Γράφει η Kat Vonda

1) Clostridium pertringens. Είναι βακτήριο που σχετίζεται άμεσα με τα γεύματα κρέατος και σάλτσες. Η εμφάνισή του οφείλεται στην αργή ψύξη και στην ατελή θέρμανση των εν λόγω προϊόντων. Η πρόληψη εμφάνισης του βακτηρίου είναι η ταχεία ψύξη και θέρμανση των κρεάτων.
2) Σαλμονέλα. Μιλάμε για ομάδα βακτηριδίων που προκαλούν κάποιες ασθενείς στο στομάχι και στα έντερα. Η προστασία από τη σαλμονέλωση γίνεται με καλό ψήσιμο των τροφίμων, με αυστηρή τήρηση όλων των κανόνων προσωπικής υγιεινής, με καλό καθαρισμό και απολύμανση όλων των επιφανειών που έρχονται σε επαφή με τα τρόφιμα.
3) Escherichia coli. Είναι βακτήριο το οποίο βρίσκεται σε τροφές όπως γάλα, κόκκινα κρέατα, πουλερικά και προκαλεί επίμονη μεγάλης διάρκειας εκκριτική διάρροια με σοβαρή εντερίτιδα. Τα συμπτώματα εμφανίζονται σε 12-36 ώρες. Αυτό έπαθα το καλοκαίρι...
4) Λιστέρια (Lίsteria monocytogenes). Είναι βακτηρίδιο που βρίσκεται συνήθως σε νωπά και κατεψυγμένα κρέατα και πουλερικά, μη παστεριωμένα γαλακτοκομικά ή άλλα προϊόντα (μαλακά τυριά, παγωτά, νωπό γάλα, κρέμα, βούτυρο). Στα μικρά παιδιά προκαλεί σηψαιμία, μηνιγγίτιδα, εγκεφαλίτιδα και γενικά απειλεί επικίνδυνα τη ζωή τους.
5) Παράσιτα. Αυτά προκαλούν τροφικές λοιμώξεις που μεταδίδονται από ωμά ή μέτρια ψημένα κρέατα. Αυτή η γαλλική κουλτούρα θα μας φάει...
6) Trichinella spiralis. Παράσιτο που μεταδίδεται κυρίως μέσω των χοίρων (χοιρινό κρέας) όταν αυτοί δεν εκτρέφονται κατάλληλα.
7) Τοξόπλασμα. Ο άνθρωπος μολύνεται κυρίως είτε από την κατανάλωση μέτρια ψημένου ή ωμού κρέατος ζώου μολυσμένου με τοξόπλασμα (ή λαχανικών μολυσμένων με κόπρανα γάτας) είτε κατά τους τρεις πρώτους μήνες εγκυμοσύνης που η μητέρα μπορεί να μολυνθεί με τοξόπλασμα ( συγγενής τοξοπλάσμωση ).
8.Κατάλοιπα. Αναφέρονται στα φάρμακα που χορηγούνται στα ζώα που εμείς τρώμε. Τέτοια είναι τα αντιβιοτικά, οι διοξίνες, οι ορμόνες. Από τα κατάλοιπα προκαλείται και η νόσος των τρελών αγελάδων.


Ποιο είναι το ηθικό δίδαγμα που προκύπτει από τα παραπάνω;

Πηγές
http://www.incardiology.gr/odigies/kreas.htm
http://www.medlook.net/kids/salmonela.asp