Σε συνθήκες παγκόσμιας οικονομικής κρίσης πλήθος "σειρήνων" προσπαθεί να κάνει τον κόσμο να πληρώνει για αγαθά που δεν του χρειάζονται! Εδώ στον Τρυποκάρυδο κατά καιρούς πολλά έχουμε πει για το Ελεύθερο Λογισμικό και το Λογισμικό Ανοιχτού Κώδικα και τα πλεονεκτήματα του. Ένα βασικό πλεονέκτημα του Ελεύθερου Λογισμικού είναι πως διατίθεται δωρεάν στους χρήστες Η/Υ.

Όταν ακούτε τη λέξη Office τι σας έρχεται στο μυαλό;

Κάποιοι θα πείτε: Επεξεργαστής Κειμένου, Λογιστικό Φύλλο, Παρουσιάσεις Βάσεις Δεδομένων; Πολύ σωστά!
Κάποιοι άλλοι θα βιαστείτε να απαντήσετε "Microsoft Office". Λάθος! Μεγάλο Λάθος! Ποιος σας είπε πως για να έχετε τις παραπάνω εφαρμογές θα πρέπει να δώσετε χρήματα στη Microsoft; Όπως έχουμε ξαναπεί υπάρχουν εναλλακτικές, που κυκλοφορούν, ελεύθερα και δωρεάν! Οι ψαγμένοι των υπολογιστών χρησιμοποιούν Open Office και δεν δίνουν στη Microsoft ούτε 1 ευρώ!


Το Open Office είναι κυκλοφορεί ελεύθερα σε εκδόσεις και για Linux και για Mac και για Windows. Φυσικά έχει όλα τα πλεονεκτήματα του ελεύθερου λογισμικού. Υπάρχει μια ολόκληρη κοινότητα που το στηρίζει στη χώρα μας και το ίδιο συμβαίνει και σε κάθε χώρα. Ο χρήστης μπορεί να επικοινωνεί με τους υπόλοιπους χρήστες και να λύνει τα προβλήματα του εύκολα και γρήγορα. Η επικοινωνία στο πλαίσιο μιας κοινότητας είναι πολύ διαφορετική από την επικοινωνία με μια απρόσωπη εταιρία.


Και όμως παρά την ύπαρξη επιλογών οι "σειρήνες" επιμένουν να προσπαθούν να πείσουν τον κόσμο που έτσι κ αλλιώς έχει άγνοια των επιλογών του, να στηρίξει άθελα του το μονοπώλιο της Microsoft!
Πριν 2 μέρες έπεσα επάνω σε μια σειρά διαφημιστικών άρθρων σχετικών με τη νέα έκδοση του Microsoft Office που "κοσμούν" το site της εφημερίδας Τα Νέα...
Σε ένα τεράστιο αφιέρωμα προσπαθούν να πείσουν το αναγνωστικό τους κοινό να αγοράσει ένα προϊόν που η τιμή του ξεκινάει από τα 150,90 ευρώ για την οικιακή έκδοση και φτάνει τα 710 ευρώ στην επαγγελματική του εκδοσή! Και όλα αυτά τη στιγμή που μπορείς να μη πληρώσεις ούτε ένα λεπτό του ευρώ και να έχεις αντίστοιχες και καλύτερες ακόμη εφαρμογές κατεβάζοντας το Open Office με ένα κλικ!
Φυσικά και δεν παρέλειψα να στείλω το σχόλιο μου στην εφημερίδα και εννοείται πως δεν το δημοσίευσαν... Δεν τους συνέφερε! Τι έγραφα; Έγραφα πως είναι αδιανόητο τι στιγμή που υπάρχουν τόσες επιλογές στο Ελεύθερο Λογισμικό και στο Λογισμικό Ανοιχτού Κώδικα να εμείς να στρέφουμε το αναγνωστικό κοινό στο μονοπώλιο της Microsoft και να μην του παρουσιάζουμε τις εναλλακτικές επιλογές που έχει. Δεν γνωρίζετε για το Open Office που είναι ελεύθερο και δωρεάν; Τη στιγμή που μας διαβάζει ένα κοινό τεχνολογικά απαίδευτο, είναι ανήθικο και ντροπή να το κατευθύνουμε με τέτοιο τρόπο χωρίς να του παρουσιάζουμε τις διαθέσιμες εναλλακτικές επιλογές.
Αυτά ήταν πάνω κάτω τα λόγια μου, και φυσικά ποτέ δεν ανέβηκαν στα σχόλια των αναγνωστών...


Εσείς πάρτε το Link για να κατεβάσετε το Open Office απευθείας από την ελληνική κοινότητα, και αφήστε τις σειρήνες να λένε...
http://el.openoffice.org/about-downloads.html


Δείτε ακόμη: On The Road: Όχι! Δε χρειαζόμαστε τα Windows!