Δείτε τα βίντεο που πρόβαλλε το τοπικό κανάλι της Ρόδου "tv kosmos" εκείνη την περίοδο!

loizos toyrkoi 28.1.1996 from NewsKosmos.com on Vimeo.


ntinopoylos1 from NewsKosmos.com on Vimeo.


ntinopoylos2 from NewsKosmos.com on Vimeo.


ntinopoylos3 from NewsKosmos.com on Vimeo.


26 Δεκεμβρίου 1995: Το τουρκικό φορτηγό πλοίο "Figen Akat" προσαράζει στις βραχονησίδες Ίμια. Ο Τούρκος πλοίαρχος ισχυρίζεται ότι βρίσκεται σε τουρκικά χωρικά ύδατα και αρχικά αρνείται να δεχθεί βοήθεια από ελληνικά μέσα έρευνας και διάσωσης.
28 Δεκεμβρίου 1995
: Eλληνικά ρυμουλκά απεγκλωβίζουν το τούρκικο πλοίο και οδηγείται στην Τουρκία.
29 Δεκεμβρίου 1995
: Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών εκδίδει ρηματική διακοίνωση, στην οποία τα Ίμια χαρακτηρίζονται ως τουρκικό έδαφος.
10 Ιανουαρίου 1996
: Η Ελλάδα απορρίπτει τους ισχυρισμούς του τουρκικού ΥΠΕΞ με άλλη ρηματική διακοίνωση, στην οποία αναφέρεται η συνθήκη των Παρισίων του 1947, με την οποία οι βραχονησίδες Ίμια παραχωρήθηκαν από την Ιταλία στην Ελλάδα, κατά την ενσωμάτωση των Δωδεκανήσων.
4 Ιανουαρίου
1996: Ο Αμερικάνος πρόεδρος Βill Clinton σε επιστολή του προς Ελληνοαμερικανό γερουσιαστή αναφέρει: "Φοβάμαι θερμό επεισόδιο".
19 Ιανουαρίου
1996: Στην Ελλάδα αναλαμβάνει τη πρωθυπουργία ο Κώστας Σημίτης.
25 Ιανουαρίου 1996: Ο δήμαρχος Καλύμνου Δ. Διακομιχάλης συνοδευόμενος από τον Αστυνομικό Διευθυντή της Καλύμνου Γ. Ριόλα, υψώνουν στα Ίμια την ελληνική Σημαία.
28 Ιανουαρίου 1996
: Μία ομάδα Τούρκων δημοσιογράφων της εφημερίδας Hurriyet προσεγγίζει τα Ίμια με ελικόπτερο, υποστέλλει την ελληνική Σημαία και υψώνει την τουρκική. Άνδρες του περιπολικού ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ στις 08:00 αντιλαμβάνονται την τουρκική Σημαία. Ο Αρχηγός ΓΕΝ δίνει εντολή στον πλοίαρχο του περιπολικού ΑΝΤΩΝΙΟΥ να σπεύσει στα Ίμια, να αφαιρέσει την τουρκική Σημαία και να υψώσει ξανά την ελληνική.
