Είναι πολλοί που ακόμα ρωτούν τι πράγματι συνέβη με τη γρίπη που πέρασε.
Είναι άλλοι που απορούν γιατί ξοδεύτηκαν τόσα πολλά σε μια περίοδο οικονομικής δυσπραγίας και άλλοι που αποφαίνονται ότι, καλά, θα γίνουν τα ίδια και με την επόμενη επιδημία γρίπης, αφού κανείς δεν θέλει να κάνει στοιχειώδη αυτοκριτική.

Είναι πράγματι αλήθεια ότι αντιδράσαμε ως κράτος υπερβολικά.

Είναι πράγματι σωστό ότι ξοδεύτηκαν πολύ περισσότερα απ' ό,τι ξόδεψε όλος ο άλλος κόσμος και είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα επαναληφθούν τα ίδια λάθη με την επόμενη επιδημία γρίπης, αφού όλοι οι εμπλεκόμενοι, για διάφορους λόγους ο καθένας, επιθυμούν όλη αυτή η ιστορία να ξεχαστεί. Ομως την κύρια ευθύνη φέρουν αυτοί που έκαναν τον βασικό, αρχικό σχεδιασμό, οι οποίοι συνέστησαν επιτροπές εθνικές, πανελλήνιες κ.τ.λ. για την αντιμετώπιση της γρίπης με υποπαραρτήματα σε κάθε περιφέρεια και σε κάθε νομαρχία. Αντί δηλαδή να εφαρμόσουν τις ολιγόλογες οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, άνοιξαν τον ασκό του Αιόλου, δηλαδή τα μέσα ενημέρωσης, με αποτέλεσμα τους γελοίους διαπληκτισμούς για το ανύπαρκτο πραγματικά θέμα της γρίπης, που επικάλυπτε τα πραγματικά προβλήματα του τόπου.

Θυμηθείτε την προμήθεια και αγορά ειδικών καμερών στα αεροδρόμια με στόχο να συλλάβουν τους γριπωμένους ταξιδιώτες για να αποτραπεί η είσοδος του ιού στη χώρα!

Θυμηθείτε πόσα χρήματα δαπανήθηκαν για το ειδικό προσωπικό των καμερών και τις πανελλήνιες συσκέψεις για να αντιμετωπιστεί η γρίπη, θυμηθείτε την τρομολαγνεία των μέσων ενημέρωσης, με τους δημοσιογράφους να φορούν μάσκες στα δελτία ειδήσεων και τους ειδικούς να προαναγγέλλουν μεταλλάξεις του ιού και τα αλλεπάλληλα κύματά του, που θα εξολόθρευαν όλους τους Ελληνες!

Αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν να παραγγείλει ο τότε υπουργός Υγείας διπλάσιες δόσεις εμβολίων από το συνολικό πληθυσμό της χώρας, όταν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας διακήρυττε ότι αρκεί μόνο το 1/3 του πληθυσμού να εμβολιαστεί για να δημιουργηθεί ασπίδα ανοσίας για όλο τον πληθυσμό. Αναλογικά η Αμερική θα έπρεπε να προμηθευθεί 600 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου για να καλύψει όλο τον πληθυσμό της!

Αγνοια, αφέλεια, συμφέροντα οργανωμένα; Ο καθένας ας κρίνει.

Ομως θα πρέπει να δοθεί και μια επιστημονική απάντηση από πλευράς των σοβαρών επιστημόνων της χώρας, που τότε συνιστούσαν ψυχραιμία και ότι οι εμβολιασμοί θα πρέπει να περιοριστούν στο επίπεδο εμβολιασμού μιας κοινής γρίπης.

Το επιχείρημα ότι ο ιός θα μεταλλαχθεί και θα γίνει επιθετικότερος ήταν έωλο, γιατί όλα τα επιστημονικά περιοδικά παρέθεταν την εξέλιξη του ιού Η1Ν1 από το 1917 που προκάλεσε τη θανατηφόρα ισπανική γρίπη. Μέχρι σήμερα ο ιός αυτός προκάλεσε μικρές ή μεγάλες επιδημίες, που όμως όλες ήταν ηπιότερες της αρχικής γρίπης. Γιατί λοιπόν ο ιός να μεταλλαγεί επί το χειρότερο τώρα;

Όταν διατυπωνόταν το επιχείρημα ότι ο καλός καιρός της Ελλάδας μας προφυλάσσει, την ίδια εποχή που όλη η Δυτική Ευρώπη ζούσε με πολικές θερμοκρασίες χωρίς πουθενά να παρατηρηθεί έξαρση της γρίπης. Γιατί λοιπόν να συνέβαινε κάτι διαφορετικό στην Ελλάδα;

Τέλος, όταν στον διεθνή επιστημονικό Τύπο δημοσιευόταν ότι η εξέλιξη της επιδημίας στην Αυστραλία χωρίς να εμβολιαστεί ο πληθυσμός της είχε θνητότητα και επιπλοκές λιγότερες από την κοινή γρίπη, αντίστοιχα στην Ελλάδα τα μέσα ενημέρωσης ανακοίνωναν καθημερινά θανάτους από τη γρίπη και ότι έκλειναν τα σχολεία, με τους μαθητές να πηγαίνουν κανονικά στα φροντιστήρια και στις καφετέριες!

Τι είχε συμβεί; Στην πλειονότητα των θανάτων από γρίπη υπήρχε άλλο βασικό νόσημα, π.χ. καρδιακή ανεπάρκεια, καρκίνος, νοσήματα που καταστέλλουν το ανοσοποιητικό σύστημα κ.λπ. Οι άνθρωποι αυτοί ούτως ή άλλως χάνονται από λοιμώξεις. Την ίδια εποχή που κάποιοι από αυτούς χάνονται από γρίπη, δεκαπλάσιος αριθμός αρρώστων χάνονται από τα άλλα μικρόβια. Αυτό δεν το ανακοίνωσε κανένας.

Έτσι λοιπόν χτίστηκε ο μύθος της θανατηφόρας γρίπης που έπληξε τη χώρα...

Του χρόνου ο ιός αυτός αδρανοποιημένος θα περιέχεται μέσα στο κοινό εμβόλιο της γρίπης και θα το κάνουν αυτοί που το κάνουν κάθε χρόνο, δηλαδή τα άτομα υψηλού κινδύνου.

Άραγε το πάθημα αυτής της γρίπης θα γίνει μάθημα για την επόμενη;

Παρ' όλα αυτά, ευτυχώς ο κόσμος αντέδρασε θετικά και μόνο 350.000 από τα 11 εκατομμύρια Ελληνες εμβολιάστηκαν κατά του ιού.


http://www.enet.gr/?i=arthra-sthles.el.home&id=150891


Σχετικές αναρτήσεις:http://trupokarudos.blogspot.com/2010/04/blog-post_4477.html
http://trupokarudos.blogspot.com/2009/06/blog-post_12.html
http://trupokarudos.blogspot.com/2009/11/blog-post_20.html
http://trupokarudos.blogspot.com/2009/05/blog-post_27.html
http://trupokarudos.blogspot.com/2009/10/h1n1.html