Το περιστατικό εκβρασμού της Μεσογειακής Φώκιας που σημειώθηκε στη Σάμο, μεγάλωσε ακόμη περισσότερο τη λίστα της εθνικής ντροπής με τις ακούσιες ή εκούσιες θανατώσεις θαλάσσιων θηλαστικών στις ελληνικές θάλασσες (η πέμπτη σε σειρά καταγραφή νεκρής φώκιας τον τελευταίο μήνα μετά τους εκβρασμούς σε Ερμιόνη, Αλόνησο, Κω και Άνδρο.

Στην Κω, προστέθηκε άλλη μία νεκρή φώκια στον μακρύ κατάλογο (δεύτερο περιστατικό στο νησί σε διάστημα 40 ημερών), γεγονός που δεν επιτείνει απλώς την ανησυχία και την αγωνία για την επιβίωση της Μεσογειακής φώκιας, αλλά επιταχύνει την αντίστροφη μέτρηση για την οριστική εξαφάνιση του είδους.

Όσο συνεχίζεται η κρατική αδιαφορία και όσο βασίζεται η προστασία του είδους σε επικοινωνιακά σλόγκαν και αναποτελεσματικές καμπάνιες, τότε είναι σχεδόν βέβαιο ότι σε λίγα χρόνια η Μεσογειακή φώκια θα συνεχίσει να υπάρχει μόνο σε αναμνηστικά σουβενίρ.

Παρακολουθήστε το VIDEO από τον εκβρασμό της νεκρής φώκιας στον οικισμό Πέρρη της νότιας Σάμου, η οποία σκοτώθηκε - σύμφωνα με τα στοιχεία που προέκυψαν από τη νεκροψία – από παράνομη αλιευτική δραστηριότητα με δυναμίτιδα.


http://www.tvkosmos.gr/