Τη Δευτέρα το μεσημέρι 22 Μαρτίου βρέθηκε στην παραλία της Λάγκερης στη Νάουσα νεκρή θαλάσσια χελώνα καρέτα-καρέτα.

Η πρώτη που ενημέρωσε το Λιμεναρχείο Πάρου ήταν η πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Νάουσας κ. Μαρία Τριπολιτσιώτη. Όπως είπε στην εφημερίδα μας η κ. Τριπολιτσιώτη είχε ειδοποιηθεί από ψαρά της περιοχής για την νεκρή χελώνα και με τη σειρά της πήρε τηλέφωνο το Λιμενικό Σώμα. Μετά από έλεγχο που έκαναν οι λιμενοφύλακες διαπίστωσαν ότι «επρόκειτο για καρέτα-καρέτα, γένους αρσενικού, μήκους 70 εκατοστών, πλάτους 30 εκατοστών και έφερε κάκωση στο κεφάλι».
Στη συνέχεια στάλθηκαν στις υπηρεσίες «ΑΡΧΕΛΩΝ» (σύλλογος για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας) και στο ΕΛΚΕΘΕ (Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών) φωτογραφίες της νεκρής χελώνας. Επίσης, ενημέρωσαν το Δήμο Πάρου για να προβεί στην ταφή της χελώνας.
Το σημείο που βρέθηκε η χελώνα είναι αριστερά της παραλίας της Λάγγερης, εκεί, που πηγαίνουν οι λάντζες τους τουρίστες το καλοκαίρι.

Τι λένε οι επιστήμονεςΟ κ. Παύλος Τσάρος συντονιστής δικτύου διάσωσης του «ΑΡΧΕΛΩΝ» δήλωσε στην εφημερίδα μας:

«Δυστυχώς δεν έχω δει ακόμα «καθαρές» φωτογραφίες από την νεκρή χελώνα ώστε να μπορώ να καταλάβω από τι έχει γίνει η κάκωση στο κεφάλι της. Μπορεί να έχει προκληθεί απ’ οτιδήποτε. Ούτε σωστό είναι να πάει αμέσως το μυαλό μας στους ψαράδες. Είναι άδικο, αφού η συντριπτική πλειοψηφία των αλιέων μας βοηθάει στο έργο μας. Το τελευταίο χρονικό διάστημα βρίσκουμε πολλές χελώνες τραυματισμένες ή νεκρές στην Πάρο και ειδικά στη βόρεια πλευρά του νησιού.

Το προτελευταίο περιστατικό ήταν στις 3 Φεβρουαρίου όταν μας ειδοποίησαν από τον Σύλλογο Περίθαλψης και Προστασίας «ΑΛΚΥΟΝΗ» ότι στέλνουν μια χελώνα που περισυνέλλεξαν εξαντλημένη. Ήταν η πρώτη άφιξη στον «ΑΡΧΕΛΩΝ» για το 2010. Όταν πήγαμε να την παραλάβουμε από τον Πειραιά, με μεγάλη έκπληξη πήραμε στα χέρια μας ένα μικρό κουτάκι που περιείχε ένα μικρό χελωνάκι καρέτα 8-10 εκατοστών που σίγουρα είχε γεννηθεί περί τα τέλη Αυγούστου 2009. Η μικρή καρέτα «Ματίνα» τοποθετήθηκε σε μια μικρή λεκάνη με χλιαρό νερό και θερμαντήρα. Όπως και οι άλλες τραυματισμένες χελώνες, φιλοξενείται στον ειδικό χώρο διαχείμασης του Κέντρου Διάσωσης και τη φροντίζουν οι εθελοντές του Κέντρου. Η «Ματίνα», αν όλα πάνε καλά με την υγεία της, θα απελευθερωθεί στις αρχές του καλοκαιριού, όταν το νερό της θάλασσας θα έχει μια ικανοποιητική θερμοκρασία. Η τελευταία άφιξη χελώνας από την Πάρο ήταν μία μικρή μήκους 18 εκατοστών που της έλειπε ένα πτερύγιο».

Τι κάνουμε όταν βρούμε

καρέτα-καρέταΟ κ. Τσάρος μας επεσήμανε τα εξής σχετικά με τη θαλάσσια χελώνα καρέτα-καρέτα και μας είπε:

«Με την ευκαιρία αυτή θα ήθελα να παρακαλέσω τους αναγνώστες της εφημερίδας σας να κάνουν τις εξής ενέργειες όταν βρουν φωλιά χελώνας ή τραυματισμένη χελώνα.

Σε περίπτωση τραυματισμένης χελώνας:

1. Μεταφέρουμε τη χελώνα σε ασφαλές μέρος μακριά από κόσμο και θόρυβο. Τη σηκώνουμε πάντα από το καβούκι. Πιάνουμε το καβούκι πίσω από τον αυχένα και πάνω από την ουρά. Την ακουμπάμε προσεκτικά φροντίζοντας να μη διπλωθούν από κάτω τα πτερύγια της.

2. Φροντίζουμε το ζώο να είναι σε προφυλαμένο και περιορισμένο χώρο, μακριά από ρεύματα και αέρα. Δεν είναι απαραίτητο, η χελώνα να μπει στο θαλασσινό νερό, ιδιαίτερα όταν είναι τραυματισμένη στο κεφάλι ή εξαντλημένη. Μπορεί να πνιγεί!
3. Αν έχει μπλεχτεί σε δίχτυα ή πετονιά, να της αφαιρέθουν προσεκτικά.
Σε περίπτωση φωλιάς:
Αν η φωλιά κινδυνεύει από τη διέλευση πεζών ή αυτοκινήτων να την περιφράξουν με πασαλάκια, και να τα ενώσουν με σκοινί. Μη σκάψουν τη φωλιά και αν τριγύρω βρίσκονται πέτρες ή άλλα εμπόδια που μπορεί να εμποδίσουν τα χελωνάκια στο δρόμο τους προς τη θάλασσα, τότε να απομακρυνθούν τα εμπόδια.
Επίσης, θα παρακαλούσα τους ανθρώπους στο νησί σας να αναφέρουν αν δουν τραυματισμένες ή νεκρές χελώνες στο Κέντρο Διάσωσης του «ΑΡΧΕΛΩΝ», στο τηλέφωνο 210 8944444».