Στην "πολιτισμένη" Ευρώπη σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες αποδείχθηκε πως οι γονείς σε ποσοστό από 47% ως 84% αποδέχονται ότι χρησιμοποιούν την
σωματική τιμωρία. Τα παιδιά δηλώνουν σε ποσοστό από 53% ως 93% ότι έχουν υποστεί σωματική τιμωρία από τους γονείς τους. Επίσης, η σωματική τιμωρία είναι ανεκτή από την κοινωνία. Η συντριπτική πλειοψηφία των γονέων θεωρούν φυσιολογικό και αποδεκτό από την κοινωνία να χτυπούν τα παιδιά τους. Σε ποσοστό 70% και 99% οι ενήλικοι που απάντησαν στις έρευνες, είπαν ότι είναι αποδεκτό να χτυπούν τα παιδιά!

Για περισσότερες λεπτομέρειες και στοιχεία για την παιδική κακοποίηση στην Ε.Ε κάντε κλικ εδώ

Σε έρευνα που πραγματοποίησαν το Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου με τίτλο: «Έκταση και Χαρακτηριστικά της Βίας κατά Ανηλίκων σε δείγμα Μαθητών/τριών Γυμνασίου και Γονέων Μαθητών /τριών Γυμνασίου των Περιφερειών Βορείου και Νοτίου Αιγαίου», επιβεβαιώθηκαν αρκετά από αυτά που βλέπουμε καθημερινά να συμβαίνουν γύρω μας, στα παιδιά "της διπλανής πόρτας"!

"Δεν είναι σωστό μα το κάνω και εγώ", λένε οι γονείς!

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας: "Παρόλο που το 98% των γονέων ισχυρίστηκαν ότι η σωματική τιμωρία δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως μέθοδος διαπαιδαγώγησης των παιδιών, στις ερωτήσεις σχετικά με τις μεθόδους που χρησιμοποιούν οι ίδιοι για τη διαπαιδαγώγηση των παιδιών τους αναφέρουν ότι έχουν τραβήξει το αυτί (35,1%), τα μαλλιά (26,5%) ή έχουν τσιμπήσει το παιδί τους (13,5%), το έχουν χτυπήσει στον πισινό με το χέρι (58,2%) ή με κάποιο αντικείμενο (15,6%), το έχουν σκαμπιλίσει ή χτυπήσει στο κεφάλι (20,2%), το έχουν ταρακουνήσει δυνατά (31,7%), κ.α. Ένα μεγάλο ποσοστό γονέων φαίνεται επίσης ότι υποβάλλουν τα παιδιά τους σε ψυχολογική βία, καθώς παραδέχονται ότι τους φωνάζουν/ουρλιάζουν (82%), τα προσβάλλουν (51,7%) ή τα ταπεινώνουν δημόσια (10,1%), τα απειλούν ότι θα τα εγκαταλείψουν (13,5%), ότι θα τα διώξουν από το σπίτι (9,9%) ή ότι θα φωνάξουν κάποιον που θα τους κάνει κακό (9,2%). Παράλληλα, υψηλό είναι και το ποσοστό των γονέων που δηλώνουν ότι χρησιμοποιούν θετικές μορφές πειθαρχίας όπως την απόσπαση της προσοχής (56,1%), τη στέρηση προνομίων (49,4%), την παροχή οδηγιών (90,2%) και επεξηγήσεων (96,4%) στο παιδί."

Διαβάστε την έρευνα σε pdf πατώντας εδώ

Παλαιότερη έρευνα του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού, η οποία ασχολήθηκε με την κακοποίηση των παιδιών του δημοτικού, έφερε στο φως πολλά και ενδιαφέροντα στοιχεία.
Βασικό στοιχείο είναι πως οι γονείς θεωρούν τη σωματική τιμωρία σαν κάτι το αυτονόητο και σαν αναφαίρετο δικαίωμα τους! Ταυτόχρονα υπάρχουν και διάφοροι κοινωνικοί παράγοντες που ευνοούν τη χρήση της σωματικής τιμωρίας, και ένας πολύ σημαντικός είναι η αντίληψη ότι η σωματική τιμωρία χρησιμοποιείται από την πλειονότητα των γονιών “κάτι που το κάνουν σχεδόν όλοι ή οι περισσότεροι”.

Τα αίτια της κακοποίησης και της σωματικής τιμωρίας σύμφωνα με τους γονείς είναι πως:

1. Κάνει κάτι για το οποίο το έχουν προειδοποιήσει - 71,7%
2. Τσακώνεται με τα αδέλφια του - 62,4%
3. Αντιμιλάει - 53,3%
4. Λέει ψέματα - 37,7%
5. Κάνει ζημιά στο σπίτι - 27,7%
6. Χρησιμοποιεί «κακές λέξεις» - 27,6%
7. Αρνείται να διαβάσει τα μαθήματά του - 25,8%
8. Έχει κακή επίδοση στα μαθήματα - 15,7%
9. Τσακώνεται με άλλα παιδιά -13,4 %
10. Αρνείται να φάει - 12,6%
11. Κακομεταχειρίζεται τα ζώα - 10,0 %
12. Έχει κακή συμπεριφορά στο σχολείο - 8,6%
13. Βλέπει πολύ τηλεόραση - 6,2%
14. Καταστρέφει ή λερώνει τα ρούχα του παίζοντας - 3,0%

Το πρόβλημα το έχουν οι γονείς και όχι το παιδί!

Τι ζητάνε οι γονείς για να πάψουν να κακοποιούν τα παιδιά τους; Όχι να πάψει να κάνει κάτι από τα παραπάνω, αφού τα παραπάνω είναι οι αφορμές και όχι οι πραγματικές αιτίες του προβλήματος!
Οι γονείς ζητάνε να έχουν καλύτερες σχέσεις μεταξύ τους, και να μπορεί να συνεννοηθεί το ζευγάρι και να αποφασίσει κοινές τακτικές για το μεγάλωμα του παιδιού. Επίσης, ο οικονομικός παράγοντας αναφέρθηκε ως πολύ σημαντικός! Το 44,6% θεωρούν πως η οικονομική άνεση, οι καλές συνθήκες διαβίωσης, η ύπαρξη σταθερής εργασίας και εισοδήματος θα τους διευκόλυναν σε μεγάλο βαθμό να μεγαλώσουν σωστά το παιδί τους.

Μπορείτε να κατεβάσετε τα αποτελέσματα της έρευνα από εδώ

Δείτε επίσης παρακάτω το ντοκιμαντέρ "Το ξύλο δεν βγαίνει από τον παράδεισο" από τη σειρά Doc on Air που προβλήθηκε στην ΕΤ-1.