Γράφει η Ελένη ΧαλικιάΤι είναι το OpenSuse;


Το OpenSuse είναι ένα εντελώς δωρεάν λειτουργικό σύστημα, μία από τις πολλές διανομές Linux που υπάρχουν όπως είναι και τα Ubuntu,το Fedora, το Mint κλπ.
Το OpenSuse είναι ένα κοινοτικό πρόγραμμα το οποίο στηρίζει η novell.  Οι κοινότητες που έχουν δημιουργηθεί σε διάφορα κράτη βοηθούν και στηρίζουν με διάφορους τρόπους το OpenSuse και φροντίζουν για τη διάδοση του. Στην Ελλάδα υπάρχει φυσικά και η  Ελληνική Κοινότητα OpenSuse η οποία μάλιστα είναι και πολύ ενεργή.
Το έργο αυτό προσφέρει σε όλους ελεύθερη και εύκολη χρήση για να ξεκινήσουν με ελεύθερο λογισμικό Linux. Επιπλέον όμως ενθουσιάζει και τους προγραμματιστές, όπου μπορούν μέσω του ελεύθερου λογισμικού να προγραμματίζουν και να δουλεύουν πάνω σε διάφορες γλώσσες προγραμματισμού όπως html,php,java,c,c++ κ.λ.π, εντελώς δωρεάν και εύκολα αφού υπάρχει μια πολύ μεγάλη πληθώρα από compiler για όλες της γλώσσες.
Το έργο του OpenSuse στοχεύει στο να είναι μια εύκολη διανομή Linux και ταυτόχρονα μια διαδεδομένη πλατφόρμα ανοικτού κώδικα. Είναι ένα  ανοικτό περιβάλλον για συνεργασία ατόμων για τη συγγραφή του ανοικτού κώδικα και  ταυτόχρονα ένα καλό εργαλείο για τους αρχάριους και νέους άλλα και για τους  παλιούς και έμπειρους  χρήστες.  Επιπλέον, απλοποιεί την προώθηση και την ανάπτυξη του ανοικτού κώδικα και την διαδικασία δημιουργίας των πακέτων, για να κάνει το SUSE Linux την πλατφόρμα την οποία θα επιλέγουν εύκολα οι δημιουργοί διάφορων εφαρμογών.


Κατέβασμα του OpenSuse 11.3


Για να κατεβάσετε το Opensuse 11.3 θα μπείτε στην ιστοσελίδα http://software.opensuse.org/113/en μέσω του Firefox ή είτε μέσω του Explorer και θα σας εμφανιστεί το ακόλουθο παράθυρο

(Εικόνα 1).

 Εικόνα 1

Στην εικόνα 1 θα επιλέξετε κάποια από της πέντε επιλογές ανάλογα με την επιθυμίας σας. Εγώ για παράδειγμα επέλεξα την πρώτη επιλογή που λέει 4,7GB DVD. Στη συνέχεια θα εμφανιστεί το παράθυρο της εικόνας 2.Εικόνα 2

Αφού εμφανιστεί το παράθυρο της εικόνας 2 θα επιλέξετε  αρχικά " Download Method"  δηλαδή  τον τρόπο με τον οποίο θα κατεβάσετε το OpenSuse. Στην επιλογή "Type of Computer" θα επιλέξετε τον τύπο του υπολογιστή σας , δηλαδή εαν είναι στα 32 ή στα 64 bit και στη συνέχεια  θα πατήσετε το Download DVD. Παρακάτω δείτε το παράδειγμα μου.Εικόνα 3

Εγώ για παράδειγμα επέλεξα την πρώτη επιλογή Download Method το BitTorrent . Μετά στην δεύτερη επιλογή Type of Computer επέλεξα το 64Βit PC γιατί ο υπολογιστής μου είναι στα 64 bit. Τώρα αφού έχετε κάνει τις επιλογές σας πατάτε το Download DVD το οποίο θα σας εμφανίσει το παράθυρο της εικόνας 4.Εικόνα 4

Αφού σας εμφανίσει το παράθυρο της εικόνας 4 θα επιλέξετε Αποθήκευση αρχείου και το ΟΚ. Εγώ το αποθήκευσα στα έγγραφα μου στις λήψεις. Στη συνέχεια θα πάτε και θα ανοίξετε το αρχείο που κατεβάσατε με το όνομα openSUSE-11.3-DVD-x86_64.iso.torrent ή με οποιοδήποτε όνομα που το αποθηκεύσατε και τρέξτε το πρόγραμμα μTorrent που είναι το πρόγραμμα για να κατεβάσετε το αρχείο σας, openSUSE-11.3-DVD-x86_64.iso.torrent στην περίπτωση μου. Επιπλέον εάν δεν έχετε το πρόγραμμα μTorrent μπορείτε να το κατεβάσετε δωρεάν από την ιστοσελίδα www.utorrent.com/downloads.

Επικοινωνία Υποστήριξης

Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα www.opensuse.gr ή την παγκόσμια www.opensuse.org για να πληροφορηθείτε σχετικά με το OpenSuse. Επιπλέον υπάρχει το forum στο οποίο μπορείτε να γίνετε μέλη στην Ελληνική ιστοσελίδα http://forums.opensuse.org/greek/?langid=8 και στην παγκόσμια ιστοσελίδα http://forums.opensuse.org/.
Δείτε και την παγκόσμια λίστα επικοινωνίας στο http://en.opensuse.org/openSUSE:IRC_list όπου υπάρχει φυσικά και η Ελλάδα στην κατηγορία Localised Support/Discussion Channels με την ονομασία #openSUSE-el.

 

Διαβάστε ακόμη:Εμείς στηρίζουμε το Ελεύθερό Λογισμικό! Όταν οι άλλοι σας λένε Microsoft Office, εμείς σας λέμε Open Office!

Δείτε την εκπομπή:Όχι! Δε χρειαζόμαστε τα Windows!