Το πρώτο πράγμα που έρχεται στο μυαλό μας όταν ακούμε τη λέξη "affiliate network" είναι το Google Adsense, δηλαδή οι διαφημίσεις της Google.
Πρόκειται για το πιο διάσημο Affiliate network που το ξέρουν και οι πέτρες, και πραγματικά δεν υπάρχει site που να μη χρησιμοποιεί της Google.
Και το Πτηνό τις χρησιμοποιεί.Το πλεονέκτημα τους είναι πως μπορεί ο καθένας να έχει πρόσβαση σε αυτές τις διαφημίσεις και το site του δε χρειάζεται να περάσει από διαδικασία έγκρισης. Από εκεί και πέρα τα μειονεκτήματα τους είναι μάλλον περισσότερα!

Ο κάτοχος της σελίδας πληρώνεται με βάση τα κλικ στις διαφημίσεις, και δεν έχει κανένα απολύτως δικαίωμα να ωθήσει με κάποιο τρόπο τους επισκέπτες στο να πατήσουν επάνω στις διαφημίσεις, μια και αυτό απαγορεύεται από τους όρους χρήσης του Adsense.
Το ποσό που αντιστοιχεί σε κάθε κλικ είναι σχεδόν μηδαμινό και δεν είναι ποτέ σταθερό. Μιλάμε για μερικά cents ανα κλικ... Και επειδή για να πληρωθεί κανείς πρέπει να συγκεντρώσει το ποσό των 70 ευρώ, αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να περιμένει πολύ μέχρι να έρθει η ώρα της είσπραξης των χρημάτων!
Επίσης, διαλέγει αυτόματα τις διαφημίσεις που θα μπουν στο site σου και εσύ απλά μπορείς να επιλέξεις δεξιά ή κάτω από τις αναρτήσεις σου ή να υπάρχουν ταυτόχρονα δεξιά και κάτω. Δε μπορείς να παρέμβεις όμως με κανέναν άλλο τρόπο.

Προσωπικά έχοντας απηυδήσει από το Adsense, είπα να κάνω μια αναζήτηση με την ελπίδα πως θα ωφεληθώ στα αλήθεια. Και έπεσα επάνω στο Linkwise εντελώς τυχαία! Πρόκειται για ένα ελληνικό Affiliate network!, το γνωστότερο και μεγαλύτερο αυτή τη στιγμή. (Έτσι, γιατί εμείς οι Έλληνες μπορούμε και το κάνουμε καλύτερα :-P )

Δε δίστασα, ευτυχώς, να το δοκιμάσω.
Ο τρόπος που λειτουργεί το Linkwise είναι εντελώς διαφορετικός!
Σου δίνει την απόλυτη ελευθερία να επιλέξεις ποιους ιστότοπους και ηλεκτρονικά καταστήματα θα διαφημίσεις, με ποιο banner, και μπορείς να βάλεις τον html κώδικα όπου εσύ επιθυμείς στο site σου!
Ξεχνάς επίσης τη σιωπή που σου επιβάλλει το Adsense. Μπορείς να προωθήσεις τις διαφημίσεις σου με τα κείμενα σου και να ωθήσεις τους αναγνώστες σου να τις δουν, αφού αυτός είναι ο στόχος.

Πληρώνει διαφορετικά!
Δε πληρώνεσαι με βάση τα κλικ, αλλά με βάση τα leads ή με ποσοστά επί των πωλήσεων. Μπορεί δηλαδή να πληρωθείς με μερικά ευρώ επειδή έχεις οδηγήσει τους αναγνώστες σου στο να εγγραφούν σε κάποιο άλλο site, ή στο να παίξουν ένα παιχνίδι. Ακόμη μπορείς να έχεις ποσοστά επί των πωλήσεων ενός ηλεκτρονικού καταστήματος, εφόσον χάρη σε σένα έγινε κάποια πώληση.
Με λίγα λόγια, τη στιγμή που το Adsense μπορεί να σου δώσει μερικά μόνο cents ημερησίως από το Linkwise με λίγη καλή θέληση μπορείς να κερδίσεις δεκάδες ευρώ κάθε μέρα...

Προσωπικά μόλις τα διαπίστωσα όλα αυτά προβληματίστηκα.
Για ποιο λόγο η Google που είναι ολόκληρος κολοσσός πληρώνει τόσο λίγο;
Απάντηση φυσικά δεν υπάρχει...