Δυστυχώς, η κτηνωδία πάντα είναι ανθρώπινη. Σε τέτοια πράξη δεν θα προέβαινε ποτέ ζώο, όχι γιατί τα ζώα δεν έχουν μυαλό, όπως θέλουμε να λέμε, αλλά γιατί δεν κακοποιούν τον αντίπαλο. Συγκεκριμένα, ο αντιδήμαρχος Ταύρου Γιάννης Μακρής ενημερώθηκε σήμερα το πρωί από κάτοικο της περιοχής ότι σε ένα μεγάλο κάδο απορριμμάτων βρίσκεται ένα ζωντανό σκυλί. Για το περιστατικό αυτό ο αντιδήμαρχος ενημέρωσε άμεσα τον πρόεδρο του ΠΕΣΥΔΑΠ Γρηγόρη Γουρδομιχάλη και ζήτησε άμεση επέμβαση. Για τα ίδιο θέμα υπήρξε αντίστοιχη ενημέρωση από την αστυνομική διεύθυνση Πετραλώνων. Κατόπιν τούτων και με εντολή του προέδρου πήγε επιτόπου νοσοκομειακό όχημα του Συνδέσμου, το πλήρωμα του οποίου απεγκλώβισε το σκυλί από τον κάδο, ανασύροντάς το από απορρίμματα και το μετέφερε στο κέντρο. Σύμφωνα με τον κτηνίατρο του κέντρου, πρόκειται για αδέσποτο που είναι αφυδατωμένο, με προβληματική κινητικότητα στα πίσω άκρα και πιθανό τραυματισμό. Γίνεται προσπάθεια σταθεροποίησης του ζώου, ώστε στη συνέχεια να γίνουν όλες εκείνες οι απαραίτητες ενέργειες για να αποκατασταθεί η υγεία του. Την επιχείρηση διάσωσης του ζώου παρακολούθησαν αρκετοί πολίτες αλλά και μαθητές, αφού ο κάδος βρισκόταν έξω από Δημοτικό Σχολείο. Ήδη έδειξε ενδιαφέρον για την υιοθεσία του ζώου το φιλοζωικό σωματείο Περάματος

Ο Πρόεδρος του ΠΕΣΥΔΑΠ Γρηγόρης Γουρδομιχάλης δήλωσε σχετικά: «Συγκλονιστήκαμε από την κτηνωδία που προσβάλλει τον πολιτισμό μας. Σ? ένα πλαίσιο ατιμωρησίας, η Τοπική Αυτοδιοίκηση και ο ΠΕΣΥΔΑΠ δεν ανέχονται αυτές τις αθλιότητες και φωνάζουν βροντερό παρών, αποτελώντας ασπίδα προστασίας για τα αδέσποτα ζώα. Ευχαριστώ θερμά τον αντιδήμαρχο του Δήμου Ταύρου, το αστυνομικό τμήμα της περιοχής, καθώς και τους εργαζόμενους του Δήμου Ταύρου και του ΠΕΣΥΔΑΠ για την ψυχραιμία και ευαισθησία τους απέναντι σε αποτρόπαια φαινόμενα. Πρέπει, όμως, να τονίσω ότι η λειτουργία του Διαδημοτικού Κέντρου Περίθαλψης Αδέσποτων Ζώων (ΔΙΚΕΠΑΖ) βρίσκεται σε οριακό επίπεδο αφού η ηγεσία το Υπουργείου Γεωργίας δεν έχει αποδώσει τους θεσμοθετημένους πόρους του 2008 και 2009. Απευθύνω έκκληση στην κυρία Μπαντζελή και στον κύριο Καρχιμάκη να μην συνδέσουν την παρουσία τους στο Υπουργείο με το κλείσιμο του ΔΙΚΕΠΑΖ.».
Η θέση των φιλοζωικών σωματείων