Ο Αρχηγός ΓΕΝ επικοινωνεί με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Ναύαρχο Λυμπέρη, τον οποίο ενημερώνει για τα γεγονότα. Ο Α/ΓΕΕΘΑ επιδοκιμάζει τις κινήσεις του Α/ΓΕΝ και παράλληλα ενημερώνει τον υπουργό Εθνικής Αμύνης Γεράσιμο Αρσένη. Όπως αναφέρει ο ίδιος ο Ναύαρχος Λυμπέρης, επικοινωνεί με το Ναυτικό Διοικητή Αιγαίου, Αρχιπλοίαρχο Ι. Καλλιγιάννη, τον οποίο συμβουλεύει όπως η Σημαία υψωθεί μέσω δημάρχου Καλύμνου και όχι απευθείας από το πολεμικό πλοίο. Η επικοινωνία, όμως, δεν κατέστη δυνατή με το πλοίο και η σημαία υψώθηκε από το πλήρωμα του περιπολικού ΑΝΤΩΝΙΟΥ.
30 Ιανουαρίου 1996: Στη δημοσιότητα έρχεται τουρκικό σχέδιο, σύμφωνα με το οποίο οι Τούρκοι διεκδικούν το σύνολο των βραχονησίδων, οι οποίες βρίσκονται κοντά στα τουρκικά παράλια. Από το πρωί στην περιοχή επικρατεί ένταση. Το απόγευμα, ελληνικά και τουρκικά πολεμικά πλοία έχουν σπεύσει στην ευρύτερη περιοχή των Ιμίων και βρίσκονται σε διάταξη μάχης. Ταυτόχρονα, άνδρες των Ο.Υ.Κ. αποβιβάζονται στα Ανατολικά Ίμια και δυνάμεις των Ειδικών Δυνάμεων στην Καλόλιμνο. Στις 23:00 διατάσσεται επιστράτευση στις στρατιωτικές δυνάμεις Έβρου και νήσων του Αιγαίου. Oι μονάδες του Δ΄ΣΣ εξέρχονται στους προβλεπόμενους από τα σχέδια, χώρους διασποράς με πλήρη επάνδρωση.
Ξημερώματα 31ης Ιανουαρίου 1996: Οι καιρικές συνθήκες στην περιοχή των Ιμίων είναι εξαιρετικά κακές. Βρέχει συνεχώς και η ορατότητα στην κυριολεξία είναι μηδέν.
Στη 01:15 άνδρες της μονάδας υποβρυχίων καταστροφών (SAT) του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού διαφεύγουν της προσοχής των στελεχών του Πολεμικού Ναυτικού που επιτηρούν τα Ίμια και αποβιβάζονται στη μικρή Ίμια, στην οποία δε βρίσκονται ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις. Υψώνουν την τουρκική Σημαία. Θα παραμείνουν επτά ώρες. Για πρώτη φορά μετά το 1974, Τούρκοι στρατιώτες καταλαμβάνουν ελληνικό έδαφος.
Το γεγονός διαπιστώνεται από το περιπολικό ΑΝΤΩΝΙΟΥ και επιβεβαιώνεται από ελικόπτερο ΑΒ-212 (ΠΝ-21) της Φ/Γ ΝΑΥΑΡΙΝΟ. Το ΚΥΣΕΑ, ύστερα από μαραθώνια σύσκεψη, απορρίπτει το ενδεχόμενο ανακατάληψης των Ιμίων, για να αποφύγει την πολεμική σύρραξη.Ωρα 5.04 ΓΕΝ: Το ελικόπτερο να επιστρέψει.
