Την θλιβερή κατάσταση που επικρατεί στο νοσοκομείο Ρόδου με το κάπνισμα, περιγράφει ο Διευθυντής Γαστρεντερολογικού Γεν. Νοσ. Ρόδου, πρόεδρος Πειθαρχικού Συμβουλίου του Ιατρικού Συλλόγου Ρόδου, Γιάννης Στουραΐτης.

"Πράγματι !
Θέλετε να καπνίσετε και να μην σας ενοχλήσει κανείς ; Ελάτε στο Νοσοκομείο μας !
Θέλετε να κάνετε ένα τσεκ-απ ; Ελάτε σ’ εμάς, και περιμένοντας τα αποτελέσματα, μοιρασθείτε μαζί με τους δικούς μας καπνιστές τα τσιγαράκια σας !
Θέλετε το νεογέννητο μωρό σας να σκληραγωγηθεί, αναγκάζοντάς το να πάρει ΤΙΣ ΠΡΩΤΕΣ ΑΝΑΣΕΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΤΟΥ, μέσα στα χνώτα των νοσοκομειακών και εξωνοσοκομειακών καπνιστών ; Ελάτε σ’ εμάς ! Εμείς ξέρουμε !
Θέλετε να κάνετε ένα τσιγαράκι για να «στανιάρετε» μετά το τεστ κοπώσεως ; Ελάτε στο φιλικό μας περιβάλλον !
Θέλετε να χειρουργηθείτε και να μην χάσετε ούτε μισό γραμμάριο νικοτίνης (και λοιπών καρκινογόνων), μέχρι να μπείτε στην αίθουσα του χειρουργείου ; Θα φροντίσουν γι’ αυτό οι καπνιστές μας τόσο στην αίθουσα όπου θα σας υποβάλουν σε προνάρκωση, όσο και μετά, στην αίθουσα ανάνηψης !
Θέλετε να διεκπεραιώσετε διοικητικά θέματά σας ; Δεν υπάρχει καταλληλότερο περιβάλλον για σας από τα ντουμανιασμένα, μπαρουτοκαπνισμένα γραφεία μας ! Μάλιστα, όσο περισσότερο ντουμάνιασμα χρειάζεστε, τόσο να πλησιάζετε τους χώρους των υψηλά ισταμένων εκπροσώπων των θεσμικών μας οργάνων !
Θέλετε να επισκεφθείτε τους νοσηλευόμενους συγγενείς σας ; Μην διστάσετε να καπνίσετε, όσο και όπου θέλετε ! Έτσι κι αλλιώς, κανείς δεν θα σας κάνει να νοιώσετε άβολα ! Ούτε καν η συνείδησή σας !
Θέλετε να συναντήσετε τους γιατρούς μας για ενημέρωση στα γραφεία τους ; Καπνίστε ελεύθερα τα τσιγάρα σας μαζί τους. Θα νοιώσετε πολύ πιο κοντά ο ένας στον άλλον !
Τέλος, διαφημίστε μας και στους τουρίστες μας.
Οι καιροί είναι δύσκολοι. Δεν πρέπει να χάσουμε ούτε έναν από αυτούς.
Εξηγείστε τους ότι μπορούν να αισθάνονται άνετα στην χώρα της φιλοξενίας και της ασυδοσίας. Ενθαρρύνετέ τους να καπνίσουν μαζί μας, όπου κι αν βρίσκονται.
Έτσι κι αλλιώς γι αυτούς θα είναι μία πρωτόγνωρη εμπειρία, και είμαστε βέβαιοι ότι έτσι θα στηρίξετε και την «βαριά μας βιομηχανία» (Μόνο να μην το μάθουν οι γείτονες, τα κορόϊδα, οι Τούρκοι) !


Προς άρσιν τυχόν παρεξηγήσεων, οι χώροι που αναφέρονται στα παραπάνω, δυστυχώς καθόλου φανταστικά, σενάρια, επελέγησαν ενδεικτικώς και χωρίς ειδική στόχευση.
Δεν μπορούμε πια, και δεν πρέπει, ν’ αναφερόμαστε αορίστως στα πέριξ ημών συμβαίνοντα.
Πολύ περισσότερο διότι, έχοντας ορκισθεί ότι θα ξεμπροστιάζω όλους ανεξαιρέτως τους ανενόχλητους και ενοχλητικούς, παρανόμως καπνίζοντες, δεν θέλω να χάσω την αξιοπιστία μου, μη τηρώντας τον όρκο μου, κι ας χάσω (βαρύ το τίμημα), κάποιους φίλους μου…
Θέλω να σταματήσω να ντρέπομαι που δουλεύω σ’ αυτό το Νοσοκομείο, σ’ αυτό το νησί, σ’αυτήν την χώρα.


