Ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε σήμερα το πρωί, περίπου στις 08:22 με 08:23, στοΔιοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών επί της οδού Λουίζης Ριανκούρ στην περιοχή των Αμπελοκήπων.

Της επίθεσης προηγήθηκε προειδοποιητικό τηλεφώνημα...
στις 07:38 στον τηλεοπτικό σταθμό Alter και νωρίτερα στην εφημερίδα Ελευθεροτυπία. Ο άγνωστος που τηλεφώνησε έδωσε προθεσμία 40 λεπτών.
Εντύπωση έχει προκαλέσει το γεγονός ότι ο άγνωστος που πραγματοποίησε τα προειδοποιητικά τηλεφωνήματα ανέφερε ότι η βόμβα βρίσκεται σε μοτοσικλέτα και έδωσε τον αριθμό κυκλοφορίας της. Είναι η πρώτη φορά που γίνεται τόσο συγκεκριμένη αναφορά σε προειδοποιητικό τηλεφώνημα.
Ο εκρηκτικός μηχανισμός είχε τοποθετηθεί σε μπαγκαζιέρα μηχανής που είχε κλαπεί χθες από κατάστημα αλυσίδας διανομής φαγητού, ενώ οι πρώτες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι η βόμβα είχε μεγάλη ποσότητα εκρηκτικής ύλης και πιθανότατα οι δράστες δεν ήθελαν θύματα. Έτσι, αιτιολογείται η λεπτομερής περιγραφή της μοτοσικλέτας και το αρκετά μεγάλο χρονικό περιθώριο που δόθηκε για την εκκένωση της περιοχής.

Μετά τα προειδοποιητικά τηλεφωνήματα, επί τόπου έσπευσαν και δυνάμεις της πυροσβεστικής, που έσβησαν τη φωτιά που ξέσπασε στο σημείο της επίθεσης, καθώς και ασθενοφόρο.

Στο σημείο της επίθεσης βρίσκονται πυροτεχνουργοί για να συλλέξουν υπολείμματα του ωρολογιακού μηχανισμού και άνδρες της Αντιτρομοκρατικής, που ερευνούν την περιοχή και συλλέγουν μαρτυρίες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ανάλογη επίθεση με μοτοσικλέτα έχει πραγματοποιηθεί στο υπουργείο Οικονομικών στο Σύνταγμα τον Δεκέμβριου του 2005.
Από την έκταση των ζημιών, η Αστυνομία εκτιμά ότι χρησιμοποιήθηκε πολύ ισχυρή εκρηκτική ύλη -ζελατοδυναμίτιδα ή αμμωνιοδυναμίτιδα. Το ωστικό κύμα προκάλεσε φθορές σε δεκάδες σταθμευμένα αυτοκίνητα.

Ο τρόπος προετοιμασίας και εκτέλεσης του χτυπήματος παραπέμπει, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση της Αντιτρομοκρατικής, στη Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς. Η οργάνωση, στην τελευταία της προκήρυξη, είχε προειδοποιήσει ότι θα ακολουθήσει σειρα χτυπημάτων μέχρι τις 17 Ιανουαρίου, οπότε έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει η δίκη των συλληφθέντων που κατηγορούνται για συμμετοχή στους «Πυρήνες».
Στο σημείο της έκρηξης βρέθηκε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χάρης Καστανίδης, ο οποίος επισήμανε ότι «οι τρομοκρατικές επιθέσεις δεν πτοούν τη δημοκρατία». «Δεν χρειάζονται λεκτικές καταδίκες. Εμείς καλούμαστε να συνεχίσουμε το έργο μας, με τις πρακτικές που ακολουθούμε», πρόσθεσε ο υπουργός.

http://www.tanea.gr/