Ωρα 5.05 ΝΑΥΑΡΙΝΟ: Εχω απώλεια επαφής με το ελικόπτερο. Τελευταία του αναφορά EMERGENCY - EMERGENCY 1,5 μίλι βόρεια από το σημείο του ενδιαφέροντος.
Στις 5.07 ο διοικητής της ΑΣΔΕΝ Αντιστράτηγος Δημήτρης Σπυρίδων ενημερώνεται ότι ο ΣΑΜ δεν έχει στο ραντάρ του το ελικόπτερο και ότι το καλεί, δεν του απαντάει και ότι ακούει τη φρεγάτα YAVUZ να το καλεί.
Ωρα 5.13 ΓΕΝ: Ερωτηματικό: Εχετε επικοινωνίες;
Ωρα 5.14 ΝΑΥΑΡΙΝΟ: Αρνητικό
Ωρα 5.14 ΓΕΝ: Ερωτηματικό. Εάν αποκτήσατε κάποια στιγμή επικοινωνία.
Ωρα 5.15 ΝΑΥΑΡΙΝΟ: Τον ακούσαμε που έκανε μια κλήση μόνο.
Ωρα 5.16 ΓΕΝ: Τον έχετε στα Ρ/Ε;
Ωρα 5.16 ΝΑΥΑΡΙΝΟ: Αρνητικό.
Ωρα 5.24 ΓΕΝ: Το EMERGENCY τι ήταν;
Ωρα 5.24 ΝΑΥΑΡΙΝΟ: MASTER CAUTION EMERGENCY
Στις 5:30 το ελικόπτερο καταπέφτει, σκοτώνοντας τους τρεις επιβαίνοντες αξιωματικούς:
Αντιπλοίαρχο Χριστόδουλο Καραθανάση, Αντιπλοίαρχο Παναγιώτη Βλαχάκο, Σημαιοφόρο Έκτορα Γιαλοψό.
Στις 06:10 το πρωί, οι υπουργοί Άμυνας και Εξωτερικών, Γ. Αρσένης και Θ. Πάγκαλος, ανακοινώνουν τη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας με προσωπική παρέμβαση του Προέδρου των ΗΠΑ Clinton και του διαμεσολαβητή R. Holbrooke. Οι ελληνικές δυνάμεις αποχωρούν από τα Ίμια παίρνοντας μαζί και την ελληνική Σημαία. Το ίδιο πράττουν και οι Τούρκοι καταδρομείς (no flags, no ships, no troops).
Τα ερωτήματα για το σκοτεινό παρασκήνιο της κρίσης των Ιμίων παραμένουν αναπάντητα. Μέσα στη δίνη της ειδησιογραφίας εκείνων των ημερών, ορισμένα γεγονότα δεν πήραν τη δημοσιότητα που θα έπρεπε. Ένα από αυτά που αξίζει να σημειωθεί είναι η σύλληψη των στρατιωτικών ακολούθων της Ιταλίας και της Ολλανδίας στις 28 Ιανουαρίου στη Μυτιλήνη, όταν διαπιστώθηκε ότι παρακολουθούσαν ελληνικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις και βρέθηκαν στη κατοχή τους σχεδιαγράμματα στρατιωτικών εγκαταστάσεων του νησιού, ονόματα και αριθμούς πλοίων που έπλεαν στην περιοχή και άλλες στρατιωτικής φύσεως πληροφορίες.
Δύο εβομάδες αργότερα, στο ναύσταθμο του Ακσάζ πέφτει το ελικόπτερο που μετέφερε 11 βατραχανθρώπους, οι οποίοι είχαν εμπλακεί στην ελληνοτουρκική κρίση.


