Καθυστερήσεις και παραλήψεις του νομάρχη Θεσσαλονίκης, Παναγιώτη Ψωμιάδη, στην υπόθεση της λίμνης Κορώνειας, διαπιστώνουν, με πόρισμα, που έχουν καταθέσει οι Επιθεωρητές Δημόσιας Διοίκησης στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης.

Οι επιθεωρητές του υπουργείου Εσωτερικών καταλογίζουν στον Παναγιώτη Ψωμιάδη, ότι δε συγκρότησε κλιμάκια ελέγχου ποιότητας περιβάλλοντος, ενώ παράλληλα καθυστέρησε 18 μήνες να εκδώσει απόφαση συγκρότησης κλιμακίων από υπαλλήλους της διεύθυνσης Ανάπτυξης για το διαρκή έλεγχο ποιότητας του νερού στην Κορώνεια. Επίσης, δεν εκδόθηκε απόφαση για επανέλεγχο των βιομηχανιών που διαθέτουν τα απόβλητά τους στη λίμνη.

Ενώ οι επιθεωρητές περιβάλλοντος που είχαν επισκεφθεί την περιοχή το 2007, διαπίστωσαν παραβάσεις κι επέβαλαν πρόστιμα 282 χιλιάδων ευρώ σε 17 βιομηχανικές, βιοτεχνικές και κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, σύμφωνα με το πόρισμα, τα πρόστιμα αυτά εγκρίθηκαν από το νομάρχη με καθυστέρηση 15 μηνών και αφού τα είχε περικόψει σχεδόν κατά το ένα τρίτο, με απόφασή του.

«Η Διεύθυνση Προστασίας Περιβάλλοντος της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Θεσσαλονίκης δεν επέβαλε για το χρονικό διάστημα 2004 - 2008 κανένα πρόστιμο για περιβαλλοντικές παραβάσεις στις ρυπαίνουσες επιχειρήσεις θεωρώντας εαυτόν αναρμόδιο και αρμόδια τη Διεύθυνση Ανάπτυξης της ίδιας νομαρχίας», αναφέρεται μεταξύ άλλων στο πόρισμα.

Ευθύνες καταλογίζονται επίσης και στην αντινομάρχη υγείας Αθηνά Αιδονά, στη δημοτική σύμβουλο Λαγκαδά Μαρία Γραικού, στον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας Αριστοτέλη Διαπούλη και στους προϊσταμένους των Διευθύνσεων Ανάπτυξης και Προστασίας Περιβάλλοντος.

Η πολυσέλιδη έκθεση των επιθεωρητών, με ημερομηνία 4 Μαίου, έχει διαβιβαστεί τόσο στον υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση, όσο και στην περιφερειάρχη Μαρία Λιονή.

http://www.aftodioikisi.gr