Σήμερα το πρωί έγινε σεισμός έντασης 8,9 ρίχτερ στην Ιαπωνία, ακολούθησε φονικό τσουνάμι και τουλάχιστον 56 άτομα έχασαν τη ζωή τους και 60 αγνοούνται. Όλες οι παράκτιες περιοχές στον Ειρηνικό Ωκεανό τρέμουν για τα κύματα που έρχονται... Αναδημοσιεύουμε τη μαρτυρία μας Ελληνίδας που ζει στο Τόκιο και αφηγείται το πως εκείνη βίωσε τα δραματικά γεγονότα!
To cosmo.gr επικοινώνησε με την 25χρονη Ελληνίδα φοιτήτρια Χριστίνα Αναγνωστοπούλου, η οποία βίωσε λεπτό προς λεπτό το σεισμό  στην Ιαπωνία, όπου σπουδάζει στο πανεπιστήμιο του Τόκιο.


Μιλήσαμε μαζί της μέσω Skype (η ώρα εκεί ήταν 17: 30 το απόγευμα στην Ελλάδα 10:30 το πρωί). Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι καθ' όλη τη διάρκεια της συνομιλίας μας,   γίνονταν μετασεισμοί με αποτέλεσμα  να χάνεται η σύνδεσή της με το ίντερνετ

Η Χριστίνα μένει στη φοιτητική εστία στην πόλη Kashiwa που είναι στην περιφέρεια Chiba. Είναι δίπλα από την περιφέρεια Ibaraki, όπου ήταν το επίκεντρο του δεύτερου μεγάλου σεισμού.

Διαβάστε τι μας είπε:

Τι ένιωσες τη στιγμή του σεισμού;

Δούλευα στον υπολογιστή στο δωμάτιό μου όταν έγινε ο πρώτος, που ήταν πολύ δυνατός. Τρόμαξα, τα 'χασα, λέω "τι κάνουμε;". Επειδή συνέχιζε και γινόταν πιο δυνατός, άκουσα τα πράγματα μέσα στο μπάνιο να πέφτουν και μπήκα κάτω από το γραφείο. Μετά κατέβηκα κάτω στο ισόγειο.

Τι γίνεται αυτή τη στιγμή;

Τώρα κάνει μετασεισμούς συνέχεια. Είμαστε μαζεμένοι στο ισόγειο και καθόμαστε στην κοινή κουζίνα.


Υπάρχουν σοβαρές καταστροφές ή νεκροί;

Λένε για 3 νεκρούς μέχρι στιγμής. Και το σοβαρότερο είναι ο κίνδυνος για τσουνάμι που μπορεί να φτάσει τα 10 μέτρα. Τα πολυκαταστήματα και τα σούπερ μάρκετ εδώ στη περιοχή έχουν κλείσει.

Τι λένε εκεί οι επιστήμονες;

Οι επιστήμονες λένε για τσουνάμι στις ανατολικές ακτές. Λένε στον κόσμο να πάει στην ενδοχώρα και όσο πιο ψηλά μπορεί.

Οι ντόπιοι έχουν τρομάξει;

Βασικά στη σχολή άκουσα ότι έτρεχαν να κατέβουν γρήγορα κάτω, αλλα γενικά είναι ψύχραιμοι. Μόλις έκανε έναν πολύ δυνατό μετασεισμό


Η οργάνωσή τους είναι καλή;


Από οργάνωση καλά είναι. Έτσι νομίζω. Εγώ είμαι λίγο πιο έξω, αλλά γενικά έκλεισαν αμέσως όλα. Αεροδρόμια και τέτοια για να τσεκάρουν αν είναι εντάξει. Αλλά και για το φόβο του τσουνάμι.

Όπως μας είπε η Χριστίνα στην Ιαπωνία ζουν αρκετοί Έλληνες είναι καλά και επικοινωνούν με τους δικούς τους, μετά το σεισμό,  μέσω Facebook, καθώς οι τηλεφωνικές συνδέσεις έχουν διακοπεί.

* Η κεντρική φωτογραφία είναι λίγα λεπτά μετά το σεισμό,  όπου φοιτητές της εστίας, παρακολουθούν τις τελευταίες εξελίξεις (Η Χριστίνα καθέται αριστερά σχηματίζοντας με τα δάχτυλα της το σήμα της νίκης).

Η δεύτερη φωτογραφία είναι από την βιβλιοθήκη της φοιτητικής εστίας