Oλοκλήρωση παραδόσεων των 30 F-16 Block52+ Advanced


Mε την άφιξη των τεσσάρων τελευταίων αεροσκαφών F-16 Block 52+ Advanced στην αεροπορική βάση Αράξου, έδρα της 116 Πτέρυγας Μάχης, ολοκληρώθηκαν επιτυχώς και εντός χρονοδιαγράμματος οι παραδόσεις των 30 αεροσκαφών του τύπου. Έτσι η 335 Μοίρα διαθέτει τα πλέον σύγχρονα αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας (20 μονοθέσια F-16C και 10 διθέσια F-16D), με χειριστές και τεχνικούς να προετοιμάζονται σε εντατικούς ρυθμούς για την επιχειρησιακή της αξιολόγηση από το Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας, η οποία αναμένεται το αργότερο στα μέσα Φεβρουαρίου. (Πηγή)


28.1.10Σαρκισιάν: "Ετοιμοπόλεμες και πιο ισχυρές από ποτέ οι Ένοπλες Δυνάμεις της Αρμενίας"


Aυστηρή προειδοποίηση προς όσους απειλούν την Αρμενία με πόλεμο έστειλε σήμερα ο πρόεδρος της χώρας Serzh Sargsyan, με αφορμή τη συμπλήρωση 18 ετών από την ίδρυση των αρμενικών Ενόπλων Δυνάμεων. Η δήλωση αυτή έρχεται ως απάντηση στις νύξεις του Αζέρου ομολόγου του, Ilham Aliyev, για κίνδυνο κλιμάκωσης της αντιπαράθεσης των δύο χωρών ανά πάσα στιγμή.
Οι Αρμενικές Ένοπλες Δυνάμεις συγκροτήθηκαν ένα μήνα μετά τη κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης εν μέσω αιματηρών συγκρούσεων με τις υπέρτερες στρατιωτικές δυνάμεις του Αζερμπαιτζάν για τη κυριαρχία στο θύλακα του Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Σχηματίστηκαν από τη συγχώνευση 80 μονάδων εθελοντών που επιχειρούσαν στο θύλακα, οργανώθηκαν στα σοβιετικά πρότυπα και εξοπλίστηκαν κυρίως από τα σοβιετικά στρατεύματα που αποχωρούσαν από τη περιοχή του Καυκάσου. Xαρακτηριστική είναι η απόκτηση ενός βομβαρδιστικού Su-25 από τη Γεωργία που προήλθε από λιποταξία Ρώσου πιλότου και ενός αναγνωριστικού αεροσκάφους MiG-25ΡD στις 9 Ιουνίου 1992, όταν αζερικές δυνάμεις επιτέθηκαν και κατέλαβαν τη σοβιετική βάση Νταλύαρ. Οι Ρώσοι χειριστές, γνωρίζοντας ότι τα αεροσκάφη τους θα επιταχθούν κατά της Αρμενίας, απογειώθηκαν αμέσως, ένας εκ των οποίων προσγειώθηκε σε αρμενικό έδαφος. Σε γενικές γραμμές, οι Αρμένιοι θεωρείται ότι είχαν λάβει καλύτερη στρατιωτική εκπαίδευση σε σχέση με τους Αζέρους, καθώς οι τελευταίοι περιορίζονταν σε διοικητικές και μη μάχιμες θέσεις του σοβιετικού στρατού λόγω διακρίσεων.
Σήμερα βρίσκεται σε εξέλιξη ένα φιλόδοξο πρόγραμμα αναδιοργάνωσης των αρμενικών Ενόπλων Δυνάμεων για τη περίοδο 2008-2015, το οποίο αντιμετωπίζει πρόβλημα υλοποίησης λόγω της οικονομικής κρίσης (ενδεικτικά ο αμυντικός προυπολογισμός της Αρμενίας για το 2009 άγγιξε τα $402 εκατ. έναντι $1,5 δισ. του Αζερμπαιτζαν). Ο συντριπτικός όγκος των αρμενικών στρατευμάτων και των σύγχρονων οπλικών συστημάτων βρίσκεται στο θύλακα του Ναγκόρνο-Καραμπάχ ενώ σημαντική συμβολή στην αποτρεπτική ικανότητα της χώρας προσφέρει η παρουσία 5.000 Ρώσων στρατιωτών της 102ης Στρατιωτικής Βάσης στο Γκιουμρί (Αλεξανδρούπολη), όπου σταθμεύουν 18 ΜiG-29 και πυροβολαρχίες αντιαεροπορικών συστημάτων S-300.Eνίσχυση των τουρκικών στρατιωτικών υποδομών στην Ίμβρο


