Γράφει η Kat Vonda


Όλοι έχουμε τη συνήθεια (καλή ή κακή, ας το κρίνει ο καθένας μόνος του) να τρώμε τρόφιμα που δε γνωρίζουμε από πού προέρχονται, και αναφέρομαι κυρίως στο κρέας. Ο Peter Cheeke καθηγητής Ζωολογίας και συγγραφέας πολλών βιβλίων στο εγχειρίδιο του (Contemporary Issues in Animal Agriculture) αναφέρει: «Όσα λιγότερα γνωρίζει ο καταναλωτής για ο κρέας που έχει στο πιάτο του, τόσο το καλύτερο γι' αυτόν...».


Αν επισκεφτείτε πτηνοτροφείο, θα αισθανθείτε έντονη την οσμή της αμμωνίας. Η αμμωνία αυτή εισπνέεται από τα πτηνά δημιουργώντας πολύ συχνά χρόνια αναπνευστικά προβλήματα, πληγές στα πόδια τους και οίδημα στο στήθος. Σήμερα οι κότες μεγαλώνουν τρεις φορές πιο γρήγορα σε σχέση με πριν από 50 χρόνια, τρώγοντας το 1/3 της τροφής που θα έτρωγαν παλιότερα. Τυχαίο; Δε νομίζω! Αξιοσημείωτο είναι επίσης το γεγονός ότι τα μικρά μοσχαράκια αποχωρίζονται αμέσως μετά τη γέννηση τους τις μητέρες τους, και καταλήγουν να γίνονται αναιμικά, δεν τρώνε, δεν κινούνται και διατηρούνται σε τόσο στενά κλουβιά που ούτε να γυρίσουν μπορούν. Τα γουρούνια είναι συχνά εγκλωβισμένα σε πολύ μικρούς χώρους και η αντίδραση τους συχνά είναι να χτυπούν με μανία τους τοίχους επιζητώντας την ελευθερία τους. Η συγκεκριμένη αντίδραση των χοίρων είναι δείγμα άγχους και στρες, όπως λένε οι ειδικοί και για το λόγο αυτό τους χορηγείται ένα αντιβιοτικό, η τετρακυκλίνη μέσα στην τροφή τους, ώστε να ηρεμούν και να μην αντιλαμβάνονται το τι συμβαίνει γύρω τους. Για να μην μακρηγορώ, αφού μπορώ να γράφω για μέρες για το συγκεκριμένο θέμα, εν τέλει οι συνθήκες διαβίωσης των ζώων που εμείς τρώμε είναι απαράδεκτες!

Είναι γνωστό ότι η μεγάλη κατανάλωση κρέατος κάνει κακό στην υγεία. Σύμφωνα με επίσημες συστάσεις, η κατανάλωση κόκκινου κρέατος πρέπει να περιορίζεται στη μία φορά την εβδομάδα. Αυτό που είναι λιγότερο γνωστό είναι πως για να απολαύσουμε εμείς το «κρέας» μας, ζωντανοί οργανισμοί ταλαιπωρούνται, ζώα που για άλλους λαούς θεωρούνται κατοικίδια από εμάς τρώγονται. Επομένως είναι καλό να μη τρώτε 3 φορές την ημέρα κρέας κ αλλαντικά.

Σύντομα θα ακολουθήσει άρθρο που αναλύει το πόσο επηρεάζει η κατανάλωση κρέατος τη σεξουαλική ζωή.

Προσοχή! Η νόσος των τρελών αγελάδων πλήττει τη Βόρεια Κορέα όπου έχουν ήδη σημειωθεί 146 κρούσματα. Οι βιομηχανίες αυτές θα ανακάμψουν μετά από 2 χρόνια.