Αλήθεια θα υπάρχουν ανταλλακτικά για τα αυτοκίνητα μας από εδώ και στο εξής; Θα δούμε στην αγορά τα νέα μοντέλα των ιαπωνικών εταιρειών ή θα παραμείνουν "όνειρο θερινής νυκτός"; Ας ρίξουμε μια ματιά στο τι συμβαίνει στις αυτοκινητοβιομηχανίες στην Ιαπωνία!

TΟΥΟΤΑ


Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις η πάυση της παραγωγής οχημάτων διήρκησε μέχρι τις 26 Μαρτίου, ενώ η παραγωγή ανταλλακτικών ξεκίνησε ήδη από τις 17 Μαρτίου. Ωστόσο, έχει αποφασιστεί η μείωση της παραγωγής υβριδικών αυτοκινήτων (Prius, HS 250h, CT 200h), γεγονός που θα προκαλέσει ελείψεις στην παγκόσμια αγορά.

Nissan


Μετά την καταστροφή οι εγκαταστάσεις της Nissan υπέστησαν υλικές ζημιές,καταστράφηκαν ήδη έτοιμα οχήματα και σταμάτησε αμέσως η παραγωγή οχημάτων και ανταλλακτικών. Οι εργασίες ξεκίνησαν ξανά σταδιακά στις 17 Μαρτίου σε περιορισμένο βαθμό και σε ένα μόνο μέρος της βιομηχανίας μια και οι διαθέσιμες πρώτες ύλες δεν επαρκούν... Στη συνέχεια στις 20 Μαρτίου αποφασίστηκε να λειτουργήσει η βιομηχανία στο σύνολο της  περιορισμένη όμως σε παραγωγή ανταλλακτικών που θα προμηθεύονται εκτός Ιαπωνίας με βάση τη διαθεσιμότητα των πρώτων υλών. Η παραγωγή οχημάτων αποφασίστηκε να είναι περιορισμένη και πάλι να εξαρταται από τη διαθεσιμότητα των πρώτων υλών. Ταυτόχρονα, ένα μέρος της βιομηχανίας για κάποιες μέρες δεν παρήγε αλλά περιορίστηκε στην αποκατάσταση των ζημιών του...
Από αύριο 4 Απριλίου και για 4 ημέρες θα σταματήσει η παραγωγή οχημάτων σε πέντε μονάδες της αυτοκινητοβιομηχανίας σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση που είχαμε.
Όλα δείχνουν πως η Nissan αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήματα.

Mitsubishi


Η συγκεκριμένη βιομηχανία δεν έχει βγάλει κάποια επίσημη ανακοίνωση σχετικά με αναστολή των εργασίων έπειτα από τον καταστροφικό σεισμό. Η Ιαπωνία είναι μακριά φίλοι μου και λόγω ραδιενέργιας δε θα πετάξω να δω τη συμβαίνει!

Honda


Μετά το σεισμό και η συγκεκριμένη βιομηχανία σταμάτησε την παραγωγή. Μάλιστα με βάση ανεπίσημες πηγές ένας εργάτης έχασε τη ζωή του όταν καταπλακώθηκε από τοίχο κατά τη διάρκεια του σεισμού και άλλοι 30 τραυματίστηκαν. Μέχρι τις 11 Απριλίου δε θα υπάρξει καμιά παραγωγική δραστηριότητα σε δυο μονάδες της Honda (Sayama Plant, Suzuka Factory) και η παραγωγή ανταλλακτικών όπως ανακοινώθηκε από αύριο 4 Απριλίου θα είναι μειωμένη.
Ωστόσο, όπως ανακοίνωσε η συγκεκριμένη βιομηχανία προσλαμβάνει υπαλλήλους αυτή την περίοδο και δέχεται αιτήσεις και βιογραφικά!