Για να πω, όμως και του στραβού το δίκιο, ήμουν παρών όταν ο δραστήριος και φιλότιμος Διοικητής μας ανάρτησε Πράξη Διοικητού δια της οποίας «…αποφασίζεται η απαγόρευση του καπνίσματος σε όλους τους κλειστούς χώρους του Νοσοκομείου, για όλους ανεξαρτήτως, προκειμένου να διαφυλάξουμε το ύψιστο αγαθό της υγείας…» και «…ανατίθεται στο προσωπικό ασφαλείας του Νοσοκομείου να προβαίνει σε συχνούς περιοδικούς ελέγχους και να ενημερώνει άμεσα τις αρχές για παραβάτες προκειμένου να επιβληθούν τα προβλεπόμενα πρόστιμα…».

Και για να μην μείνει μόνο στα λόγια ο ακούραστος Διοικητής μας, πάλι ενώπιόν μου, κάλεσε το Τηλεφωνείο και διέταξε τους υπαλλήλους του, να ανακοινώνουν από τα μεγάφωνα του Νοσοκομείου, σε τακτά χρονικά διαστήματα το παρακάτω κείμενο :
«ΣΑΣ ΥΠΕΝΘΥΜΙΖΟΥΜΕ ΟΤΙ ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΑΥΣΤΗΡΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΑΝΕΞΑΙΡΕΤΩΣ ΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ. ΟΙ ΠΑΡΑΒΑΤΕΣ ΘΑ ΔΙΩΚΟΝΤΑΙ, ΟΠΩΣ ΕΠΙΒΑΛΛΕΙ Ο ΝΟΜΟΣ, ΜΕ ΕΠΙΒΟΛΗ ΠΡΟΣΤΙΜΩΝ».


Και πάλι, ο Διοικητής μας δεν σταμάτησε εκεί, γεγονός που τον τιμά ιδιαίτερα (καταντήσαμε να αποδίδουμε τιμές στα θεσμικά πρόσωπα για τα αυτονόητα !) :
Κάλεσε ενώπιόν μου τον Υπεύθυνο των «Σεκιουριτάδων» και του έδωσε την εντολή να προβαίνει σε ελέγχους, να καταγράφει τα στοιχεία των παραβατών, και να του φέρει ένα χαρτί με τα ονόματά τους, για να το προωθήσει εκείνος στις αρμόδιες Αρχές.


Εδώ πρέπει να πώ ότι ο «Σεκιουριτάς» επέδειξε ταχύτατα αντανακλαστικά, (τι σεκιουριτάς θα ήταν άλλωστε !), και περισσό ρεαλισμό, διατυπώνοντας με νόημα την εξής διευκρινιστική ερώτηση : «Ισχύει και για το Προσωπικό ; »
Έχω την πεποίθηση ότι όσο είδαμε, εσείς κι εγώ, το μαγικό χαρτί με τα ονόματα των παραβατών, άλλο τόσο το είδε κι ο Διοικητής μας…


Όσο για τους τηλεφωνητές μας, από την επόμενη κιόλας μέρα της εντολής, «έκαναν την ανακοίνωση γαργάρα» !!
Όταν τους ρώτησα γιατί «κάνουν την πάπια», μου απάντησαν ότι είχαν χάσει το χαρτάκι με το κείμενο της ανακοίνωσης ! (Αυτή η εφευρετικότητα που επιστρατεύουμε στα ζόρια, θα μας φάει !). Μιά και δυό, λοιπόν πάω και τους φέρνω δέκα (10) κόλες Α4 με τυπωμένο το «απωλεσθέν» κείμενο ! (Πού να χάσεις 10 κόλες Α4, όλες μαζί !).
Ξανά «γαργάρα» η ανακοίνωση !
Πεισματάρης εγώ, τους ξαναρωτώ : «Γιατί εκθέτετε ανεπανόρθωτα τον Διοικητή μας, μη εφαρμόζοντας την εντολή του ;» Η επόμενη εφευρετική απάντηση ήταν : «Είχαμε μεγάλο φόρτο εργασίας και δεν περίσσευε χρόνος για ανακοινώσεις !»
Χρονομέτρησα την ανάγνωση του κειμένου και, αργά, αργά μου πήρε 12 δευτερόλεπτα να την διαβάσω ! Άντε αυτοί να την διαβάζουν πιο αργά από εμένα, και να τους πάρει 20 δευτερόλεπτα !


Στο μεταξύ, σχεδόν όλοι οι χώροι του Νοσοκομείου συνεχίζουν ν’ αναδίδουν την μπόχα της τσιγαρίλας… Πού ; Σε ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ !

Ρε, σαν δεν ντρεπόμαστε λίγο ! Το ζήτημα είναι πολύ απλό :

ΡΙΞ’ΤΕ 20 ΠΡΟΣΤΙΜΑ, (Αλλά ρίξ’τε τα. Μην «κάνετε ότι τα ρίχνετε» !),
ΚΑΙ ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΝΑ ΠΑΙΖΕΤΕ ΤΙΣ ΚΟΥΜΠΑΡΕΣ !


