"Πριν δύο μήνες περίπου, λάβαμε μια επώνυμη καταγγελία, ότι στην περιοχή Βαμβακόπουλου Νομού Χανίων , υπάρχει κλεισμένο σε στάβλο επί 3 συνεχή χρόνια ένα άλογο.
Πήγαμε, όπως πάντα, να ελέγξουμε την αλήθεια της καταγγελίας.
Στο σημείο όπου υπάρχει ο στάβλος την στιγμή εκείνη δεν υπήρχε κανείς και διασχίσαμε την ανοιχτή αυλή για να φτάσουμε έως τον στάβλο.
Πράγματι είδαμε σε ένα πολύ μικρό και σκοτεινό χώρο, βρώμικο από τα κόπρανα του αλόγου, ένα άλογο αλυσοδεμένο με μια μικρή αλυσίδα.
Φύγαμε και στην συνέχεια προσπαθήσαμε να έλθουμε σε επικοινωνία με τον ιδιοκτήτη του στάβλου.
Στην φιλική και ευγενική παρέμβασή μας σχετικά με τις συνθήκες διαβίωσης του αλόγου, απάντησε με την γνωστή έκφραση " δικό μου είναι , ο,τι θέλω το κάνω", ήταν ιδιαίτερα αγενής, εριστικός και επιθετικός, η μόνη του δε έγνοια ήταν να μάθει τα στοιχεία του καταγγέλλοντος...
Τον συμβουλεύσαμε να διορθώσει τις συνθήκες διαβίωσης του αλόγου και ότι σαν φιλοζωικός σύλλογος θα είχαμε μια επαφή για να δούμε, αν θα φρόντιζε να αλλάξουν κάποια πράγματα σε σχέση με το άλογο.
Στις 22.06.10 μετά από πρόσκληση από του συλλόγου μας, είχε έλθει στα Χανιά η κτηνίατρος ειδική για τα ιπποειδή κα Γκέσκου Ελίζα, συνεργάτης του Ελληνικού ταμείου Μέριμνας Ζώων, προκειμένου εθελοντικά και συμβουλευτικά να εξετάσει τα άλογα που χρησιμοποιούν οι αμαξάδες στα Χανιά την τουριστική περίοδο, για τα οποία είχαμε κατά καιρούς κάποιες καταγγελίες.
Για την προσπάθειά μας αυτή ήταν ενήμεροι οι αμαξάδες, η Λιμενική Αστυνομία και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Χανίων.
Με την ευκαιρία αυτή η κα Γκέσκου εθελοντικά εξέτασε και άλλα άλογα, περιπτώσεων που είχαμε καταγγελίες σαν σύλλογος.
Έτσι σκεφτήκαμε να επισκεφθεί και το συγκεκριμένο άλογο , που αναφέρουμε παραπάνω.
Επικοινώνησα τηλεφωνικά με τον ιδιοκτήτη του, και τον ενημέρωσα για την ευκαιρία που είχε για δωρεάν εξέταση του αλόγου, αφού στα Χανιά δεν υπάρχει κτηνίατρος με γνώσεις για τα άλογα.
Ήταν το ίδιο επιθετικός, αγενής, υβριστικός αλλά μας είπε να πάμε στις 19.30 στον στάβλο, όπου θα βρισκόταν και εκείνος.
Υπόψη ότι ο συγκκριμένος κατοικεί σε άλλη περιοχή από εκείνη που βρίσκεται το άλογο, ενώ εκεί κατοικεί η ηλικιωμένη μητέρα του μόνο.
Όταν φθάσαμε εκεί με την κτηνίατρο και μια φίλη του συλλόγου μας, άρχισε να βρίζει εμένα προσωπικά και τον φιλοζωικό σύλλογο, να κινείται με διάθεση απειλητική εναντίον μου, και γενικά να βρίσκεται σε μια κατάσταση παραφροσύνης, ζητούσε το πτυχίο της ιατρού, καταστατικό του συλλόγου από εμένα κλπ.
Προσπαθήσαμε να τον καθησυχάσουμε , ότι αυτό που θέλουμε είναι να δούμε το άλογο, δωρεάν να το εξετάσει η κτηνίατρος και βέβαια με την θέληση του.
Του εξήγησα ευγενικά , ότι το άλογο θα μπορούσαμε με εντολή εισαγγελέα, αν θέλαμε να το πάρουμε, προκειμένου να εξετασθεί αλλά και για τις συνθήκες φυλάκισης που είχε το ζώο.
Φώναζε και ωρυόταν αλλά στο τέλος επέτρεψε στην κτηνίατρο να μπει στο στάβλο.
Ξαφνικά εκεί που περίμενα στο δρόμο, βλέπω να καταφθάνει ένα περιπολικό, ο αστυνομικός του οποίου μου είπε να τον ακολουθήσω στο τμήμα διότι μου έγινε μήνυση, για παράνομη εισβολή μου σε ιδιόκτητο χώρο ( εξήγησα πιο πάνω ότι παρέμεινα όλο αυτό το διάστημα στον δρόμο ), ότι είπα ότι θα του έπαιρνα το άλογο, και για εξύβριση και απειλές εναντίον του και της μητέρας του, τίποτα από τα οποία βεβαίως δεν έγιναν εκ μέρους μου.
Έτσι με βάσει τον νόμο οδηγήθηκα στο αστυνομικό τμήμα, όπου ο « κύριος» αυτός υπέβαλλε μήνυση εναντίον μου για τα ανωτέρω, που ανέφερα, και ενημερώθηκα από τους αστυνομικούς ότι είμαι υπό κράτηση.
Μήνυση την ίδια στιγμή υπέβαλα και εγώ κατά του « κυρίου» αυτού , για εξύβριση, απειλή κατά της ζωής μου και φυσικά για κακοποίηση ζώου.
Έτσι υπό κράτηση τέθηκε και ο ίδιος.
Ζήτησα από την αστυνομία την παρέμβαση του εισαγγελέα υπηρεσίας , και έτσι τελικά τις πρώτες νυχτερινές ώρες, αφέθηκα ελεύθερη μετά την εντολή της εισαγγελέως, όπως και ο εκ μέρους μου μηνυομένος.
Σαν φιλοζωικός σύλλογος θα εξετάσουμε την συνέχεια που θα δώσουμε στην υπόθεση αυτή.
Ας σημειωθεί, ότι ο κύριος αυτός αλλόφρων και περιφρονητικά έλεγε στην αστυνομία, ότι πήγαμε με ντουντούκες και φωνάζαμε συνθήματα για τον κρεμασμένο σκύλο, πριν λίγο καιρό στην ίδια περιοχή.
Βλέπετε ο στάβλος με το άλογο βρίσκεται στα 50 μέτρα από το σημείο που κρεμάστηκε ο σκύλος .
Και φυσικά η όλη στάση του κυρίου αυτού, εμπίπτει στην περίπτωση της γνωστής συμπεριφοράς των ανθρώπων απέναντι στα ζώα, στην άποψη που γενικά επικρατεί, ότι το ζώο αφού είναι δικό του μπορεί να το κάνει ό,τι θέλει και φυσικά στην κακώς εννοούμενη «παληκαριά» και στον τσαμπουκά του νεοέλληνα."


Νατάσα Μπομπολάκη
Φιλοζωικός Σύλλογος Χανίων
Η Προστασία των Ζώων