Δεν υπήρχε κανένα επικίνδυνο νέφος από την έκρηξη του ηφαιστείου της Ισλανδίας λένε οι ειδικοί προκαλώντας οργή σε δεκάδες αεροπορικές εταιρείες αλλά και ταξιδιώτες. Ο εναέριος χώρος της Βρετανίας έκλεισε υπό κακές εκτιμήσεις και με βάση λανθασμένα προσχήματα όπως μαρτυρούν εικόνες από δορυφόρο.
Μάλιστα, οι εν λόγω εικόνες δείχνουν έναν καθαρό ουρανό κάτι το οποίο δε θα ξαφνιάσει καθόλου όσους κατάφεραν να ταξιδέψουν μιας και είδαν ιδίοις όμμασι ότι ο καιρός ήταν αίθριος και ζεστός. Δεν υπήρχε λοιπόν καμία επικίνδυνη ηφαιστειακή τέφρα, τονίζουν επικαλούμενες τις εν λόγω εικόνες δεκάδες αεροπορικές εταιρείες ανά τον κόσμο οι οποίες μάχονται να καλύψουν τη μεγάλη ζημία. Το Eurocontrol αποφάσισε βεβιασμένα να απαγορεύσει τις πτήσεις σε μια κίνηση πανικού βασισμένο μόνο σε υπολογιστικά μοντέλα τύπου Met Office, τα οποία έδειχναν ένα σύννεφο καπνού να κατευθύνεται νότια. Τα εν λόγω μοντέλα για να είναι αξιόπιστα θα έπρεπε να επιβεβαιωθούν πρώτα από το αεροσκάφος BAE 146 το οποίο θα έπρεπε να πετάξει για να δει τι γίνεται, αλλά δυστυχώς κάτι τέτοιο δεν καθίστατο δυνατόν μέχρι την τελευταία μέρα της απαγόρευσης αφού μόλις είχε βαφτεί και παρέμενε στην αποθήκη μέχρι να στεγνώσει! Και ενώ χιλιάδες επιβάτες τα έριχναν στο ηφαίστειο οι -κατά τα άλλα- ειδικοί σε μια κρίση πανικού τα έκαναν θάλασσα. Όπως παραδέχτηκε και ο Τζιμ ΜακΚένα, επικεφαλής της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας της αξιοπλοΐας "Είναι προφανές ότι όταν ξέσπασε η κρίση υπήρχε έλλειψη αξιόπιστων δεδομένων", ενώ ανέφερε ευθαρσώς ότι είναι αλήθεια ότι το νέφος πολλές φορές δεν ήταν καν ορατό.
Έτσι, με τα νέα στοιχεία που έρχονται στην επιφάνεια από το δορυφόρο τα δεδομένα αλλάζουν άρδην. Το σύννεφο ήταν τόσο λεπτό που δεν καθιστούσε τη κατάσταση επικίνδυνη. Μάλιστα όπως έγινε γνωστό η πυκνότητα του νέφους ήταν μόνο στο 1/20 του μέγιστου ορίου που θέτουν οι επιστήμονες. Σύμφωνα και με τον εκπρόσωπο των Βρετανικών ταξιδιωτικών γραφείων Μάρκ Τάνζερ πάνω από 100,000 ταξιδιώτες θα μπορούσαν να ταξιδέψουν μέχρι τη Δευτέρα.
news247


http://www.newskosmos.com/