Διάδρομος αποπροσγείωσης μήκους 2.100m βρίσκεται υπό κατασκευή στο βόρειο τμήμα της Ίμβρου σύμφωνα με φωτογραφίες που δημοσιεύει σήμερα το defencenet.gr, σε μια προσπάθεια ενίσχυσης της τουρκικής στρατιωτικής παρουσίας στο βόρειο Αιγαίο. Το μήκος του αεροδιαδρόμου επιτρέπει την υποστήριξη των βασικών τύπων μαχητικών και μεταγωγικών αεροσκαφών της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας (THK), ωστόσο από τις φωτογραφίες δε προκύπτει κατασκευή υποστέγων (shelters) άρα και χρήση ως προκεχωρημένη αεροπορική βάση. Ο αεροδιάδρομος βρίσκεται σε απόσταση 1,6km από το κεντρικό στρατόπεδο του νησιού όπου εδρεύει Σύνταγμα Ειδικών Δυνάμεων και Μοίρα Πυροβολικού με Πολλαπλούς Εκτοξευτές Πυραύλων (ΠΕΠ) WS-1, οι οποίοι στοχεύουν τις εγκαταστάσεις στη Λήμνο.
Υπενθυμίζεται ότι το 1996 έγινε γνωστή η ύπαρξη μυστικής συμφωνίας με τη Κίνα για τη προμήθεια μιας πυροβολαρχίας ΠΕΠ WS-1 βεληνεκούς 80km και ταυτόχρονα μεταφορά τεχνογνωσίας για την εγχώρια παραγωγή και τελική συναρμολόγηση άλλων πέντε πυροβολαρχιών από τη κρατική ΜΚΕΚ. Η ύπαρξη 24 επιπλέον εκτοξευτών της βελτιωμένης έκδοσης T-300Β Kasirga ("Τυφώνας"), όπως ονομάζονται από τον Τουρκικό Στρατό, μέγιστου βεληνεκούς 180km, αποκαλύφθηκε μόλις το 2006.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στις 25 Δεκεμβρίου 2009, δημοσίευμα της εφημερίδας Sabah ανέφερε την έναρξη εξόρυξηςφυσικού αερίου από γεώτρηση της Τουρκικής Κρατικής Ανώνυμης Εταιρίας Πετρελαίου (TPAO), έξι μίλια ανοιχτά της Ίμβρου.Το 2015 αντί του 2014 η έναρξη παραδόσεων F-35A στην Τουρκία
Σύμφωνα με πληροφορίες του περιοδικού Ελληνική Άμυνα&Ασφάλεια, επικαιροποιήθηκε τον προηγούμενο Δεκέμβριο το Μνημόνιο Κατανόησης για την Παραγωγή, Διατήρηση και Επακόλουθη Ανάπτυξη (PSFD MOU) του Διακλαδικού Μαχητικού Κρούσης (JSF) F-35 Lightning II, αποκαλύπτοντας χρονική μετάθεση και παράταση των παραδόσεων στην Τουρκία. Για την ακρίβεια το Παράρτημα Α με ημερομηνία 10 Νοεμβρίου 2009 του JSF PSFD MOU αναφέρεται στο προβλεπόμενο Ημερολογιακό Έτος (CY) οριστικοποίησης των ετήσιων συμβάσεων παραγωγής συγκεκριμένου αριθμού αεροσκαφών για κάθε κράτος-εταίρο του προγράμματος, ενώ οι παραδόσεις ακολουθούν μετά από δύο έτη κατά προσέγγιση. Πιο συγκεκριμένα, η Τουρκική Πολεμική Αεροπορία (ΤΗΚ) θα παραλάβει μόλις 12 αντί 30 αεροσκαφών μέχρι τα τέλη του 2016, ενώ η κήρυξη επιχειρησιακής της πρώτης Μοίρας F-35A δεν φαίνεται εφικτή προ του 2018. Η ολοκλήρωση παραδόσεων των 100 μαχητικών χαμηλής παρατηρησιμότητας (Low Observability/LO) αναμένεται το 2025 αντί του 2023.

