Ο περήφανος δολοφόνος και πρόεδρος των Η.Π.Α πήρε την απόφαση τον Αύγουστο του 1945 να ρίξει στην Ιαπωνία δύο ατομικές βόμβες. Κανείς δεν ήξερε τι θα συμβεί! Τέτοιου είδους όπλα δεν είχαν χρησιμοποιηθεί ποτέ στο παρελθόν πουθενά στη γη. Βέβαια αυτό δεν τον έκανε τον αιμοσταγή δολοφόνο να έχει ενδοιασμούς να δώσει την εντολή...

Στις 6 Αυγούστου του 1945, το "μικρό αγόρι" μια βόμβα τύπου ουρανίου έπεσε από το αεροσκάφος Enola Gay και μόλις η βόμβα εξερράγη περίπου 70.000 άνθρωποι πέθαναν ακαριαία Οι υπόλοιποι, άλλοι αρρώστησαν βαριά και άλλοι πέθαναν στη συνέχεια από τις συνέπειες της ραδιενέργειας Βέβαια η ραδιενέργεια είναι ακόμη εκεί...

Ο αδίστακτος Τρούμαν δεν "συγκινήθηκε" από το θάνατο που σκόρπισε. Το διάγγελμα του ήταν σκληρό και σύντομο, ενδεικτικό των προθέσεων του.


Και τρεις μέρες αργότερα, στις 9 Αυγούστου του 1945 έγινε ρίψη της δεύτερης ατομικής βόμβας στο Ναγκασάκι. Το όνομα της βόμβας ήταν "Fat man"- χοντρός άντρας, και χρησιμοποιήθηκε πλουτώνιο αντί για ουράνιο. Οι συνέπειες ήταν εξίσου καταστροφικές και υπολογίζεται πως ακαριαίο θάνατο βρήκαν 75.000 άνθρωποι.

Και στις δύο περιπτώσεις η συντριπτική πλειοψηφία των θυμάτων ήταν άμαχοι. Και οι δύο πόλεις καταστράφηκαν ολοσχερώς.
Στη Χιροσίμα σώζεται μονάχα ένα κτίριο που εκείνη την εποχή το χρησιμοποιούσαν ως εκθεσιακό χώρο για τα βιομηχανικά προϊόντα της περιοχής. Πλέον ο Θόλος της Ατομικής Βόμβας ή αλλιώς το Μνημείο ειρήνης της Χιροσίμα αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.