ΚΥΡΙΩΣ, ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ, ΠΑΙΖΟΝΤΑΣ, ΝΑ ΥΠΟΤΙΜΑΤΕ ΤΗΝ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ ΜΑΣ !
Ο κ. Περιφερειάρχης, και οι περί αυτόν αρμόδιοι, πόσο μπορούν να υπερηφανευθούν για αυτήν την τριτοκοσμική κατάσταση του Νοσοκομείου μας, και πόσο είναι διατεθειμένοι, αγνοώντας το «πολιτικό κόστος», να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες και να βάλουν μία τάξη, εφαρμόζοντας ΤΟΝ ΝΟΜΟ ;
(Και, πού’στε, όχι το δοκιμασμένο κόλπο «στέλνουμε κλιμάκιο ελέγχου, και πριν το στείλουμε, ειδοποιούμε τηλεφωνικώς ή άλλως πως, έτσι ώστε να μην βρεθούν παραβάτες επ’ αυτοφώρω», διότι το έργο το έχουμε δει πλειστάκις και, τώρα πια, θα σας κράξουμε άγρια !).


Το ίδιο ερώτημα και η ίδια υποσημείωση τίθενται και στον κ. Δήμαρχο και τους περί αυτόν !

Τέλος, εκκρεμεί μία απάντηση από τους αξιότιμους κ.κ. Πρωθυπουργό & Υπουργό Υγείας της Ελλάδος στο ακόλουθο ηλεκτρονικό μήνυμα που τους έστειλα στις 04-02-2011 :
«Αξιότιμοι κ.κ. Πρωθυπουργέ και Υπουργέ Υγείας,
Σας καταγγέλλω ότι στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου, όπου υπηρετώ με την ιδιότητα του διευθυντού του Γαστρεντερολογικού Τμήματος, το κάπνισμα λαμβάνει χώρα σε όλους τους χώρους, (ακόμη και στο χειρουργείο, και στο παιδιατρικό), από διοικητικούς, γιατρούς, νοσηλευτές, ασθενείς (!) και επισκέπτες.
Δυστυχώς καπνίζουν πάρα πολλοί από τα ανώτερα στρώματα της ιεραρχικής πυραμίδος, σε όλες τις βαθμίδες.
Ισχύει απελπιστικά το ρητό "Βάλαμε τους λύκους να φυλάν' τα πρόβατα".
Όλες οι ενέργειές μου για την καταπολέμηση του θλιβερού φαινομένου που μας εκθέτει όλους, έχουν πέσει στο κενό. Κανένας αρμόδιος δεν εκτελεί το ελεγκτικό έργο του και κανείς δεν εφαρμόζει τα, από τον νόμο προβλεπόμενα, κατασταλτικά μέτρα. Ούτε ένα πρόστιμο !
Το 1142 κοροϊδεύει την κοινωνία (τους μη καπνιστές).
Οι "σεκιουριτάδες", ωσαύτως.
Το ποτήρι ξεχείλισε με την απαράδεκτη στάση του Επιθεωρητού Υγείας ο οποίος ήρθε στο Νοσοκομείο μας για να διενεργήσει τους απαιτούμενους ελέγχους κι έχει "ντουμανιάσει", με την ανοχή (για να μην πω τις ευλογίες), των υπολοίπων, το γραφείο το οποίο χρησιμοποιεί ! Επαναλαμβάνω : ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΣΕ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ !
Η ταπεινή μου πρόταση : Φροντίστε να πέσουν λίγα πρόστιμα (καμιά εικοσαριά, νομίζω, αρκούν). Αλλά να πέσουν στ ' αλήθεια, όχι "να κάνουμε ότι ρίχνουμε πρόστιμα"...
Θα το εκτιμούσα ιδιαίτερα αν με ενημερώνατε σχετικά με τις ενέργειες στις οποίες θα προβείτε.
Απελπισμένος και χιλιοταλαιπωρημένος μη καπνιστής (και όχι αντικαπνιστής),
με τιμή, Γιάννης Στουραΐτης»


Στ’ αλήθεια, πολύ θα ήθελα να ξέρω πόσο ακόμη ρεζίλεμα μπορούν ν’ αντέξουν οι, λεγόμενοι, Αρμόδιοι ;

Γιάννης Στουραΐτης, Διευθυντής Γαστρεντερολογικού Γεν. Νοσ. Ρόδου, πρόεδρος Πειθαρχικού Συμβουλίου του Ιατρικού Συλλόγου Ρόδου"
Δείτε τι δηλώνει στην τηλεόραση ΚΟΣΜΟΣ ο κ. Γιάννης Στουραΐτης!

stouraitis from NewsKosmos.com on Vimeo.


Από: http://www.newskosmos.com/

Τρυποκάρυδος: Θεωρητικά ισχύει ο αντικαπνιστικός νόμος...

Τα συμπεράσματα δικά σας!