Σχετικό δημοσίευμα: Αμφιβολίες για το κόστος, το χρονοδιάγραμμα και την αποτελεσματικότητα του F-35 Lightning IIΕθνικά συμφέροντα και υπονόμευση των θεσμών της πατρίδας και του έθνους
Tου Σάββα Καλεντερίδη

Ο κ. Κακλαμάνης, με αφορμή το θέμα της διερεύνησης των υποκλοπών, δήλωσε τα εξής:
«Εκτίθεται η πλειοψηφία που δεν πρότεινε Εξεταστική γι΄ αυτή την υπόθεση, η οποία αξίζει περισσότερο από λεφτά που ίσως έφαγε ο Εφραίμ».«Στον οργανισμό που λέγεται ΕΥΠ δεν έχω καμία εμπιστοσύνη από την εποχή της σύστασής του από τον στρατηγό Γωγούση ως και σήμερα. Μαζί με το πόρισμα πρέπει να μας σταλεί και το υλικό της έρευνας που συγκεντρώθηκε».«Αν θέλουμε να παίξουμε τον ρόλο μας, πρέπει να κληθεί και ο δικαστικός που ανέλαβε τη διαλεύκανση της υπόθεσης και, αφού την έβαλε στο αρχείο, διορίστηκε στη συνέχεια διοικητής της ΕΥΠ».
Ο κ. Κακλαμάνης έχει απόλυτο δίκιο ως προς την ουσία του αιτήματός του.
Η υπόθεση των υποκλοπών πρέπει να διαλευκανθεί πλήρως.
Είναι ζήτημα εθνικής ανάγκης και εθνικής αξιοπρέπειας.
Όσον αφορά, όμως, την ισοπεδωτική αναφορά του κ. Κακλαμάνη στην ΕΥΠ, είναι τουλάχιστον ατυχής και λαϊκίστικη.
Είναι σαν να λέει κάποιος, με αφορμή τις άθλιες μεθοδεύσεις των πολιτικών που εμπλέκονται στο σκάνδαλο Κοσκωτά, τα Ίμια, τη Μαδρίτη, το Χρηματιστήριο, τον Οτζαλάν, τα Ομόλογα, το Βατοπέδιο, τη SIEMENS, τις μίζες και τη διαπλοκή, ότι δεν έχει καμία εμπιστοσύνη στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, που στεγάζει κλέφτες, λωποδύτες και απατεώνες που απομυζούν το αίμα του ελληνικού λαού και έχουν εξευτελίσει διεθνώς τη χώρα.
Είναι σαν κάποιος να κατηγορεί συλλήβδην κόμματα και πολιτικούς ως θερμοκήπια και υποστηρικτές της τρομοκρατίας, επειδή συνελλήφθησαν παιδιά βουλευτών του ελληνικού κοινοβουλίου να βάλλουν εναντίον της δημοκρατίας και εναντίον του δημοκρατικού πολιτεύματος, χωρίς να έχει την ευαισθησία να παραιτηθεί κανένας (περίπτωση Νιώτη, Κουράκη κλπ).
Εαν, εν πάση περιπτώσει, έχουν γίνει λάθη και εγκληματικές παραλείψεις από πλευράς στελεχών ή και των διοικήσεων της ΕΥΠ τα χρόνια της λειτουργίας της, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πάντα υπήρχαν πολιτικοί προϊστάμενοι, που είχαν τον απόλυτο έλεγχο της υπηρεσίας αυτής και θα μπορούσαν να πράξουν τα δέοντα για να προλάβουν τέτοιες ενέργειες και δράσεις.
Η απαράδεκτη και εθνικά ανεύθυνη αναφορά του κ. Κακλαμάνη στο οργανισμό που λέγεται ΕΥΠ, αποτελεί ύβρι σε όσους όλα αυτά τα χρόνια εργάστηκαν με αυτοθυσία και διακινδύνευσαν τη ζωή τους, προσπαθώντας να εξασφαλίσουν στην πατρίδα πολίτιμες πληροφορίες για την εθνική μας ασφάλεια και υπονομεύει το έργο αυτής της υπηρεσίας, που καλείται να διασφαλίσει τα εθνικά συμφέροντα και την εθνική ασφάλεια της χώρας.
Επίσης, η δήλωση αυτή του κ. Κακλαμάνη είναι ενδεικτική του επιπέδου, της ποιότητας και της υπευθυνότητας του πολιτικού κόσμου της Ελλάδος, σε μια εξαιρετικά κρίσιμη για τη χώρα και το έθνος περίοδο, κατάσταση για την οποία την αποκλειστική ευθύνη έχουν -από το 1974 και εντεύθεν- οι πολιτικοί και το Ελληνικό Κοινοβούλιο, το οποίο υπηρετεί και ο κ. Κακλαμάνης και δευτερευόντως οι υπάλληλοι του ελληνικού κράτους.27.1.10Aκύρωση της ελληνοαλβανικής συμφωνίας για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας


