Ήταν κάτι που όλοι περιμέναμε! Από την αρχή του ο Firefox, το δημιούργημα του μη κερδοσκοπικού ιδρύματος Mozzila έγινε ο αγαπημένος browser των "ψαγμένων" και περισσότερο απαιτητικών χρηστών του διαδικτύου. Σταδιακά άρχισε... να γνωρίζει όλο και μεγαλύτερη απήχηση μέχρι που παραγκώνισε τον Internet Explorer. Ειδικά στη χώρα μας δεν ξέρω κανένα που να χρησιμοποιεί ακόμη τον browser της Microsoft, βέβαια τα στατιστικά διαφωνούν με την εμπειρία μου και τον φέρνουν δεύτερο μετά τον Firefox σε αριθμό χρηστών στην Ευρώπη συνολικά. Στατιστικά στοιχεία αποκλειστικά για τη χώρα μας δεν υπάρχουν.
Τι λένε τα στατιστικά; Το 38,11% των χρηστών χρησιμοποιεί Firefox, το 37,52% τον προεγκατεστημένο Internet Explorer, και ακολουθεί ο εντυπωσιακός Google Chrome με 10% και ο Safari με μόλις 5,9%
Η πρωτιά αυτή, αν και με μικρή διαφορά έχει μεγάλη σημασία, και μπορεί να χαρακτηριστεί νίκη του Ελεύθερου Λογισμικού. Ο λόγος; Οι χρήστες του διαδικτύου, δυστυχώς χρησιμοποιούν λειτουργικό σύστημά Microsoft Windows χωρίς να το έχουν επιλέξει. Έχει μεγάλη σημασία λοιπόν το γεγονός πως τουλάχιστον για την πλοήγηση τους στο διαδίκτυο και πάρα το γεγονός ότι η Microsoft απαιτεί από αυτούς τη χρήση του I.E εκείνοι έχουν στραφεί στον Mozzila. Στην πραγματικότητα η πλειονότητα των χρηστών προτιμά τους "εναλλακτικούς" browsers, αφού συνολικά το ποσοστό που χρησιμοποιούν Firefox, Chome και Safari είναι πολύ μεγαλύτερο από το ποσοστό εκείνων που χρησιμοποιούν τον I.E.
Μπορεί λοιπόν οι χρήστες να μην το ψάχνουν και να έχουν Windows 7 και Vista στον υπολογιστή τους, επειδή αυτά είχε επάνω και δεν ενδιαφέρθηκαν να τα αλλάξουν με κάτι άλλο (κακώς), όμως τουλάχιστον επιλέγουν τον browser που χρησιμοποιούν και ίσως αυτό είναι ένα θετικό πρώτο βήμα προς την αλλαγή!
Δεν πρέπει να ξεχνάμε και το μότο του Ιδρύματος Mozzila που είναι: "Χτίζουμε ένα καλύτερο διαδίκτυο, και έχουμε αφιερωθεί στο να το κρατήσουμε δωρεάν, ανοιχτό και προσβάσιμο σε όλους".