Γράφει ο Αθανάσιος Θεοδώρου

Πρώτο θέμα στο CNN χθες η σεξουαλική κακοποίηση γυναικών στον Αμερικανικό στρατό. Ανακάλυψαν την πυρίτιδα στο CNN! Εδώ και χρόνια ένα σωρό αμερικάνικες ταινίες είχαν σαν θέμα τη σεξουαλική κακοποίηση στρατευμένων γυναικών και την εν γένει κατάχρηση εξουσίας στον αμερικανικό στρατό, ακουμπώντας έμμεσα μια πολύ ευαίσθητη κατάσταση, πού όλοι υποψιάζονται, αρκετοί ξέρουν και που κανείς δεν μιλά για αυτήν επώνυμα κι υπεύθυνα.
Το νομικό καθεστώς που διέπει το Αμερικανικό στράτευμα χονδρικώς έχει ως εξής: Από τη μια μεριά υπάρχει μια νομική αυτονομία, που αφαιρεί από τα τακτικά δικαστήρια την αρμοδιότητα πάνω σε υποθέσεις που έχουν να κάνουν με το στρατό. Αυτό συμβαίνει και στην Ευρώπη. Υπάρχουν ειδικά στρατοδικεία που δικάζουν την όποια υπόθεση ανακύπτει εντός του στρατεύματος, ακόμα κι αν πρόκειται για αδίκημα του κοινού ποινικού δικαίου. Αν επρόκειτο για στρατιωτικά αδικήματα θα το καταλάβαινα. Για αδικήματα του κοινού ποινικού δικαίου όμως; Γιατί αυτή η ειδική δωσιδικία; Σαφέστατα εκ του πονηρού! Εδώ μπαίνει η άτυπη στρατιωτική δικαιοσύνη που έχει τους δικούς της κανόνες οι οποίοι μπορεί να είναι και πιο ισχυροί από τους θετούς. Σύμφωνα λοιπόν με αυτούς τους κανόνες ο στρατός άπτεται της εθνικής ασφάλειας και η εθνική ασφάλεια είναι κάτι πολύ πιο σημαντικό από μένα κι εσένα! Όταν λοιπόν στους κόλπους του στρατού συμβαίνει κάτι που θα μπορούσε να εκθέσει το κύρος του στρατεύματος και την ιδέα που έχει γι αυτό ο πολίτης, εσύ κι εγώ πάμε περίπατο και η υπόθεση πρέπει να κουκουλωθεί..

Είναι αυτονόητο ότι σ ένα χώρο όπου ο πολίτης παύει να είναι πολίτης και γίνεται ένα νούμερο στο πλαίσιο μιας ιεραρχίας που του αφαιρεί κάθε στοιχείο της προσωπικότητας, ο καθένας είναι αναλώσιμος εξ ορισμού, το έχει αποδεχθεί και δεν μπορεί να διεκδικεί δικαιώματα που απορρέουν από την προσωπικότητα. Φυσικά μιλάω για την Αμερικανικό στρατό διότι εδώ ακόμα υπάρχουν στοιχεία προστασίας του στρατευμένου σε ένα βαθμό. Ο Αμερικανικός στρατός είναι υπεράνω του συντάγματος . Θυμίζω την περίφημη patriot act, που ψηφίστηκε χωρίς οι βουλευτές να λάβουν γνώση του ακριβούς περιεχομένου της προκειμένου να αντιμετωπιστεί η τρομοκρατία και που αίρει κατ ουσίαν τα συνταγματικά δικαιώματα των πολιτών όταν τίθεται θέμα εθνικής ασφάλειας. Πρόκειται λοιπόν για την απόλυτη εξουσία. Η απόλυτη αυθαιρεσία και η κατάχρηση εξουσίας είναι αυτονόητο αποτέλεσμα, κάτι που το σοκαρισμένο από τις αποκαλύψεις CNN κάνει ότι δεν το καταλαβαίνει και απορεί και εξοργίζεται. Εξοργίζεται με το αποτέλεσμα ενώ ταυτόχρονα θέλει να αγνοεί την αιτία! Μέχρι που μπορεί να φτάσει η υποκρισία; Μέχρι εκεί που επιτρέπει η ακρισία του ακροατή!