Μετά την περσινή παταγώδη αποτυχία της εφαρμογής του πρώτου αντικαπνιστικού νόμου, από την Τετάρτη το υπουργείο υγείας ελπίζει σε μια καθολική απαγόρευση του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους.
Θα ξυπνήσει δηλαδή ο θεριακλής Έλληνας την Τετάρτη το πρωί, θα σταματήσει σε ένα καφέ μισή ώρα πριν πάει στη δουλειά του και δεν θα ανάψει τσιγάρο; Αργότερα, μετά από κάποιες ώρες δουλειάς, στο διάλειμμα του τι πιστεύετε; Θα ανάψει ή δεν θα ανάψει τσιγάρο; Το απόγευμα συναντώντας την παρέα του πίνοντας φραπέ, τι λέτε, το πακέτο με τα τσιγάρα θα μείνει άθικτο; Και αλήθεια ποιος επαγγελματίας θα διώξει από το μαγαζί του τον καπνιστή βγάζοντας το τασάκι από το τραπέζι; Αυτά δεν γίνονται! Όποιος βγάλει τα τασάκια από τα τραπέζια θα πτωχεύσει...
Ο Έλληνας θέλει απαραιτήτως να συνοδεύσει με καπνό τον καφέ και το ποτό του και η συνήθεια αυτή δεν αλλάζει. Όσο για τα πρόστιμα, δεν νομίζω πως θα επιβληθούν πρόστιμα, για τον απλούστατο λόγο πως οι αρμόδιοι για τον έλεγχο των παραβάσεων (δημοτική αστυνομία και λιμενικό) είναι και αυτοί στην πλειονότητα τους καπνιστές.
Η ελληνική κοινωνία είναι μια κοινωνία καπνιστών, είτε μας αρέσει είτε όχι. Ακόμη και αν το μέτρο τελικά εφαρμοστεί- που δεν το νομίζω- αυτό θα αλλάξει μονάχα το φαίνεσθαι και όχι το είναι. Ο Έλληνας δε θα πάψει να καπνίζει σαν τσιμινιέρα, απλά θα βγαίνει έξω από το εκάστοτε μαγαζί με μερικούς ακόμη φανατικούς καπνιστές, θα καπνίζει καθένας μισό πακέτο και θα μπαίνει και πάλι μέσα να πιει όσο φραπέ απέμεινε στο ποτήρι. Αν το υπουργείο υγείας ήθελε πραγματικά να πάψει ο Έλληνας να είναι φουγάρο, θα φρόντιζε να πείσει τα παιδιά να μην ξεκινούν το κάπνισμα από τα 12 μέσα στα σχολεία. Με το να κυνηγάει τους καπνιστές και τους καταστηματάρχες και να τους απειλεί με πρόστιμα τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει.
Το κράτος δείχνει ευαισθησία για την υγεία των πολιτών; Όχι φυσικά! Το κράτος το συμφέρει να είμαστε όλοι καπνιστές για να εισπράττει τους φόρους από τη κατανάλωση τσιγάρων... Απλώς πρέπει επιτέλους η Ελλάδα να εξευρωπαιστεί. Ταυτόχρονα μερικά ακόμη έσοδα για το κράτος από την είσπραξή των προστίμων (εάν εφαρμοστεί το μέτρο) το συμφέρουν πολύ περισσότερο σε σχέση με το να φροντίσει να μη “παράγει” καπνιστές.
Όσο για τα ιατρεία για τη διακοπή του καπνίσματος που υπάρχουν σε μερικά νοσοκομεία της χώρας, πρόκειται για “θεσμό” στάχτη στα μάτια της Ε.Ε, για αυτό και είναι και λίγα σε αριθμό! Το κράτος δεν το συμφέρει να μην είναι ο Έλληνας καπνιστής γιατί εισπράττει μεγάλα ποσά από τους φόρους, αλλά ταυτόχρονα δεν το συμφέρει να πληρώνει πρόστιμα επειδή δεν συμμορφώνεται με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς και τις οδηγίες! Μπροστά λοιπόν σε αυτό το δίλημμα ψηφίζονται νόμοι που δεν εφαρμόζονται στην πράξη και ανοίγονται μερικά ιατρεία-στάχτη στα μάτια της Ευρώπης. Μα πως αλλιώς; Είμαστε στα πρόθυρα της πτώχευσης, έχουμε και το -Δ.Ν.Τ πάνω από το κεφάλι μας, δεν είναι τώρα καιρός να χάνουμε έσοδα, μα ούτε και καιρός για περιττά έξοδα!...