Ψυχραιμία, υπευθυνότητα και ευαισθησία. Αρετές που σπανίως επιδεικνύει η Πολιτεία και οι επίσημοι φορείς της.
Αρετές που με βαθιά ικανοποίηση διαπιστώθηκε ότι διακρίνουν τον Αντιδήμαρχο Ταύρου κ. Γιάννη Μακρή, τον Πρόεδρο της ΠΕΣΥΔΑΠ κ. Γρηγόρη Γουρδομιχάλη, τους αξιωματικούς υπηρεσίας του Αστυνομικού Τμήματος Πετραλώνων, καθώς και του πληρώματος του νοσοκομειακού οχήματος τουΣυνδέσμου.
Όλοι οι ανωτέρω κινητοποιήθηκαν άμεσα, συντονισμένα και αποτελεσματικά στο περιστατικό που παρουσιάστηκε πρόσφατα έξω από δημοτικό σχολείο, μέσασε κάδο σκουπιδιών του οποίου εντοπίστηκε πεταμένος ζωντανός ενήλικος σκύλος.
Το δύστυχο ζώο απεγκλωβίστηκε και μεταφέρθηκε σε κτηνίατρο όπου διαπιστώθηκε ότι ήταν αφυδατωμένο, με προβληματική κινητικότητα στα πίσω πόδια από ενδεχόμενο τραυματισμό.
Ασχέτως του εάν κάποιος ασυνείδητος υπάνθρωπος πέταξε εν ψυχρώ το ζωάκι, ή από μόνο του εγκλωβίστηκε στην προσπάθειά του να τραφεί από τασκουπίδια, οι επίσημοι φορείς της Πολιτείας αντέδρασαν με επιτυχία έτσι ώστε να σώσουν μια ζωή, δίνοντας το παράδειγμα σε όλους τους υπόλοιπους αλλά καικαταδεικνύοντας ότι πάντα υπάρχουν λύσεις και δράσεις. Αρκεί να υπάρχει ευαισθησία και ανθρωπιά. Αρκεί να υπάρχει θέληση & πραγματικές αξίες ζωής..
Όλοι τους έδωσαν μια δεύτερη ευκαιρία ζωής σε ένα έμψυχο πλάσμα που τη δικαιούται και, μάλιστα, υπό τα βλέμματα των παιδιών του σχολείου στα χέριατων οποίων βρίσκεται το μέλλον και η ελπίδα για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης όλων των ζώων, που κάποιοι ασυνείδητοι κακοποιούν.
Εξάλλου το μήνυμα της τελευταίας εκπαιδευτικής παρέμβασης στην Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Νομού Ηρακλείου Κρήτης ήταν:
‘’Φροντίζοντας ένα ζώο η ένα φυτό μαθαίνω να σέβομαι τον εαυτό μου και τον συνάνθρωπο μου’’
Ηοιότητα ζωής" είναι όρος που περιλαμβάνει και την συμπεριφορά των ανωτέρω κυρίων που έδειξαν έμπρακτα πως το γνωρίζουν.
Είναι πια καιρός να αποδείξουν και οι υπόλοιποι δημόσιοι φορείς ότι συναισθάνονται το δικαίωμα και την ανάγκη όλων των πλασμάτων που αναπνέουν σεαυτή τη χώρα (ασχέτως του εάν περπατούν, κολυμπούν, πετούν, έχουν δικαίωμα ψήφου ή όχι) για μια ασφαλή και ποιοτική διαβίωση.
Και ας θυμούνται ότι, ακόμη κι όσα έμβια δενψηφίζουν, υπάρχει μια πολύ μεγάλη μερίδα πολιτών που ψηφίζει και ενδιαφέρεται καθημερινώς καιεμπράκτως για τα δικαιώματα των υπολοίπων.


ΖΩΦΟΡΟΣ ΜΚΟ Ηράκλειο Κρήτης
Maρία Χουστουλάκη
ΣΥΛΛΟΓΟΣ Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΖΩΩΝ
Χανιά Κρήτης
Α.Μπομπολάκη
ΗΑΥΤΑΡ
Τούρκικη Ομοσπονδία Φιλοζωικών Σωματείων
ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΚΑΙΝΑΣ
Χανιά Κρήτης
Φιλοζωική Ομάδα Καστελλίου Κρήτης
Χανιά Κρήτης
Φιλοζωική Ομάδα Αμερικάνικης Βάσης
Χανιά Κρήτης
ΦΙΛΟΖΩΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΑΛΑΙΟΧΩΡΑΣ
Χανιά Κρήτης
Η ΚΙΒΩΤΟΣ ΤΟΥ ΝΩΕ
Χανιά Κρήτης
ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΖΩΩΝ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
Ηράκλειο Κρήτης
Πανελλήνια Ένωση Φιλόζωων "Ο ΑΡΓΟΣ"
Αρετή Παπασταύρου
Συλλογος Ζωοφιλων Ημαθιας (ΖΩ.Η.)
Βάσω Τάκη
Η ΚΙΒΩΤΟΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
Λάκης Κασταμωνίτης
Φιλοζωικός Όμιλος Καλαμάτας
Κανέλλα Καλαποθαέρα
Σύλλογος Ζωόφιλων Γιαννιτσών
Ρία Τσιλογλανίδου
΄΄ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΚΑΙ ΖΩΑ΄΄ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ
Eλένη Γερνά
SAPT Hellas
Χριστίνα Οικονόμου
Προστασία Αδέσποτων Ζώων "Η Αγάπη"
Πυλαία Θεσαλονίκης
Μποτονάκη Ιζαμπέλα
Φιλοζωικός Σύλλογος Χίου
Βασιλης Αγιαννιδης
Ζωοφιλικο Σωματειο Κατερινης [ΕΛΠΙΔΑ&ΣΤΟΡΓΗ],
Μαρια Μαραμις-Χάρλαν
Ο Φιλοζωικός Σύλλογος Φθ/δας
Aγγελική Μπαρτσιώκα
Φιλοζωικος Συλλογος Ημαθιας
Βάσω Τάκη
Φιλοζωικός Σύλλογος Εδεσσας
Ρία Παπαδοπούλου
Φιλοζωική Κρυονεριου Αττικής
Nανά Σιώκου
O ΑΙΣΩΠΟΣ KABAΛΑΣ
Λένα Λέχυ
Φιλοζωικός Σύλλογος Λευκάδας
Αλίκη Μακρυγιώργου