Την προηγούμενη Παρασκευή έγινε καταγγελία στη διευθύντρια του Γυμνασίου Επισκοπής Ηρακλείου για κακοποίηση ενός αδέσποτου σκύλου από μαθητές του Γυμνασίου στην αυλή του σχολείου. Η καταγγελία έγινε μετά το τέλος των μαθημάτων, τηλεφωνικά, από μητέρα μαθητή. Καθώς μεσολαβούσε Σαββατοκύριακο, ο σύλλογος των διδασκόντων ενημερώθηκε για το γεγονός την Δευτέρα, 01-03-2009 και αμέσως αποφάσισε να καλέσει τους μαθητές που σύμφωνα με καταγγελίες κακοποίησαν το ζώο και να διερευνήσει το γεγονός. Επειδή το συστεγαζόμενο Λύκειο Επισκοπής, μαθητές του οποίου ήταν μάρτυρες του περιστατικού, απουσίαζε σε σχολικό περίπατο, η συνεδρίαση ορίστηκε τελικά για την Τρίτη 02-03. Στη συνεδρίαση, όπου παρίστατο και το προεδρείο του 15μελούς, μίλησαν οι εμπλεκόμενοι μαθητές καθώς και κάποιοι μαθητές του Γυμνασίου και του Λυκείου που είδαν το γεγονός. Όπως φάνηκε, το περιστατικό έγινε ως εξής : Την Παρασκευή κατά το τέλος της 2ης διδακτικής ώρας μαθητές της Α Γυμνασίου που εκείνη την ώρα έγραφαν διαγώνισμα, έχοντας παραδώσει το γραπτό τους, βγήκαν στο προαύλιο του σχολείου. Κάποιοι από αυτούς είδαν ένα σκυλί τραυματισμένο μέσα στον προαύλιο χώρο και δύο από αυτούς πέταξαν μια πέτρα και χρησιμοποίησαν ένα σίδερο, για να το αναγκάσουν να βγεί έξω. Όταν το σκυλάκι βγήκε, άλλοι μαθητές του πρόσφεραν τροφή και νερό. Πολλοί μαθητές και κάποιοι καθηγητές είδαν το σκυλάκι το οποίο βρισκόταν ακόμη έξω από το σχολείο την ώρα του σχολάσματος. Σύμφωνα με μαρτυρίες άλλων μαθητών, το σκυλάκι βρισκόταν και το Σάββατο στην περιοχή. Κανένας μαθητής δεν ανέφερε ότι το σκυλί το είδε νεκρό, ότι είχε σπασμένα πόδια ή δόντια ή ότι είδε τους μαθητές να βασανίζουν ή να σκοτώνουν το ζώο. Οι δύο εμπλεκόμενοι μαθητές παραδέχτηκαν ότι η πράξη τους, να κυνηγήσουν με αυτό τον τρόπο το ζώο, δεν ήταν σωστή και τιμωρήθηκαν με αποβολή μίας μέρας επειδή α) δεν έπρεπε να κυνηγήσουν το σκυλί με αυτό τον τρόπο β) έπρεπε να αναφέρουν την παρουσία του στη Διευθύντρια για να καλέσει τους αρμόδιους φορείς να περιθάλψουν το ζώο και γ) γιατί έθεσαν σε κίνδυνο τη σωματική τους ακεραιότητα. Τελικά, την Παρασκευή 5-3-2010 το σκυλάκι βρέθηκε σώο και αβλαβές στην περιοχή και ο κος Ζειμπεκέκης το έφερε στο σχολείο, όπου το φροντίσαμε και το περιθάλψαμε.
