Ο ΟΗΕ «έλειωσε» τα Ιμαλάια και πήρε Νόμπελ!


Σάλο έχει προκαλέσει διεθνώς η αποκάλυψη ότι δεν βασιζόταν σε επιστημονικά δεδομένα η προειδοποίηση της Διακυβερνητικής Επιτροπής του ΟΗΕ, το 2007, ότι οι παγετώνες στα Ιμαλάια λειώνουν γρηγορότερα από άλλους στη Γη και θα έχουν εξαφανιστεί ώς το 2035, αν αυτό συνεχιστεί με τον ίδιο ρυθμό.

Χωρίς να βασίζεται σε επιστημονικά δεδομένα η Διακυβερνητική Επιτροπή του ΟΗΕ ανακοίνωνε το 2007 ότι οι παγετώνες των Ιμαλαΐων λειώνουν γρηγορότερα και μοιραζόταν το... Νόμπελ Ειρήνης με τον Αλ Γκορ (φωτ. Reuters)Χωρίς να βασίζεται σε επιστημονικά δεδομένα η Διακυβερνητική Επιτροπή του ΟΗΕ ανακοίνωνε το 2007 ότι οι παγετώνες των Ιμαλαΐων λειώνουν γρηγορότερα και μοιραζόταν το... Νόμπελ Ειρήνης με τον Αλ Γκορ (φωτ. Reuters)

Η αποκάλυψη στην πραγματικότητα υπονομεύει τις επιστημονικές ανακοινώσεις που γίνονται κατά καιρούς, γιατί θέτει θέμα επιστημονικής αξιοπιστίας, ενώ ταυτοχρόνως ανοίγει την όρεξη όσων επικρίνουν τους ακτιβιστές για την κλιματική αλλαγή. Ηταν η 4η ανακοίνωση της Διακυβερνητικής που είχε γίνει το 2007. Τη χρονιά εκείνη η Διακυβερνητική ακριβώς για την ανακοίνωση αυτή είχε τιμηθεί με το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης, το οποίο είχε μοιραστεί με τον πρώην αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Αλ Γκορ, για τη δράση του γύρω από την κλιματική αλλαγή. Εκείνη η ανακοίνωση είχε προκαλέσει μεγάλη ανησυχία, γιατί η ζωή εκατομμυρίων Ασιατών εξαρτάται από τα νερά που προκαλεί το λιώσιμο των παγετώνων. Οπως αποκάλυψε η εφημερίδα «Σάντεϊ Τάιμς», η ανακοίνωση του 2007 βασιζόταν μάλλον σε μια συνέντευξη που είχε δώσει από το 1999 στο περιοδικό «New Scientist» ο Ινδός επιστήμονας Σιέντ Χασναΐν και η οποία δεν είναι σαφές αν βασιζόταν σε κάποια έγκυρη έρευνα. Ο Χασναΐν δήλωσε χθες ότι ποτέ δεν είπε πως θα λιώσουν οι πάγοι ώς το 2035 και πως στην πραγματικότητα απλώς τα ΜΜΕ ερμήνευσαν λάθος τις δηλώσεις του στο περιοδικό. Τις δηλώσεις αυτές αναπαρήγε η Διακυβερνητική. Ο Ινδός επιστήμονας εξήγησε ότι οι νεότερες έρευνές του δείχνουν πως μόνον οι μικροί παγετώνες ενδέχεται να λιώσουν. Η Διακυβερνητική ανακοίνωσε τώρα ότι δεν υπάρχουν επαρκή επιστημονικά στοιχεία για την ανακοίνωση και ερευνά πώς η πρόβλεψη του Χασναΐν πέρασε στο κείμενο της ανακοίνωσής της. Απέφυγε να προσδιορίσει νέο όριο στο οποίο θα λιώσουν οι πάγοι. Επισήμανε μόνον ότι οι σημαντικές μειώσεις των χιονοπτώσεων και οι ευρείες απώλειες μάζας των παγετώνων, που σημειώνονται τα τελευταία χρόνια, εκτιμάται ότι θα ενισχυθούν στον 21ο αιώνα.