Τελειωμό δεν έχουν οι δηλητηριάσεις ζώων και τα προβλήματα των κτηνοτρόφων, που, εκτός από τη φτώχια και την ανέχεια, καλούνται τώρα να αντιμετωπίσουν και τη διαστροφή κάποιων που έχουν ως «χόμπι» να εξοντώνουν σκυλιά και άλλα άγρια ζώα. Δεν πίστευε στα μάτια του ένα κτηνοτρόφος από τον Κονισκό του Δήμου Τυμφαίων στα Τρίκαλα, όταν βρήκε την Κυριακή και τα 18 σκυλιά που είχε για να φυλάνε το κοπάδι του νεκρά από δηλητηριασμένα δολώματα. Το κοπάδι του, που είχε παραμείνει αφύλαχτο, είχε σκορπίσει στην περιοχή.


Καταγγελίες της Καλλιστώ

Σύμφωνα με την περιβαλλοντική οργάνωση Καλλιστώ, η χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων σε πολλές περιοχές της Ελλάδας είναι, δυστυχώς, ακόμα μία αρκετά διαδεδομένη και φυσικά παράνομη μέθοδος για τη θανάτωση τόσο των άγριων ζώων που προκαλούν ζημιές σε παραγωγούς (π.χ. αρκούδες, αλεπούδες κ.ά.) όσο και ζώων που τρώνε θηράματα των κυνηγών.


Για την αντιμετώπιση τέτοιων περιστατικών, η Καλλιστώ προτείνει την εντατικοποίηση των ελέγχων. Έτσι, θα προλαμβάνεται η χρήση τέτοιων παράνομων και καταστροφικών μεθόδων εξόντωσης ζώων, η οποία πλήττει κυρίως το φυσικό περιβάλλον αλλά και τους κτηνοτρόφους, οι οποίοι χάνουν τα πολύτιμα γι’ αυτούς ζώα εργασίας.


Να επικηρυχθούν οι δράστες

Να επικηρυχθούν από την Πολιτεία οι δράστες τέτοιων ενεργειών προτείνουν οι κτηνοτρόφοι, θεωρώντας ότι αυτοί που σκοτώνουν τα ζώα τους είναι δολοφόνοι. Η Καλλιστώ σε αντίστοιχα περιστατικά έχει επικηρύξει τους δράστες τέτοιων ενεργειών έναντι αμοιβής. Ταυτόχρονα όπου καλείται να παρέμβει ζητάει και την ανάμειξη της δημοτικής αρχής της περιοχής αλλά και την ενημέρωση εκείνων που εμπορεύονται δηλητηριώδεις ουσίες, χημικά, φυτοφάρμακα κ.ά.


http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&aid=137007&cid=17