Γράφει η Kat Vonda

Οι ξένοι νταλικέρηδες δεν πληρώνουν φράγκο στα διόδια με επιχείρημα ότι δεν είναι υποχρεωμένοι να πληρώσουν αν οι δρόμοι δεν τους παρέχουν την απαραίτητη ασφάλεια και τα κατάλληλα μέτρα προστασίας. Αυτό ορίζει η νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο νομάρχης Αχαΐας Δημήτρης Κατσικόπουλος δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι οι τουρίστες που έρχονται στην Πάτρα με κατεύθυνση την Αθήνα, δεν πληρώνουν διόδια, καθώς υπάρχει Ευρωπαϊκή Νομοθεσία κατά την οποία δεν επιβάλλεται κόστος διέλευσης διοδίων όταν δεν πληρούνται οι όροι ασφάλειας που έχουν θεσπιστεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο δρόμος Πατρών-Κορίνθου δεν πληρεί καμία προδιαγραφή για εθνικό οδικό δίκτυο και παρόλα αυτά, το κόμιστρο που καλούνται να πληρώσουν οι οδηγοί που χρησιμοποιούν το συγκεκριμένο δρόμο θεωρείται ένα από τα υψηλότερα στην Ελλάδα και ανέρχεται στα 2,8 ευρώ. Ο Κος Κατσικόπουλος δήλωσε ότι δεν επιβάλλεται καμία κύρωση σε όσους αρνούνται να πληρώσουν τα συγκεκριμένο τουλάχιστον διόδια.

Το 2007, ο υπουργός του ΥΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς κατέθεσε στη Βουλή σχετική σύμβαση που όριζε ότι η κατασκευή της εθνικής οδού Αθηνών-Θεσσαλονίκης θα μετατραπεί σε σύγχρονο και κλειστό αυτοκινητόδρομο ευρωπαϊκών προδιαγραφών. Είπε επίσης ότι η κατασκευή του έργου θα κοστίσει 1,15 δις ευρώ και θα ολοκληρωθεί σε τεσσεράμισι χρόνια. Ούτε το ένα ισχύει, ούτε το έγινε...

Πριν δυο μέρες ταξίδευα με ΚΤΕΛ από Αθήνα για Θεσσαλονίκη και συζήτησα με τον οδηγό του λεωφορείου το θέμα των διοδίων. Είναι αξιοσημείωτο ότι ο συγκεκριμένος οδηγός εργάστηκε σαν φορτηγατζής και ταξίδεψε σε όλη την Ευρώπη. Σύμφωνα λοιπόν με δικές του μαρτυρίες, η εθνική οδός Αθήνας-Θεσσαλονίκης δεν πληροί τις απαραίτητες προϋποθέσεις που ορίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση για έναν κλειστό αυτοκινητόδρομο. Θα έπρεπε, επίσης, να παρέχεται στους οδηγούς η δυνατότητα διέλευσης των οχημάτων τους από περιφερειακά παραρτήματα εάν αυτοί δεν επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν τον αυτοκινητόδρομο και άρα να μην πληρώσουν τα διόδια. Για παράδειγμα, αν κάποιος θέλει να ταξιδέψει από Αθήνα για Θεσσαλονίκη, θα πρέπει να έχει τις εξής δυο επιλογές. Να ταξιδέψει μέσω του ασφαλούς, σύντομου και κλειστού αυτοκινητόδρομου πληρώνοντας τα ανάλογα διόδια ή να ταξιδέψει μέσω περιφερειακών διελεύσεων επιμηκύνοντας το ταξίδι του, αλλά γλιτώνοντας τα κόμιστρα των διοδίων.

«Η οδηγία 1999/62 της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην οποία παρατίθενται αναλυτικά οι προϋποθέσεις επιβολής διοδίων από τα κράτη-μέλη, προβλέπει ρητά ότι η επιβολή διοδίων είναι δυνατή μόνο σε αυτοκινητόδρομους που πληρούν τους κανόνες ασφαλείας (οδόστρωμα, φωτισμός). Κατά συνέπεια, όταν το οδικό δίκτυο δεν έχει τις απαιτούμενες προδιαγραφές, όπως συμβαίνει στην εθνική οδό Αθηνών-Πατρών ή Πατρών-Κορίνθου, η επιβολή διοδίων είναι παράνομη. Αξίζει να σημειώσουμε ότι το οδόστρωμα Κορίνθου-Πάτρας θεωρείται ο πιο αιματοβαμμένος δρόμος της Ευρώπης.

Ειλικρινά δεν μπορώ να καταλάβω γιατί πληρώνουμε τόσα χρόνια διόδια στην Ελλάδα. Μέχρι πότε θα είμαστε μαλάκες;