«Μετεξεταστέοι» μένουν οι Ελληνες βουλευτές στη χρήση του Internet και γενικά των νέων τεχνολογιών. Μόλις ο ένας στους δέκα διατηρεί blog, ενώ ο ένας στους τέσσερις έχει σελίδα στο Facebook. Δύο στους τρεις διατηρούν προσωπική ιστοσελίδα, αλλά ο τρόπος επικοινωνίας μέσω αυτών με τους πολίτες κρίνεται «μη ικανοποιητικός».
Είναι ενδεικτικό ότι μόλις η μία στις τέσσερις ιστοσελίδες ενημερώνεται συχνά, ενώ οι περισσότερες λειτουργούν περισσότερο σαν? πίνακες ανακοινώσεων, με ανάρτηση δελτίων Τύπου και βίντεο από ομιλίες. Η μόνη υπηρεσία επικοινωνίας με τους επισκέπτες είναι το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο αλλά, ακόμη και αυτό, χρησιμοποιείται ελάχιστα στην πράξη (μόλις σε ποσοστό 7,3%).


Πρώτοι

«Πρωταθλητές» στη χρήση των διαδικτυακών υπηρεσιών είναι οι βουλευτές του ΛΑΟΣ, δεύτεροι με διαφορά έρχονται οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, ενώ ακολουθούν οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ. Οι βουλευτές του ΚΚΕ δεν έχουν ιστοσελίδα, ενώ οι περισσότεροι δεν διαθέτουν ούτε διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Τα παραπάνω στοιχεία προκύπτουν, μεταξύ άλλων, από έρευνα του Παντείου Πανεπιστημίου με τίτλο: «Η χρήση του διαδικτύου από τους βουλευτές του ελληνικού Κοινοβουλίου», η οποία πραγματοποιήθηκε το διάστημα από τις 24 Νοεμβρίου μέχρι και τις 15 Δεκεμβρίου 2009 και επικαιροποιήθηκε τον Μάρτιο του 2010. Η έρευνα έγινε από το Κέντρο Ψυχο-Κοινωνιο λο γικής Ερευνας της Διακυβέρνησης των Δυνητικών Κοινοτήτων του τμήματος Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου, υπό την επίβλεψη του ερευνητή του Κέντρου Δρ. Σπύρου Αρσένη και του διευθυντή, αναπληρωτή καθηγητή Κωνσταντίνου Κοσκινά, με τη συμβολή φοιτητών του μεταπτυχιακού προγράμματος του κέντρου.
Ειδικότερα, από την έρευνα προκύπτει ότι σημαίνοντα πρόσωπα της πολιτικής αρνούνται να υιοθετήσουν τη διαδικτυακή πολιτική επικοινωνία. Είναι χαρακτηριστικό ότι μεταξύ των 67 βουλευτών χωρίς ιστοσελίδα υπάρχουν τουλάχιστον 16 πολιτικοί πρώτης γραμμής.
Μεταξύ αυτών, δύο είναι υπουργοί, δύο εκπρόσωποι τύπου, ένας πρώην πρωθυπουργός, ένας πρώην πρόεδρος της Βουλής κ.ά.), ενώ υπάρχει ένας αρχηγός κόμματος ο οποίος διατηρεί μόνο σελίδα στο Facebook.

Του ΛΑΟΣ

Αντίθετα, ιδιαίτερα επιμελείς στη διαδικτυακή πολιτική επικοινωνία είναι οι βουλευτές του ΛΑΟΣ. Χρησιμοποιούν σε μεγαλύτερο βαθμό από τα άλλα κόμματα το διαδίκτυο και μάλιστα χωρίς αυτό να προκύπτει ως αποτέλεσμα κεντρικού σχεδιασμού του κόμματος. Αν και ο πρωθυπουργός δίνει μεγάλη έμφαση στη χρήση του Internet, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ εμφανίζονται... φειδωλοί στη χρήση των δυνατοτήτων του, καθώς έρχονται δεύτεροι και μάλιστα, με μεγάλη διαφορά από τους βουλευτές του ΛΑΟΣ.