"Χρόνια τώρα το φιλοζωικό κίνημα αγωνιζόταν για το θέμα της ελεύθερης παροχής προσωρινών κτηνιατρικών υπηρεσιών προς τα αδέσποτα εκ μέρους Ευρωπαίων εθελοντών κτηνιάτρων.

Η χώρα μας θα έπρεπε από το 2005 να είχε εναρμονιστεί με την οδηγία 36/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την ελεύθερη παροχή υπηρεσιών στην χώρα μας αλλοδαπών επιστημόνων, πολιτών κρατών-μελών της Ε.Ε αλλά διάφορα συμφέροντα προέβαλαν σθεναρή αντίσταση και το κράτος δέσμιο μιας πελατειακής σχέσης δεν συμμορφώνονταν με την οδηγία αυτή.

Η δυναμική διεκδίκηση από τα φιλοζωικά σωματεία και βέβαια ο κίνδυνος της παραπομπής της χώρας μας στα ευρωπαϊκά δικαστήρια είχε αποτελέσματα.
Στις 31.12.2010 , πριν λίγες ημέρες δηλαδή, δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα της Κυβέρνησης ο νόμος που επιτρέπει την προσωρινή ή περιστασιακή παροχή υπηρεσιών από επιστήμονες της Ε.Ε. στην χώρα μας.
Σύμφωνα με το ΦΕΚ το δικαίωμα αυτό παρέχεται στους δασολόγους, κτηνιάτρους, γεωλόγους και ιχθυολόγους από κράτη –μέλη της Ε.Ε. η δε διαδικασία έλεγχου των δικαιολογητικών η οποία κρατούσε δύο και πλέον χρόνια πριν ή έμενε συνειδητά στα συρτάρια διαφόρων υπηρεσιών των υπουργείων, τώρα ορίζεται στις 7 ημέρες το ανώτερο.


Στην πράξη αυτό και όσο μας αφορά σημαίνει ότι θα μπορούν πλέον οι εθελοντές Ευρωπαίοι κτηνίατροι να παρέχουν δωρεάν τις κτηνιατρικές υπηρεσίες τους στα αδέσποτα ζώα της χώρας, στειρώσεις, τραυματισμούς κλπ.
Το όφελος θα είναι τεράστιο αφού το κράτος δεν διαθέτει κονδύλια για την στείρωση κλπ των αδέσποτων ζώων και οι φιλοζωικές τιμές των Ελλήνων κτηνιάτρων είναι απαγορευτικές για τους συλλόγους τα οικονομικά των οποίων είναι ανύπαρκτα.


Το φιλοζωικό κίνημα βέβαια θα συνεχίσει να αγωνίζεται ώστε το κράτος να αναλάβει τις ευθύνες του και να μην βασίζεται σε ξένα δεκανίκια, όμως η ελεύθερη πλέον παροχή υπηρεσιών από ξένους εθελοντές θα ανακουφίσει σημαντικά τα φιλοζωικά σωματεία και θα περιορίσει τον ανεξέλεγκτο υπερπληθυσμό των αδέσποτων.
Παράλληλα αναμένεται , σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις που έχουμε και τις προτάσεις που έχουμε καταθέσει και συζητάμε με τα αρμόδια υπουργεία , η τροπολογία του 3170/2003, που βρίσκεται προ των πυλών, να καθορίσει ως χώρους στείρωσης των αδέσποτων ζώων τους χώρους των δημόσιων και αγροτικών κτηνιατρείων, ή άλλους χώρους που διαθέτουν οι Δήμοι.
Θετικά βήματα που δικαιώνουν την επιμονή μας , τους αγώνες μας και την μεγάλη συμβολή του συλλόγου μας στην επίτευξη ενός από τους στόχους μας."


Αναστασία Μπομπολάκη

Τρυποκάρυδος: Αν και είναι μια πολύ θετική νομοθετική ρύθμιση, πολύ φοβάμαι πως στην πράξη δεν θα εφαρμοστεί επειδή έτσι θα θιγούν τα οικονομικά συμφέροντα των Ελλήνων κτηνιάτρων που ζουν από αυτά τα περιστατικά. Κακά τα ψέματα τα περισσότερα χρήματα οι κτηνίατροι τα κερδίζουν από τις στειρώσεις αδέσποτων ζώων και από τα κακοποιημένα. Αν αυτά τα περιστατικά πάνε στους Ευρωπαίους κτηνιάτρους μεγάλο μέρος του τζίρου τους θα χαθεί, μια και οι ανάγκες των ζώων που έχουν κηδεμόνα δεν είναι τόσο μεγάλες, αφού δεν είναι τόσο ταλαιπωρημένα όσο τα ζώα του δρόμου.
Βέβαια, τους ευσυνείδητους κτηνιάτρους η εφαρμογή ενός τέτοιου μέτρου θα τους ανακουφίσει, αφού περιθάλπουν πολλά αδέσποτα ζώα δωρεάν ήδη, χωρίς να τους αναγκάζει κανείς...