Λίγες μέρες πριν ξεκινήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο FIFA 2010 στη Νότιο Αφρική η UNICEF σε συνεργασία με άλλους κοινωνικούς φορείς υποστηρίζει προσπάθειες για την ανάπτυξη και εφαρμογή μέτρων για την πρόληψη και ελάττωση πιθανών κρουσμάτων κακοποίησης, εκμετάλλευσης και παράνομης διακίνησης και εμπορίας παιδιών, κατά τη διάρκεια της μεγάλης αυτής διοργάνωσης.

Μια βασική πρωτοβουλία είναι η δημιουργία Χώρων Φιλικών προς τα Παιδιά σε συνεργασία με τις πόλεις που θα φιλοξενήσουν τα παιχνίδια σε Σαντόν, Σοβέτο, Νελσπρουίτ και Πορτ Ελίζαμπεθ, στους ειδικούς χώρους Φιλάθλων της FIFA.

Οι χώροι αυτοί θα λειτουργούν δωρεάν για τις οικογένειες και αναμένεται να προσελκύσουν 10 με 40 χιλιάδες ανθρώπους σε καθημερινή βάση, που θα παρακολουθούν τους αγώνες σε μεγάλες τηλεοπτικές οθόνες, μεταξύ των οποίων πάρα πολλά παιδιά.

Τα παιδιά θα μπορούν να παίζουν με ασφάλεια στους χώρους αυτούς υπό την επίβλεψη εκπαιδευμένων εθελοντών, να παρακολουθούν τους αγώνες και να έχουν ειδική βοήθεια αν παραστεί ανάγκη.


Οι φιλικοί χώροι για τα Παιδιά της UNICEF θα ανοίξουν για το κοινό ταυτόχρονα με τους αντίστοιχους χώρους Φιλάθλων της FIFA στις 11 Ιουνίου.


Η δεύτερη μεγάλη πρωτοβουλία της UNICEF, αξιοποιεί το πασίγνωστο από το ποδόσφαιρο σύμβολο της κόκκινης κάρτας για μια πανεθνική εκστρατεία στη Νότιο Αφρική για την προστασία των παιδιών. Το σύμβολο αυτό είχε υιοθετηθεί πρώτα από την Παγκόσμια Οργάνωση Εργασίας ως σύμβολο κατά της παιδικής εργασίας.

Πρόκειται για μια σημαντική εκστρατεία που φέρει το όνομα «Κόκκινη Κάρτα στην Παιδική Εκμετάλλευση» που γίνεται μετά από τη σύναψη συνεργασίας της UNICEF Νοτίου Αφρικής με μεγάλη δημοφιλή πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης που χρησιμοποιείται από εκατομμύρια νέους κάτω των 18 ετών.

Κάθε χρόνο δεκάδες χιλιάδες παιδιά στη Νότιο Αφρική και σε όλο τον κόσμο πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης μέσα από κυκλώματα παιδικής εργασίας, εμπορικής και σεξουαλικής εκμετάλλευσης, παράνομης εμπορίας και διακίνησης παιδιών και παιδικής πορνογραφίας.

Ο στόχος της συνεργασίας αυτής είναι η μετάδοση μηνυμάτων και πληροφοριών σχετικά με το trafficking, την παιδική εργασία και άλλες μορφές παιδικής εκμετάλλευσης, με χρήσιμες συμβουλές οδηγίες και τηλέφωνα έκτακτης ανάγκης, όλα αυτά χωρίς καμία χρέωση.

Οι χρήστες του δικτύου αυτού που υπολογίζονται στα 20 εκατομμύρια μπορούν ήδη να κατεβάσουν στα κινητά τους ειδικά γραφικά και λογότυπα που δείχνουν την υποστήριξή τους στην προστασία των παιδιών και να το μεταδώσουν και σε άλλους. Παράλληλα εκατοντάδες χιλιάδες αφίσες της εκστρατείας, φυλλάδια, διαφημιστικό και ενημερωτικό υλικό, διανέμονται σε παιδιά, γονείς, κοινότητες και επισκέπτες της χώρας, μειώνοντας τον κίνδυνο που διατρέχουν τα παιδιά.

Όποιος επιθυμεί να συνεισφέρει στα προγράμματα που διεξάγει η UNICEF για τα παιδιά στην Αφρική μπορεί να το κάνει στον αριθμό λογαριασμού της Εθνικής Τράπεζας: 169/480023-04


http://hamomilaki.blogspot.com