Ιδιαίτερα επικριτική για την Ελλάδα είναι η έκθεση την οποία έδωσε στη δημοσιότητα η «Επιτροπή για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων και της Απάνθρωπης Συμπεριφοράς» του Συμβουλίου της Ευρώπης, όπου αναφέρονται σοβαρά περιστατικά κακομεταχείρισης και βασανιστηρίων από αστυνομικά όργανα. Στην έκθεση καταγράφεται σωρεία περιστατικών άσκησης σωματικής βίας κατά τη σύλληψη και την ανάκριση από την Ασφάλεια- σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα η κακομεταχείριση των κρατουμένων μοιάζει με βασανισμό, όπως σημειώνεται. Σύμφωνα με καταγγελία την οποία επικαλείται η Επιτροπή, τα μέλη του Τμήματος Ασφαλείας Σερρών τύλιξαν σε σακούλα το κεφάλι υπόπτου κατά τη διάρκεια της ανάκρισης. Αλλες κατηγορίες αφορούν εικονικό βιασμό από αστυνομικούς στη Θεσσαλονίκη. Η έκθεση αναφέρει ότι πολλά αστυνομικά τμήματα και συνοριακά φυλάκια δεν πληρούν βασικές ανάγκες των κρατουμένων. Σε κάποια δεν λειτουργούν οι τουαλέτες ή τα ντους. Ακόμη περιγράφει ως απάνθρωπες τις συνθήκες στις φυλακές της Αμφισσας. Η έκθεση σημειώνει ότι οι ελληνικές αρχές αρνούνται να παραδεχθούν ότι η κακομεταχείριση των κρατουμένων αποτελεί σοβαρό πρόβλημα και ότι δεν έχουν λάβει τα απαραίτητα μέτρα. Καταγγέλλει επίσης ότι δεν υπάρχει ένας αξιόπιστος μηχανισμός ελέγχου και καταγραφής των διαμαρτυριών, ώστε να τιμωρούνται οι αστυνομικοί που υποπίπτουν στα αδικήματα.

Η έκθεση συνοδεύεται από τη λεπτομερή απάντηση της ελληνικής κυβέρνησης στις καταγγελίες, με τα μέτρα που έλαβαν οι αρμόδιες αρχές για την τιμωρία των δραστών και για την αποφυγή ανάλογων περιστατικών στο μέλλον

Τρυποκάρυδος: Χθες συζητούσα με φίλους για τη βία των αστυνομικών κατά τη περίοδο της Χούντας, και ξαφνικά κάποιος με ρώτησε: "Νομίζεις πως άλλαξαν πολλά από τότε μέχρι σήμερα;" . Βιάστηκα να πω πως άλλαξαν. Παραδέχομαι πως έκανα λάθος!