στους επισήμα καταγγεγραμένους ανέργους; Γιατί τι είναι ο άνεργος; Ένας ακόμη αριθμός... Παίρνει τη καρτούλα του τη πορτοκαλί και πηγαίνει στον ΟΑΕΔ να του την ανανεώσουν απλώς και μόνο για να ξέρουν ποιοι και πόσοι είναι οι άνεργοι. Αυτός ο φορέας δεν θα του προσφέρει απολύτως τίποτα! Ούτε εργασία, ούτε επίδομα, ούτε θα τον βοηθήσει να ανοίξει κάποια επιχείρηση.

Εργασίες δίνονται στους συγγενείς και φίλους των εκάστοτε εργοδοτών και τους βαφτίζουν άνεργους για να παίρνουν επιδόματα... Στο ταμείο ανεργείας μπαίνουν μόνο όσοι έχουν ένσημα, άρα δε θα μπει ένας νέος μια και οι νέοι δουλεύουν συνήθως υπό το καθεστώς "μάυρης" εργασίας. Επίσης ένας νέος δεν πρόκειται να επιδότηθει για να ανοίξει κάποια επιχείρηση και ας έχει και την πιο λαμπρή επιχειρηματική ιδέα! Ο λόγος; Πρώτον συμβαίνει το εξής παράδοξο: επιδοτείσαι εφόσον έχεις κεφάλαια για να ανοίξεις την επιχείρηση σου και αφού την ανοίξεις! Δεύτερον: Πολλοί επιχειρηματίες που θέλουν να επεκταθούν και να επιδοτηθούν, βαφτίζουν "άνεργα" τα παιδιά τους και ανοίγουν νέες επιχειρήσεις στο όνομα τους, ενώ τις λειτουργούν οι ίδιοι!

Η παραπάνω κατάσταση που σας περιέγραψα είναι η "φροντίδα" του ΟΑΕΔ για τον Έλληνα άνεργο και κυρίως τον νέο άνεργο... Πείτε μου τώρα στα αλήθεια, δεν είναι προκλητική η ίδρυση ενός φορέα εύρεσης εργασίας για τους μετανάστες τη στιγμή που υπάρχουν όλα αυτά τα πραγματικά προβλήματα που κανείς δεν ενδιαφέρεται να λύσει;

Ξέρω, ξέρω... Άρχισα πάλι τα "ρατσιστικά" μου!

Διαβάστε ακόμη: ΟΑΕΔ=Οργανισμός Αυνανισμού Ελληνικού Δημοσίου