Από την πρώτη στιγμή που ένα παιδί έρχεται για πρώτη φορά σε επαφή με έναν υπολογιστή δυστυχώς μαθαίνει πως το μηχάνημα αυτό μπορεί να λειτουργήσει μόνο με Windows, άντε και με Mac OS στην καλύτερη των περιπτώσεων! Και οι άνθρωποι μεγαλώνουν συνεχίζονταν να πιστεύουν σε αυτό το ψέμα, αγνοώντας την ύπαρξη άλλων λειτουργικών συστημάτων, που είναι πιο εύχρηστα, και μάλιστα δωρεάν!
Αυτή η ανάρτηση είναι μια σύντομη παρουσίαση στα Linux Ubuntu 10.4, που εγώ χρησιμοποιώ. Μάλιστα δεν παρέλειψα να πετάξω τα Windows 7 από τον καινούργιο μου υπολογιστή και να εγκαταστήσω τα Ubuntu. Οι λόγοι θα εξηγηθούν σύντομα και όσο πιο απλά γίνεται για να γίνουν κατανοητοί και από τον πιο άπειρο χρήστη στη συνέχεια.

Όλοι οι λόγοι είναι εξίσου σημαντικοί, και έτσι δε θέλω να θεωρηθεί πως τους έβαλα με σειρά προτεραιότητας, μια και κάτι τέτοιο δεν ισχύει!

  • Εγκαθιστώντας τα Ubuntu μπαίνει τέλος στο άγχος της αναζήτησης λογισμικού. Ο χρήστης παύει πια να αναζητά λογισμικό στο Google και να χρησιμοποιεί αμφιβόλου προελεύσεως trial versions, που δεν ξέρει καν αν τελικά θα του φανούν χρήσιμα. Επίσης ο χρήστης σταματά να αγοράζει λογισμικό. Τα πάντα είναι δωρεάν! Απλώς κάνει αναζήτηση στο "Κέντρο Λογισμικού Ubuntu" ή διαφορετικά στο "Ubuntu Software Center" - ανάλογα με την εγκατεστημένη έκδοση- και μπορεί να διαλέξει ανάμεσα σε εκατομμύρια δωρεάν προγράμματα εκείνο που ταιριάζει στις ανάγκες του. Δείτε ένα σύντομο βίντεο με παραδείγματα παρακάτω.

  • Τα Ubuntu, και γενικά οποιοδήποτε λειτουργικό σύστημα βασίζεται στη τεχνολογία των Linux είναι πιο γρήγορο και πιο αξιόπιστο. Μάλιστα τα Linux μπορούν να κάνουν ακόμη και ένα σχετικά αδύναμο από πλευράς υλικού μηχάνημα, να τρέχει σαν "Κεντέρης", όπως και ένα πολύ δυνατό μηχάνημα μπορούν να το κάνουν να πηγαίνει σαν χελώνα! Εγώ το έχω δει στην πράξη. Αξίζει να διαβάσετε τα παρακάτω άρθρα προγραμματιστών που επιβεβαιώνουν ακριβώς αυτό!  • Αναγκαστικά με τα μηχανήματα μας αναγκάζουν να αγοράζουμε τα Windows. ΟΚ! Εγώ με το που το πήρα στα χέρια μου τα πέταξα, και έτσι δεν χρειάστηκε να αγοράσω επιπλέον τα εξής: ένα καλό antivirus-internet security, και το microsoft office. Γιατί δεν τα χρειάστηκα; Γιατί τα Ubuntu έχουν το Open Office, και έτσι δεν χρειάζομαι τα προγράμματα της Microsoft. Όσο για το antivirus, κατέβασα από το "Ubuntu Software Center" το Klam Antivirus, αυτό που χρησιμοποιούν στην πλειονότητα τους οι χρήστες των Linux και είναι δωρεάν. Έτσι γλίτωσα ακριβώς : 47,70 (antivirus)+ 151,00 (Microsoft Office Home & Student 2010 32/64bit )= 198,7 ευρώ. Και υποθέτουμε πως θα χρησιμοποιούσα την "οικιακή" έκδοση του office, διαφορετικά οι τιμή του φτάνει και τα 587 ευρώ για την έκδοση buisiness!

  • Με τα Ubuntu ο υπολογιστής σας θα είναι πιο ασφαλής. Το κακόβουλο λογισμικό βρίσκεται συνήθως στα προγράμματα που τρέχουν σε windows ( πχ .exe) , αυτά τα αρχεία δεν μπορούν να "τρέξουν" σε Linux. Δε θα βιαστώ να σας πω εκείνο που λένε πολλοί χρήστες των Linux πως το antivirus δεν είναι απαραίτητο, άλλωστε είναι δωρεάν και δεν είναι κόπος να το εγκαταστήσει κανείς. Σίγουρα όμως ο υπολογιστής σας θα είναι περισσότερο ασφαλής με αυτό το λειτουργικό σύστημα.
Αυτοί είναι μερικοί μόνο λόγοι που με οδήγησαν στο να εγκαταστήσω στον υπολογιστή μου τα Linux Ubuntu 10.4.
Όπως σας είπα και παραπάνω, πρόκειται για ένα λειτουργικό σύστημα που διατίθεται στους χρήστες εντελώς δωρεάν.
Σε αυτό το σημείο πρέπει να σας επισημάνω πως υπάρχει η δυνατότητα να το δοκιμάσετε, εγκαθιστώντας το στον υπολογιστή σας χωρίς να καταργήσετε τα windows. Αναλυτικές πληροφορίες για αυτό θα βρείτε στο http://www.ubuntu.com

Αξίζει επίσης να επισκεφτείτε: