Η επιμήκυνση αποπληρωμής του χρέους της Ελλάδας, για την οποία αντιδρά η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ, ειδικότερα οι διαδικασίες γι' αυτό το μείζον ζήτημα, η πορεία υλοποίησης του μνημονίου και ιδιαίτερα η επερχόμενη συζήτηση στο διοικητικό συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, στις 17 Δεκεμβρίου, σχετικά με την εκταμίευση της τρίτης δόσης, η ανάπτυξη και η φοροδιαφυγή είναι τα θέματα της ατζέντας των συνομιλιών του γενικού διευθυντή του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος Καν με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου και άλλους παράγοντες της πολιτικής και οικονομικής ζωής του τόπου.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Η» ο κ. Στρος Καν επιθυμεί να συζητήσει και τον νέο μηχανισμό χρηματοπιστωτικής στήριξης που αποφασίστηκε από το Eurogroup και θα υιοθετηθεί και πολιτικά από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 16 και 17 Δεκεμβρίου. Αναμένεται να «σταθεί» ειδικά στο θέμα της ανάπτυξης, που απασχολεί πολύ την ομάδα που έχει την ευθύνη για την Ελλάδα αλλά και τον ίδιο τον επικεφαλής του ΔΝΤ, ο οποίος έχει «κάποιες καλές ιδέες» για το θέμα.
Στο Ταμείο και στους οικονομικούς κύκλους της Ουάσιγκτον η επίσκεψη του κ. Στρος Καν στην Αθήνα, κατόπιν πρόσκλησης του Ελληνα πρωθυπουργού, χαρακτηρίζεται «πολύ σημαντική» και πραγματοποιείται σε μία κρίσιμη περίοδο για την ευρωζώνη και το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Ο κ. Παπανδρέου, όπως και ο Α. Σαμαράς, θα έχουν την ευκαιρία να ακούσουν από την «πηγή» τις σκέψεις, τις ιδέες και τις προτάσεις του ΔΝΤ για τα δύο πολύ κρίσιμα θέματα για την παγκόσμια οικονομία. Σύμφωνα με μία πηγή «είναι έτοιμος να συζητήσει τις εξελίξεις και τις διάφορες εναλλακτικές προτάσεις για τη σταθεροποίηση της ευρωζώνης και τις προπτικές της ελληνικής οικονομίας».
Πληροφορίες της «Η» αναφέρουν ότι στο Ταμείο είναι σχετικά ικανοποιημένοι με τον συντονισμό των τελευταίων ημερών, αλλά επιθυμούν να υπάρχει σε όλα τα επίπεδα. Το θέμα θα συζητηθεί με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών, διότι πιστεύουν ότι η επιτυχία του Προγράμματος Σταθερότητας απαιτεί συντονισμό και κοινωνική συναίνεση.
Ο κ. Στρος Καν έχει δεχθεί κριτική στο Δ.Σ. για το γεγονός ότι έχει επανειλημμένα υποστηρίξει την Ελλάδα με δημόσιες δηλώσεις του. Παρ' όλα αυτά συνεχίζει να πιστεύει ότι η χώρα μας «θα τα καταφέρει». Υπενθυμίζεται ότι ο επικεφαλής του ΔΝΤ ήταν εκείνος που πρότεινε πρώτος την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου της ΕΕ και του ΔΝΤ στην Ελλάδα.
Ο επικεφαλής του Ταμείου πέραν από τις κατ’ ιδίαν συζητήσεις που θα έχει με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών -ίσως και άλλους υπουργούς-, θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, τον πρόεδρο της ΝΔ, εκπροσώπους κοινωνικών φορέων, ενώ θα απαντήσει σε ερωτήσεις των μελών της Επιτροπής Οικονομικών Θεμάτων της Βουλής. Η επίσκεψή του θα κλείσει με μία εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη Τύπου που θα δώσει από κοινού με τον Ελληνα υπουργό Οικονομικών.
Για το μνημόνιο
Θα τον ανακρίνουν βουλευτές
Ενα «πυκνό» πρόγραμμα, το οποίο για διαφόρους λόγους μπορεί να τροποποιηθεί ακόμη και την τελευταία στιγμή, έχει συνταχθεί από τους συνεργάτες του Ντομινίκ Στρος Καν για το διήμερο ταξίδι του στην Αθήνα.
Ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου φτάνει στην πρωτεύουσα της χώρας -που βρίσκεται ήδη εν αναμονή της τρίτης δόσης του δανείου από το ΔΝΤ- για τις επίσημες επαφές αλλά και για να επικοινωνήσει διά των εκπροσώπων των κομμάτων με τους Ελληνες πολίτες. Το τετ α τετ με τον Γιώργο Παπανδρέου θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμο για την περαιτέρω συνεργασία, όπως και η συνάντηση με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Ενα επίσης ενδιαφέρον κρας τεστ του Γάλλου επικεφαλής του ΔΝΤ θα συμβεί, όπως αναμένεται, στην αίθουσα της Γερουσίας στη Βουλή την Τρίτη το απόγευμα. Η κυρία Βάσω Παπανδρέου, με την ιδιότητα της προέδρου της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, θα καλέσει στο βήμα τον κ. Στρος Καν.
Εν συνεχεία και βάσει του προγράμματος, ο επικεφαλής του ΔΝΤ θα μιλήσει προς τα μέλη-βουλευτές της Επιτροπής από όλα τα κόμματα για την κρίσιμη συγκυρία, το μνημόνιο και τις απαραίτητες πρωτοβουλίες για την πιστή εφαρμογή του. Και μετά θα ξεκινήσει η σύντομη «ανάκριση». Η κυρία Παπανδρέου (η οποία, ως γνωστόν, έχει ασκήσει κατά το πρόσφατο παρελθόν δριμεία κριτική στο οικονομικό επιτελείο για μέτρα, όπως π.χ. η μείωση των συντάξεων και των μισθών) θα πάρει και πάλι τον λόγο για την πρώτη ερώτηση προς τον βασικό... συντάκτη του μνημονίου.
Το κάθε κόμμα έχει επίσης δικαίωμα μετά να θέσει δια των εκπροσώπων του (δεν τους έχει ορίσει ακόμα) από μία ερώτηση.
Εάν τελικώς υπάρξει άνεση χρόνου για τον κορυφαίο επισκέπτη, θα ακολουθήσει δεύτερος κύκλος -και πάντα εκτός απροόπτου, αφού κάποιες πληροφορίες «προαναγγέλλουν» ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα με «πρωταγωνιστές» εκπροσώπους κομμάτων της αντιπολίτευσης...

http://www.imerisia.gr/