Είναι μερικά πράγματα που όλοι μας θα θέλαμε να ξεχάσουμε και οι επιστήμονες πιστεύουν πως μπορούν να μας βοηθήσουν σ΄αυτό, με τη βοήθεια ενός χαπιού που θα «μπλοκάρει» από το μυαλό μας τα δυσάρεστα και οδυνηρά γεγονότα. Πρόκειται για επιστημονικό επίτευγμα καθώς οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι πρωτεΐνες που είναι «υπεύθυνες» για τις οδυνηρές αναμνήσεις λόγω της αστάθειας που τις χαρακτηρίζει μπορούν -με τη βοήθεια των κατάλληλων χημικών συνδυασμών (χαπιών)- εύκολα να απομακρυνθούν από το κέντρο φόβου του εγκεφάλου, εξαφανίζοντας τις κακές αναμνήσεις μια για πάντα.
Κατά τη διάρκεια των πειραμάτων τους οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν ποντίκια και προσπάθησαν να συγκεντρωθούν στο σημείο εκείνο του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνο για το συναίσθημα του φόβου. Ανακάλυψαν ένα ευάλωτο «παραθυράκι», το οποίο λειτουργεί ως ο μοναδικός υποδοχέας «φιλοξενώντας» και διατηρώντας τιςκακές αναμνήσεις που δημιουργεί το μυαλό μας.
Τη σημαντικότητα της ανακάλυψης για τον άνθρωπο υπογραμμίζει και ο καθηγητής Richard Huganir, που όπως λέει: «όταν λαμβάνει χώρα ένα τραυματικό γεγονός, δημιουργεί μέσα στο μυαλό μια οδυνηρή μνήμη που μπορεί να διαρκέσει μια ζωή επηρεάζοντας αρνητικά τη ζωή μας».
Τα ευρήματα τους μπορούν να φανούν ωφέλιμα σε στρατιώτες που υποφέρουν από μετατραυματικό στρες αλλά και σε θύματα βίας, ενώ είναι ικανές να μας βοηθήσουν να ξεπεράσουμε τον οδυνηρό πόνο ενός χωρισμού.
Παρόλο που οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν το χάπι σε ποντίκια, πιστεύουν ότι θα είναι εξίσου αποτελεσματικό και στους ανθρώπους.

http://irenepan.posterous.com/
Τρυποκάρυδος: Σίγουρα αν ένα τέτοιο χάπι κυκλοφορήσει θα έχει τεράστια επιτυχία! Ελπίζω μόνο πως αυτό θα γίνει σύντομα. Διάφορα άχρηστα σκευάσματα όπως το εμβόλιο κατά της γρίπης των χοίρων δεν καθυστέρησαν να βγουν στην αγορά των φαρμάκων (λόγω διαφόρων σκοπιμοτήτων). Ένα τέτοιο χάπι θα είναι ιδιαίτερα χρήσιμο στις δυτικές κοινωνίες όπου τα άτομα ταλανίζονται από διαφόρων ειδών προβλήματα. Δε σας κρύβω πως θα είμαι από τους πρώτους που θα το αγοράσω, αρκεί να καλύπτεται κάποιο ποσό από το ασφαλιστικό μου ταμείο...