Το 1957, όταν Ρωσία και Η.Π.Α έκαναν μεγάλο αγώνα για το ποια θα κατακτήσει πρώτη το διάστημα , οι Ρώσοι είχαν μια άθλια ιδέα! Ήθελαν να θέσουν τον πρώτο ζωντανό οργανισμό σε τροχιά γύρω από τη γη και φυσικά δε θα έκαναν το λάθος να στείλουν κάποιον άνθρωπο... Η Laika ένα δυνατό αδέσποτο ημίαιμο σκυλί ήταν ό,τι έπρεπε για το σχέδιο τους.  Επέλεξαν σκοπίμως αδέσποτο, ήθελαν ένα ζώο που να έχει συνηθίσει στο κρύο και την πείνα και να μπορεί να ανταπεξέλθει ευκολότερα τυχόν δυσμενείς καταστάσεις κατά την πτήση. Η άτυχη σκυλίτσα ήταν τότε τριών ετών.

Αφού την εκπαίδευσαν για το ταξίδι του θανάτου, στις 4 Νοέμβριου 1957(ημέρα της 40ης επετείου της Ρωσικής Επανάστασης) την εκτόξευσαν με το Σπούτνικ 2. Κανείς δε διαμαρτυρήθηκε ενώ ήξεραν πολύ καλά πως το σκυλί δεν θα γύριζε πίσω! Αντί για αυτό πανυγύριζαν και το εγχείριμα γνώρισε τεράστια λαική απήχηση!...

Διαβάζουμέ στη wikipedia...

Το Σπούτνικ 2 είχε κατασκευαστεί στα γρήγορα (σε μόλις 1 μήνα), προκειμένου να προλάβει να εκτοξευτεί στην επέτειο της Ρωσικής Επανάστασης. Ως αποτέλεσμα (αντίθετα με τους μεταγενέστερους σοβιετικούς δορυφόρους), δεν είχε προλάβει να σχεδιαστεί και για ασφαλή επανείσοδο στην ατμόσφαιρα και έτσι η Λάικα ήταν καταδικασμένη απ' τη στιγμή που άρχισε το ταξίδι της.

Το σχέδιο ήταν να μείνει ζωντανή επί 10 μέρες σε τροχιά, τρεφόμενη με ένα τζελ που περιείχε θρεπτικά συστατικά, και ύστερα να της γίνει ευθανασία, με δηλητήριο που είχε τοποθετηθεί στο τζελ που θα κατανάλωνε την 10-η ημέρα. Οι αισθητήρες που ήταν τοποθετημένοι πάνω της έδειξαν ότι επιβίωσε απ' την εκτόξευση, οι παλμοί της όμως έφτασαν τους τριπλάσιους από το κανονικό λόγω του φόβου και επανήλθαν μετά από πολλή ώρα.

Επειδή ακριβώς το Σπούτνικ 2 είχε κατασκευαστεί στα γρήγορα, προκειμένου να προλάβει την επέτειο της Επανάστασης, λίγο μετά την εκτόξευση παρουσιάστηκε μία βλάβη στο σύστημα θερμομόνωσης και εξαερισμού, με αποτέλεσμα η θερμοκρασία στον χώρο που βρισκόταν η Λάικα να φτάσει ή ίσως και ξεπεράσει τους 40 βαθμούς Κελσίου. Καθώς ο οργανισμός των σκύλων δεν μπορεί να αντέξει τέτοια υπερθέρμανση, λόγω έλλειψης ιδρωτοποιών αδένων, η Λάικα πέθανε από έναν συνδυασμό θερμοπληξίας, καταπόνησης και ακραίου στρες, σε 5 έως 7 ώρες μετά την εκτόξευση, αφού είχε συμπληρώσει 4 τροχιές γύρω από τη Γη. Το Σπούτνικ 2 καταστράφηκε κατά την επανείσοδό του στην ατμόσφαιρα στις 14 Απριλίου 1958, μετά από 2.570 τροχιές γύρω από τη Γη.

Δεν πέτυχε καν το πείραμα τους, εφόσον η Λάικα δεν άντεξε και πέθανε λίγο μετά την εκτόξευση! Στην πραγματικότητα το μόνο που κατάφεραν να κάνουν αυτοί οι "κύριοι" ήταν να εντυπωσιάσουν τους αδαείς εκείνης της περιόδου και να νομίσουν πως θα βγουν νικητές στον αγώνα για την κατάκτηση του διαστήματος...

Εκείνη πέθανε και οι ηλίθιοι πανηγύριζαν, έφτιαχναν γραμματόσημα με τη μορφή της, τσιγάρα, σοκολάτες, αγάλματα...

Η εκμετάλλευση και η κακοποίηση των ζώων έχει παρελθόν!

R.I.P Laika

Υ.Γ- Το 1998, ο 79χρονος Oleg Gazenko, ένας από τους επικεφαλείς επιστήμονες στο ρωσσικό πρόγραμμα ζώα-στο-διάστημα εξέφρασες τις τύψεις του στη διάρκεια ενός συνεδρίου: ”‘Οσο περνάει ο καιρός, τόσο περισσότερο λυπάμαι. Δεν έπρεπε να το είχαμε κάνει… Δε μάθαμε αρκετά από αυτήν την αποστολή που να δικαιολογούν τον θάνατο του σκύλου”.