Ένα νέο "αγκάθι" προστίθεται στις ελληνο-αλβανικές σχέσεις μετά την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Αλβανίας για ακύρωση της Συμφωνίας Ελλάδος-Αλβανίας για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και άλλων θαλλασίων ζωνών, που δικαιούνται βάσει του Διεθνούς Δικαίου και συγκεκριμένα της Συμβάσεως των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θαλάσσης (1982). Σύμφωνα με τα αλβανικά ΜΜΕ, μετά από πολύωρη συνεδρίαση το ανώτατο δικαστήριο της Αλβανίας κατέληξε πως η συμφωνία ήταν ετεροβαρής υπέρ της Ελλάδας ενώ "εντοπίστηκαν και προβλήματα σε διαδικαστικά θέματα" και αποφάσισε επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας.Η κριτική κατά της συμφωνίας ξεκίνησε από ακραίους εθνικιστικούς κύκλους με αποτέλεσμα ο Πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος Εdi Rama να καταθέσει προσφυγή στο Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας κατά της συμφωνίας κατηγορώντας παράλληλα την κυβέρνηση της χώρας του για "ξεπούλημα της αλβανικής κυριαρχίας" στην Ελλάδα.
Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δ. Δρούτσας χαρακτήρισε αυτή την εξέλιξη ως "αρνητική".


Να δημοσιοποιηθούν οι επιστολές Παπανδρέου - Ερντογάν


Τη δημοσιοποίηση των επιστολών που αντάλλαξαν οι Γιώργος Παπανδρέου και Ταγίπ Ερντογάν ζητεί με δήλωσή του ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο Αντώνης Σαμαράς τονίζει πως με αυτή την κίνηση ενισχύεται η εντύπωση ότι η Ελλάδα διολισθαίνει σε διμερή διάλογο με την Τουρκία εφ΄ όλης της ύλης κεκλεισμένων των θυρών, την ίδια ώρα που η Τουρκία προσθέτει όλο και περισσότερα προβλήματα και διεκδικήσεις στην ατζέντα των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Συγκεκριμένα ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έκανε την ακόλουθη δήλωση: "Έντονο προβληματισμό προκαλεί η απόκρυψη του συνολικού περιεχομένου των επιστολών που αντάλλαξαν οι Πρωθυπουργοί Ελλάδος και Τουρκίας, επικείμενης μάλιστα της συνάντησης των δύο στο Νταβός και της προγραμματισμένης επίσκεψης του κ. Ερντογάν στην Αθήνα. Ενισχύεται έτσι η εντύπωση, που από καιρό είχα επισημάνει, ότι η χώρα μας διολισθαίνει σε διμερή διάλογο με την Τουρκία, εφ’ όλης της ύλης και μάλιστα κεκλεισμένων των θυρών. Και τούτο, την ώρα που η Τουρκία σαφέστατα προσθέτει ολοένα και περισσότερα "προβλήματα και διεκδικήσεις" στην ατζέντα των Ελληνοτουρκικών σχέσεων. Ζητούμε, επομένως, τη δημοσίευση των επιστολών αυτών, προκειμένου να ενημερωθεί για το περιεχόμενό τους η πολιτική ηγεσία της χώρας, ώστε να τοποθετηθεί υπεύθυνα για την πορεία των Ελληνοτουρκικών σχέσεων".

Αναδημοσίευση από: http://www.newskosmos.com
http://www.strategyreport.gr