Η πληροφορία για τραυματισμένο πελαργό στον ΧΥΤΑ Έδεσσας, ήρθε από την ΑΝΗΜΑ στην Αθήνα (Περίθαλψη άγριων πουλιών). Μέλη της Οικολογικής Ομάδας Βέροιας, έφτασαν αμέσως επι τόπου. Σε μια έκταση ενός στρέμματος περίπου έξω από τον ΧΥΤΑ, μέτρησαν τέσσερις νεκρούς πελαργούς. Το πρόβλημα , με βεβαιότητα, είναι μέσα στον ΧΥΤΑ. Οι δύο μικρές χωμάτινες δεξαμενές όπου μαζεύονται τα υγρά διασταλάγματα της χωματερής, ήταν γεμάτες από πελαργούς. Τουλάχιστον 150 πελαργοί, ήταν μέσα στα ρηχά κατάμαυρα «νερά». Αυτή την εποχή, οι νεαροί φετινοί πελαργοί, πετάνε μακριά από τις φωλιές τους, λίγο πριν από την μετανάστευση.
Ουσιαστικά οι ασκέπαστες αυτές δεξαμενές, λειτουργούν ως παγίδες της άγριας πανίδας. Είναι ενδιαφέρον να δει κάποιος τι προέβλεπε η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του ΧΥΤΑ, δεδομένου ότι τα υγρά διασταλάγματα , είναι στην ουσία βαριά βιομηχανικά απόβλητα. Είναι επιτακτική ανάγκη να σκεπαστούν αυτές οι δεξαμενές και από την παράμετρο της Δημόσιας υγείας. Όσο για τους πελαργούς, πρόκειται για αποδεκατισμό. Η δηλητηρίαση είναι η προφανής αιτία. Μια καλύτερη έρευνα στην γύρω από τον ΧΥΤΑ περιοχή, θα αποδείκνυε ότι τα θύματα αυτής της κατάστασης, είναι πολύ περισσότερα.
Είναι τουλάχιστον λυπηρό να κατασκευάστηκε, ο κατά τα άλλα αξιοπρεπής ΧΥΤΑ, στο όνομα της προστασίας του περιβάλλοντος και της Δημόσιας υγείας και το αποτέλεσμα να σε σοκάρει.

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΒΕΡΟΙΑΣ