Πριν λίγους μήνες, την Ημέρα των Ζώων, ο εκπρόσωπος του Δήμου Αθήνας μας μίλησε για τα ευτυχισμένα και ελεύθερα αδέσποτα στους δρόμους και της πλατείες της πόλης και την αγαστή συμβίωσή τους με τους πολίτες . Μας ανακοίνωσε ότι 3.500 αδέσποτα σκυλιά από την Ολυμπιάδα μέχρι σήμερα .στειρώθηκαν, εμβολιάστηκαν, ταυτοποίηθηκαν και επανεντάχθηκαν στο «φυσικό τους περιβάλλον», δηλαδή στους δρόμους !
Διερωτώμεθα λοιπόν που πήγαν όλα αυτά τα σκυλιά, γιατί ελάχιστα πια βλέπουμε στο κέντρο της Αθήνας.
Γνωρίζουμε ότι ο Δήμος περισυλλέγει τα περισσότερα ως επιθετικά με αμφίβολες καταγγελίες και τα καταδικάζει να περάσουν το υπόλοιπο της ζωής τους στα στενάχωρα κλουβιά που νοικιάζει σε ιδιωτικό Κυνοκομείο όπου πληρώνει 35.000 το μήνα.
Φιλόζωοι πολίτες που ταΐζουν και φροντίζουν χρόνια τα σκυλιά του Κέντρου της Αθήνας διαμαρτύρονται ότι οι συνθήκες είναι τελείως ακατάλληλες σε αυτό το Κυνοκομείο, όπου τα σκυλιά είναι σε μικρούς χώρους, τα περισσότερα εκτεθειμένα στην βροχή και στον ήλιο, υποσιτισμένα και πολλές φορές άρρωστα χωρίς ιατρική μέριμνα. Επίσης απαγορεύονται στους φιλόζωους οι επισκέψεις εκτός δυο ώρες κάθε Σάββατο αλλά δεν επιτρέπεται να βγάλουν τα ζώα για περίπατο.
Τα καημένα τα αδέσποτα είναι καταδικασμένα να περάσουν την υπόλοιπη ζωή τους σε αυτήν την φυλακή , ίσως μάλιστα «εξαφανιστούν» χωρίς ίχνη αν δεν βρεθεί κανένας να τα υιοθετήσει.
Η φωτογραφία από το υποσιτισμένο και άρρωστο ντόμπερμαν είναι αρκετά εύγλωττη για την κατάσταση που κυριαρχεί στο εν λόγω Κυνοκομείο.
Δυστυχώς το «ελληνικό μοντέλο» για τα αδέσποτα απέτυχε παταγωδώς και τα αθώα θύματα είναι τα ίδια τα αδέσποτα.
Το Κράτος δεν θέλει να συνεργαστεί με τους Φιλόζωους πολίτες που ξοδεύουν, χρήμα, χρόνο και κόπο για την διάσωση τους. Η αδιαφορία και η υπεροψία των υπεύθυνων φορέων εντείνει το ήδη δυσεπίλυτο αυτό πρόβλημα .
Οι προολυμπιακές εξαγγελίες για την δημιουργία ιδανικών καταφυγίων και την προστασία των αδέσποτων ζώων, καθώς και οι κατά καιρούς προεκλογικές υποσχέσεις πολιτικών κομμάτων για την βελτίωση του υπάρχοντος νόμου και την αυστηρή τιμωρία όσων κακοποιούν και σκοτώνουν τα ανυπεράσπιστα ζώα έμειναν μετέωρες ως τώρα. Το μεγάλο κονδύλι των 12.000.000, για τα προγράμματα προστασίας αδέσποτων ζώων εξατμίστηκε, όμως οι περισσότεροι δήμοι και Κοινότητες δεν ανταποκρίθηκαν, άλλωστε γιατί να μπουν στο κόπο όταν οι φόλες «επιλύουν» τα προβλήματα τους .
Θα θέλαμε ωστόσο να μάθουμε που πήγαν αυτά τα χρήματα:
Που βρίσκονται επίσης τα 3.500 σκυλιά που επανένταξε ο δήμος της Αθήνας στους δρόμους και γιατί τα υπέροχα σκυλιά του κέντρου εξαφανίζονται η κλείνονται στα
κελιά του Κυνοκομείου με το μέλλον τους αβέβαιο και σκοτεινό;
"Ευτυχισμένο και ελεύθερο"αδέσποτο του Δήμου της Αθήνας.