Εν τω μεταξύ, η φημολογία διογκώθηκε και ξέφυγε από τα όρια του σχολείου, δίνοντας τεράστιες διαστάσεις στο γεγονός. Κυκλοφόρησαν κείμενα, στον χώρο του σχολείου αλλά και στο διαδίκτυο, που μιλούσαν για βασανισμό και δολοφονία του ζώου, ανέφεραν ότι οι μαθητές έσπασαν τα πόδια και τα δόντια του ζώου (κάτι που σαφώς αναιρέθηκε από όλες τις μαρτυρίες), χαρακτήριζαν τους δωδεκάχρονους μαθητές που εμπλέκονταν στο γεγονός ‘τέρατα’, ‘έγκληματίες’, ‘κακοποιούς’,‘δολοφόνους’, ακόμη και ‘μελλοντικούς κατά συρροήν δολοφόνους’. Σε σχόλια στο διαδίκτυο εμφανίστηκαν απρεπείς υβριστικοί χαρακτηρισμοί για τα παιδιά αυτά, καθώς και προσβλητικά σχόλια γενικά για τους μαθητές και καθηγητές του σχολείου που, δήθεν, παρακολουθούσαν αμέτοχοι, πράγμα εντελώς ανυπόστατο.
Ως διδάσκοντες του Γυμνασίου Επισκοπής θέλουμε να επισημάνουμε ότι
  • Όπως όλοι οι εκπαιδευτικοί, προσπαθούμε με κάθε τρόπο να καλλιεργήσουμε στους μαθητές μας αξίες όπως ο σεβασμός στην αξιοπρέπεια και στη ζώη, ο σεβασμός στη φύση και το περιβάλλον.
  • Πιστεύουμε ότι οι περισσότεροι μαθητές μας είναι ιδιαιτέρως ευαίσθητοι σε θέματα που αφορούν τα ζώα.
  • Ποτέ δε θα ανεχόμασταν εν γνώσει μας την κακοποίηση ζώου από οποιονδήποτε, πόσο μάλλον από τους μαθητές μας.
  • Θεωρούμε απαράδεκτη τη διασπορά αδιασταύρωτων ειδήσεων και ανυπόστατων φημών, ιδιαιτέρως όταν θίγουν την προσωπικότητα ανθρώπων, πόσο μάλιστα παιδιών. Οι υπερβολές σίγουρα εντυπωσιάζουν και δημιουργούν είδηση, είναι όμως ανεπίτρεπτες όταν θυματοποιούν και διασύρουν άτομα και μάλιστα με τρόπο γενικευτικό.
  • Είναι εντελώς αντιπαιδαγωγικό και επικίνδυνο να αποδίδεις σε ένα παιδί χαρακτηρισμούς όπως αυτοί που επισημάνθηκαν παραπάνω. Η αντιμετώπιση τέτοιων θεμάτων είναι ένα ευαίσθητο και λεπτό ζήτημα και δεν μπορεί να γίνεται από τον κάθε τυχόντα, μέσω διαδικτύου ή στους δρόμους του χωριού. Όσοι δημοσιοποίησαν το θέμα στο διαδίκτυο, και μάλιστα, χωρίς διασταύρωση και τεκμηρίωση, και χρησιμοποίησαν οι ίδιοι τέτοιους χαρακτηρισμούς ή έδωσαν βήμα σε άλλους για να το κάνουν ή και να προτείνουν απαράδεκτες ΄τιμωρίες’, πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι οι ίδιοι δείχνουν έλλειψη ευαισθησίας απέναντι σε ανήλικα, δωδεκάχρονα παιδιά. Εμείς, ως καθηγητές των παιδιών αυτών, θεωρούμε ευθύνη μας να τα προστατεύσουμε με κάθε τρόπο.
    Ο σύλλογος διδασκόντων του Γυμνασίου Επισκοπής
ΤΡΥΠΟΚΑΡΥΔΟΣ: Ελπίζουμε τα πράγματα να είναι έτσι και για πρώτη φορά να αδικήσαμε κάποιους ανθρώπους... Έχουν δει πολλά τα μάτια μας.... Μια βόλτα στις αναρτήσεις αυτού του blog αρκεί για να καταλάβει κανείς πόσο σκληροί είναι οι άνθρωποι με τα ζώα!